Голодування: що і як?

13 червня 2012

З давніх часів люди різних вірувань у певні пори року втримувалися від їжі. Дотримуючись такого посту, людина очищувала своє тіло і дух. Сьогодні ж люди голодують не тільки з релігійних спонукань. Деякі борються із зайвою вагою, а хтось очищує тіло від токсинів. Медики в основному виступають проти таких екстремальних заходів, і попереджають, що тривале голодування є величезним стресом для організму. У той час як прихильники голодування бачать лише плюси у відмові від їжі. Люди, що практикують голодування, вказують на те, що первісна людина мимоволі часто голодувала у пошуках їжі. Тому тривалий стан голоду закодований у наших генах. А що думає із цього приводу лікар-дієтолог Ірина Сергіївна Михайліченко, асистент кафедри гастроентерології, дієтології та ендоскопії НМАПО імені П. Л.Шупика?

- На сьогоднішній день існує більше дюжини методик голодування: голодування за Бреггом, за Шелтоном, сухе голодування, східчасте голодування та багато інших. Втім, не варто детально описувати ті або інші методики, краще сфокусуємося на суті питання.

- Прийнято вважати, що голодування - найкращий спосіб схуднути, позбувшись від зайвої ваги...

- Тривале голодування - далеко не найкращий спосіб схуднути. Тут сходяться в думці, як лікарі-дієтологи, так і голодуючі. Для втрати ваги голодування неефективне з кількох причин. По-перше, повністю відмовившись від їжі, ви спочатку будете втрачати в основному рідину, але не зайву жирову масу. А ось жир саме і буде зберігатися максимально довго, тому що ваш організм швидко «розкусить» у чому справа, і всіляко буде намагатися, будь-що зберегти запаси.

Метаболізм при голодуванні істотно сповільнюється, адже в організмі кожна калорія на рахунку. Таким чином, після виходу з голодування з таким уповільненим обміном є дуже велика ймовірність із лишком повернути загублені кілограми.

Дослідження показують, що для схуднення ефективні короткочасні голодування по 24-36 годин. Однак і в такому випадку необхідно грамотно виходити з голодування і не накидатися на їжу з оскаженілим апетитом. Лікарі-дієтологи вважають, що при відсутності протипоказань можна раз на місяць влаштовувати короткочасні голодування по три дні. Це буде менш збитково для організму. Також людині легше ввійти і вийти з короткострокового голодування, ніж при тривалій відмові від їжі.

- А чи допомагає голодування позбутися від токсинів, провести, так сказати, очищення організму?

- Чи очиститься наш організм голодуванням? Розібратися в цьому не так вже і легко. Одні фахівці запевняють, що наш організм взагалі не має потреби ні в якому очищенні. Ми прекрасно «екіпіровані» необхідними органами для того щоб позбуватися від непотрібних продуктів обміну. Наші нирки, печінка, легені, шкіра, кишечник і лімфатичні вузли те і роблять, що постійно очищують наше тіло від токсинів. Тому в додаткових заходах очищення немає ніякої потреби.

Інші ж авторитетні експерти вважають, що сучасне харчування людини сприяє накопиченню шлаків в організмі. Такі хвороби, як атеросклероз, діабет, депресії та безліч інших недуг, на думку цих фахівців, можуть бути жалюгідним підсумком саме крайнього забруднення організму. За допомогою голодування людина позбувається від шлаків.

Крім того, багато токсичних речовин накопичуються в жирових відкладеннях. А як було згадано вище, короткострокове голодування сприяє спалюванню жиру, а разом з ним і виведенню шкідливих сполук.

- А як ставитися до твердження: голодування подовжує життя?

- Численні досвіди на пацюках і мавпах показали, що тварини, що споживали менше калорій, жили довше.

Інші досвіди також показують, що чергування циклів помірної дієти та голодування істотно подовжує життя, роблячи його набагато якіснішим.

Прихильники голодування стверджують, що за допомогою відмови від їжі можна вилікувати і безліч захворювань. Світ знає чимало історій, коли за допомогою тривалого голодування людям вдавалося справлятися з ішемічною хворобою серця, артритом, кишковими захворюваннями і навіть раком!

Деякі психотерапевти від-значають, що за допомогою короткочасного голодування можна справлятися і зі стресом, і з депресією.

Для початку необхідно втримуватися від їжі протягом 6-8 годин, і поступово збільшуючи час до 1-2 діб.

- Чи необхідно порадитися з лікарем і пройти які-небудь обстеження перед тим, як почати голодування?

- Звичайно ж, приступаючи до голодування, слід дотримуватися обережності. Отже, насамперед, якщо ви зважилися голодувати, то до такого кроку варто підходити, зваживши всі «за» і «проти». Для початку обов'язково пройдіть повне медичне обстеження на наявність хронічних захворювань і оцінки роботи вашої серцево-судинної і ендокринної систем.

Пам'ятайте, що голодування повинне проходити під контролем лікаря, щоб мінімізувати можливі негативні наслідки відмови від їжі. Також ви повинні точно знати, для чого ви хочете голодувати? Залежно від поставлених цілей, лікар може внести певні коректування.

Категорично заборонено голодувати при: вагітності, серцевій недостатності, аритмії, атрофіруванні м'язів, гепатиті та захворюванні нирок, зокрема нирковій недостатності.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7547 Подобається: 1 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс