Обережно, змії!

1 серпня 2012

Літо в розпалі, нині сезон спекотної погоди та відпусток. Багато хто з нас не проти провести літній час у походах. Одна з небезпек, що може очікувати на природі, це - змії, а точніше - отрутні змії. Щороку від укусів змій страждає більше 2 мільйонів чоловік. У цьому зв'язку дуже важливо розрізняти зміїні укуси, а також надавати першу допомогу потерпілому. Проконсультувати нас з цих питань ми попросили кандидата медичних наук, доцента  Дніпропетровської медичної академії Георгія Володимировича ПАНЧЕНКО.

Гадюка звичайна.
Гадюка звичайна.

- Чим небезпечна отрута?

- Для початку варто відзначити, що отрути різних змій діють на наш організм по-різному. Виділяють два види основних отруйних речовин, якими озброєні повзучі гади. Перший різновид зміїної отрути, це паралітичні речовини. Коли отрута потрапляє в організм, то паралізуються дихальні органи. У такому випадку людина дуже швидко гине від удушшя.

Ще є змії, отрута яких небезпечна для клітин крові. Кров'яні клітини руйнуються, у тому числі і ті, які відповідальні за згортаємость. Виникають судинні спазми, а потім і набряк тканин і органів.

- Ну, а якщо ми відпочиваємо не в південно-східній Азії і не в джунглях Амазонки, а в помірних широтах, то які отрутні гади можуть нам зустрітися?

- Найбільш отрутною змією України вважається гадюка. На нашій території їх налічується 5 видів. В основному гадюки живуть у південних і південно-східних регіонах країни. І лише один вид - гадюка звичайна, представлена повсюдно.

Відразу заспокоїмо наших читачів і скажемо, що кількість смертей через укуси гадюки мізерно мала. За останні 40 років, можливо, на пальцях руки можна порахувати кількість летальних випадків від укусів гадюки. І те, настільки несприятливий результат став причиною неадекватного лікування.

Однак розслаблюватися в жодному разі не можна, і якщо ж вас все-таки наздогнала зла доля, то знайте як себе правильно вести.

- Що робити, якщо змія все-таки вкусила?

- Якщо вас вкусила не отрутна змія, то процедура першої допомоги зводиться до мінімуму. Достатньо лише обробити ранку перекисом водню, йодом або зеленкою, що у вас буде під рукою. Якщо немає ніяких обробних засобів, то можна промити рану проточною водою і прикласти подорожник. Як правило, укуси не отрутних змій залишають на тілі дрібні подряпини. Якщо ж вкусила отрутна змія, то на кінцях подряпин залишаються проколи, куди змія впорскує отруту.

У такому випадку, перше, що варто зробити - не панікувати! Якщо ви все зробите грамотно, то нічого страшного з потерпілим не відбудеться.

Для початку необхідно ретельно оглянути місце укусу. Якщо змія вжалила через одяг, то його необхідно зняти, тому що в ньому може міститися значна порція отрути. Крім того, сліди отрути можуть бути і на шкірних покривах біля місця укусу. Отруту необхідно акуратно видалити, щоб краплі небезпечної речовини не затекли в рану. Пам'ятайте, що всі ці процедури необхідно робити максимально швидко і у той же час із “холодним” тверезим розумом.

Відразу після укусу можна обхопити рану і злегка надавити, щоб отрута витекла назовні. Медики радять робити спеціальні хрестоподібні надрізи, щоб кров витікала інтенсивніше, а з нею і залишки отрути. Однак це варто робити тільки підготовленій людині.

Після натиснення отруту можна відсмоктати ротом. На деякий час ви можете відчути якесь оніміння язика, що згодом проходить. Однак у жодному разі цього не можна робити, якщо у вас є кровоточивість ясен або інші ушкодження, що кровоточать, у роті. Таким чином, отрута проникне у ваш організм, і вже вам знадобиться швидка медична допомога.

Варто відзначити, що відсмоктування отрути може бути ефективним лише протягом 10-15 хвилин після укусу. І пам'ятайте, що відсмоктувати отруту варто лише в тому випадку, якщо до найближчої медичної установи необхідно добиратися більше 1 години.

- Чи варто рухатися після укусу і що можна пити?

- Як відомо, отрута змій в основному поширюється через лімфатичні шляхи. Тому жертві зміїного укусу необхідно у найкоротший термін забезпечити нерухомість. Якщо змія вкусила за ногу, то необхідно її прив'язати бинтом до іншої ноги, і лежачу людину транспортувати в найближчу медичну установу.

Якщо ж змія вкусила за руку, то її необхідно зігнути в лікті та перев'язати, щоб рука залишилася в такому положенні. Фахівці також радять негайно зняти кільця та інші прикраси. При укусі змії пальці рук набрякають, а кільця будуть заважати кровообігу. Ходити або сидіти хворим, яких вкусила зміями, не можна, тому що нерідко їх мучать головні болі, запаморочення, блювота, нудота та непритомний стан. Потерпілому необхідно пити багато води. Рясне питво зведе до мінімуму інтоксикацію.

- А ось чого робити не можна в жодному разі?

- При зміїних укусах не припустиме накладення джгутів. Якщо ви таким чином припините відтік венозної та артеріальної крові, то отрута буде всмоктуватися через глибокі кісткові вени. Крім того, таке затягування веде до ушкоджень, що сприяє з'єднанню отрути з продуктами метаболізму тканин. Як правило, після зняття джгута стан потерпілого значно погіршується.

Категорично заборонено приймати спиртні напої. Алкоголь посилює швидкість усмоктування отрути, а також інтенсивність отруєння.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6691 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс