Про користь червоного вина

26 червня 2012

Тільки не подумайте, що це - заклик до пияцтва. Мова саме про одну склянку червоного вина, що є еліксиром здоров'я і вічної молодості, або майже вічної. Хтось, звичайно ж, може засумніватися в справедливості такого твердження. Але давайте звернемося за допомогою і порадою до фахівця і дізнаємося з перших, так сказати, вуст: - Чи корисно випивати келих червоного вина за вечерею? Що крім релаксації може подарувати червоне вино? Отже, розповідає лікар-дієтолог Інна Володимирівна КРАВЧУК.

- Дослідження, що проводилися раніше, так скажімо років 20-30 назад, показували, що вживання вина викликає підвищення ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Але ось дослідники Гарвардського університету встановили, що помірне споживання алкоголю є одним з “восьми перевірених способів зменшення ризику ішемічної хвороби серця”. І тепер прийнято вважати, що саме червоне вино володіє кардіопротекторним, тобто підтримуючим, ефектом. Він забезпечується завдяки антиоксидантам, що є присутніми у шкірочці та насінні червоного винограду.

Учені також думають, що антиоксиданти, що звуться флавоноїдами, знижують ризик розвитку ішемічної хвороби серця у трьох напрямках.

- А у яких саме?

- За рахунок скорочення числа ліпопротеїдів низкої щільності (ЛПНП) (також відомих, як “поганий” холестерин), за рахунок збільшення числа ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВП) (також відомих, як “гарний” холестерин) і, нарешті, за рахунок зменшення згортаємості крові. Крім того, споживання вина разом з їжею може сприятливо вплинути на ліпідний профіль.

Останнім часом дослідники виявили також, що помірне вживання червоного вина приносить користь не тільки серцю. Встановлено, що антиоксидант ресвератрол, що міститься в шкірочці червоного винограду, може придушувати розвиток пухлин при деяких видах раку. Також ресвератрол допомагає у формуванні нервових клітин, які, як вважають експерти, можуть бути корисними при лікуванні неврологічних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера і Паркінсона.

- Які вина варто пити, щоб отримати найбільшу користь?

- Дослідники з Університету Каліфорнії в Девісі провели дослідження з різними сортами вин, щоб визначити, які з них мають найбільш високі концентрації флавоноїдів. У результаті, вони прийшли до висновку, що найбільше флавоноїдів міститься в червоних сухих винах. Сорти винограду каберне і совіньон містять найбільшу кількість антиоксидантів. Вино, виготовлене з цих сортів, безумовно, теж. У білому ж вині було виявлене значно менше число флавоноїдів.

- Яку кількість червоного вина можна пити?

- Оптимально припустима, нетоксична доза вина - це один келих вина (150-200 грамів на день), відповідно для жінок і чоловіків. Це не означає, що ви повинні терміново почати вживати алкоголь, якщо до цього часу не робили цього. Пам'ятайте, що довгострокове і надмірне споживання алкоголю може привести до пошкодження нервових клітин, печінки і підшлункової залози.

Користь вина - у його натуральності. Найкорисніше для вашого організму вино - це вино без консервантів, отримане шляхом природного бродіння, без додавання спирту і цукру. Строк витримки такого вина ніяким чином не позначається на його користі. З роками може вирости тільки ціна на напій, але не кількість флавоноїдів і вітамінів у ньому. І, звичайно ж, принести користь вино може тільки при помірному вживанні.

- Як дізнатися, чи дійсно вино натуральне?

- Відрізнити натуральне вино від порошкового вина нескладно. Наприклад, у натуральному вині, коли ви подивитеся на келих, струснувши в ньому вино, то помітите, що на стінці келиха утворяться розводи - гліцеринові ніжки - це говорить про натуральність. Звертайте також увагу на кольори вина. Якщо в ньому присутні якісь жовтогарячі відтінки, то це вже ознака того, що щось з ним не так. Сфальсифікувати сухе вино складніше. Тому частіше підробляють солодкі та напівсолодкі вина.

- Коли вино не рекомендується вживати?

- Рекомендації з вживання мінімальних порцій алкоголю розраховані на абсолютно здорових людей. При наявності медичних проблем (панкреатит, захворювання печінки, неконтрольована гіпертонія, депресія і серцева недостатність) алкоголь може стати причиною їхнього збільшення. Люди, що схильні до ризику цих захворювань, повинні проконсультуватися у свого лікаря перш, ніж взагалі вживати будь-який алкоголь.

- Існує думка, що таким людям червоне натуральне вино замінять виноградний сік і безалкогольне червоне вино. Чи не так це?

- Дослідники з Університету штату Вісконсин зробили висновок, що виноградний сік з темних сортів винограду також знижує згортаємость крові. Інші дослідження, що проводилися в Каліфорнії при університеті в місті Девісі, підтвердили: безалкогольне червоне вино містить ті ж антиоксиданти, що і червоне вино. Однак дослідження, проведені японськими вченими, встановили, що, незважаючи на те, що виноградний сік і містить антиоксиданти, він не знижує рівень “поганого” холестерину в крові так відчутно, як червоне вино.

Одним словом, дискусії про користь червоного вина і компонентів, що містяться у ньому, тривають. Проте, існують очевидні докази того, що помірне споживання червоного вина корисне для здоров'я.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 8086 Подобається: 1 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс