Профілактика кліщового енцефаліту і хвороби Лайма

18 липня 2012

Енцефалітний кліщ - смертельно небезпечне комаха. Укус кліща енцефалітного може викликати такі захворювання, як кліщовий енцефаліт і хвороба Лайма. Що ж потрібно робити, щоб уникнути укусу енцефалітного кліща? Про це ми розпитали у кандидата медичних наук, лікаря-інфекціоніста вищої категорії Марти Богданівни Дашо.

Збираючись до лісу, правильно вибирайте свій одяг.
Збираючись до лісу, правильно вибирайте свій одяг.

- Отже, де можуть перетнутися наші шляхи з цим паразитом?

- Енцефалітний кліщ на території країн СНД і Балтії поширений практично повсюдно. Зрозуміло, затишно йому живеться і на території Україні. Розпізнати цю комаху не складно, вона має характерний бурий або коричневий колір, витягнутий тулуб діаметром від двох до п'яти міліметрів з темною плямою на голові. Пересувається кліщ повільно, лише по кілька міліметрів за секунду, тому його не важко помітити і зняти з себе або свого одягу до того, як він встигне вибрати місце і присмоктатися.

З усіх кліщів, переносниками вірусів є лише десять-п'ятнадцять відсотків. При цьому смертельних випадків фіксується лише один на сімнадцять інфікованих пацієнтів. Звичайно, статистика статистикою, але краще неприємностей такого роду все ж уникати. Для цього необхідно знати і дотримуватися певних правил, які допоможуть вчасно попередити трагічні наслідки.

- Чим же небезпечні кліщовий енцефаліт і хвороба Лайма?

- Кліщовий енцефаліт - це вірусне захворювання, що вражає переважно центральну нервову систему і за кілька днів може привести до летального результату. Захворювання негативно відбивається на сірій речовині і корі головного мозку, а також спинному мозку, які є відповідальними за опорно-рухові функції організму.

А от хвороба Лайма названа на честь міста в США, де вперше це захворювання було виявлено. Це - інфекційне трансмісійне захворювання, що викликається, як правило, бактеріями спірохет, які і розносять кліщі. Зрозуміло, воно проявляється у вигляді ураження шкіри, центральної нервової та опорно-рухової систем, може призвести до лаймтартріту і серйозних захворювань серця.

- Які симптоми кліщового енцефаліту та хвороби Лайма?

- Симптомами захворювання кліщовим енцефалітом є головні болі, підвищення температури тіла до тридцяти дев'яти-сорока градусів, ломота в тілі. Інкубаційний період захворювання триває 2-4 тижні.

Симптоми ж хвороби Лайма наступні: з'являється роздратування у вигляді дрібного висипу навколо вогнища укусу в діаметрі близько десяти-п'ятнадцяти міліметрів, що сильно свербить. Інкубаційний період даної інфекції близько місяця, але відомі випадки, коли хвороба починала проявляти себе тільки через дев'ять місяців.

Переважно кліщ нападає на свою жертву, сидячи на траві або не дуже високо на гілках дерев і чагарників. Коли людина, що проходить повз, зачіпає рослину, кліщ виявляється у нього на одязі. Паразит поширений в листяних лісах і, навіть якщо ліс змішаний, то кліщ вибере листяну його частину.

- Як захистити себе від енцефалітного кліща?

- Збираючись у похід, правильно вибирайте свій одяг. Верхній одяг - куртка, сорочка, вітровка - повинні бути з довгими рукавами, які щільно облягають зап'ястя. Всі гудзики повинні застібатися до самого ворота. Не зайвим буде зав'язати навколо шиї хустку, який слід заправити за комір. Дуже зручно застосовувати одяг з капюшоном, таким чином, ви захистите голову. Вітрівка або сорочка повинна бути заправлені в штани, які в свою чергу заправляються в черевики або чоботи. Якщо брюки заправити нікуди, то вони заправляються в шкарпетки. Головна вимога безпеки від кліщів - залишити найменше відкритого шкірного покриву.

Кліщ ніколи не нападає відразу. Спочатку він чіпляється за одяг, а потім, протягом кількох годин повзає, вибираючи найбільш зручне місце для укусу. Такими місцями найчастіше бувають ніжні й теплі ділянки шкіри. Враховуючи цю обставину, що швидкість пересування кліща не висока, найчастіше оглядайте одяг і незахищені ділянки шкіри під час зупинок. При зупинці на ночівлю не забудьте про намет, який необхідно оглянути ще до настання сутінків.

Повернувшись із лісу додому, зніміть з себе весь одяг, прийміть душ, огляньте себе на випадок непоміченого кліща. Не забудьте оглянути і потрусити одяг.

- Як правильно витягати кліща?

- Якщо кліщ все-таки вкусив, його необхідно витягнути зі шкіри. Робити це потрібно максимально обережно. У будь-якому разі не можна його давити нігтями або пінцетом, розчісувати і намагатися висмикнути силою. У таких випадках з'являється велика небезпека того, що кліщ впорсне в організм велику порцію своєї слини, а з нею і інфекцію.

У домашніх умовах рекомендують видаляти кліща різними способами, в тому числі і "дідівськими". Перший спосіб. Витягнути кліща з тіла можна, якщо капнути на нього що-небудь жирне, наприклад, рослинне масло, або будь-який спиртовий розчин. Потім взятися за нього ваткою і, не поспішаючи, спробувати витягнути його з шкірного покриву. Другий спосіб. Взятися за кліща пінцетом, намагаючись зачепитися у самого місця контакту, і обертовими рухами спробувати його дістати.

І, нарешті, третій спосіб. Видалення кліща ниткою. Для цього необхідно накинути звичайну нитку між тілом потерпілого і тулубом кліща, зробити ниткою пару оборотів, щоб вийшла петля. Петельку злегка затягнути на шиї комахи, потім скласти кінці нитки і почати їх скручувати двома пальцями. Під час цього процесу не бажано робити різкі посмикування за нитку і стежити за тим, щоб нитка не була занадто сильно натягнута. Як стверджують ті, хто скористався даним методом, знадобиться кілька хвилин, щоб витягнути кліща зі шкіри.

При вдалому видаленні кліща, не намагайтеся його розчавити, розрізати і т. п. Руки після цього рекомендується ретельно вимити якимось миючим засобом.

Якщо не впевнені в тому, що зможете видалити кліща самостійно, то краще звернутися в найближчий травмпункт, де кліща витягнуть, а вам зроблять ін'єкцію імуноглобуліну. Щоб переконатися у відсутності (наявності) небезпеки вашому здоров'ю, витягнутого кліща бажано відвезти до санепідемстанції (СЕС), де протягом доби вам на руки видадуть результати експертизи. Якщо все погано, негайно вирушайте в поліклініку до лікаря-інфекціоніста. Враховуючи нетривалий інкубаційний період захворювань, втрачати даремно час не варто.

Щоб якось уберегти людей від згаданих хвороб, застосовують так звану вакцинопрофілактику. Проводиться вона в три етапи: перший - восени, в жовтні-початку листопада, а другий - навесні, у березні-початку квітня. Після цього вже можна без побоювання ходити в ліс. Через 12 місяців необхідно зробити третє щеплення, а й далі повторювати вакцинацію з проміжком у три роки.

Якщо бажаєте провести вакцинопрофілактику своїм дітям, то обов'язково порадьтеся з лікарем. Справа в тому, що не всі препарати однакові за своїми властивостями і мають різні обмеження в залежності від віку дитини.

Бажаємо вам здоров'я і приємного літнього відпочинку!

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 10074 Подобається: 1 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс