Правила здорового харчування

19 червня 2013

Як не набрати зайві кілограми? Що допоможе вам завжди бути у формі? Чи потрібно дотримуватися суворої дієти або краще перейти на правильне харчування?

Ми зібрали 13 простих правил, які допоможуть вам стати стрункою й перестати задаватися питаннями схуднення. 

1. ВИКОРИСТОВУЙТЕ БЛАКИТНИЙ ПОСУД

Психологічні дослідження доводять: людину природно приваблюють червоний, жовтий і жовтогарячий кольори. Більше того, червоний і жовтий стимулюють апетит, нерідко приводячи голодного до переїдання. У той же час синій колір сприяє умиротворенню та не дає з'їсти зайвого. Придбайте пару синіх тарілок і знизьте ризик переїдання.

2. ЇЖТЕ ЯЙЦЯ НА СНІДАНОК

Відповідно до даних, опублікованих в міжнародному виданні «Журнал про проблеми ожиріння», тим, хто худне, й адептам здорового способу життя варто замінити звичний ранковий тост на яйце. 

Як показали дослідження, ті випробувані, які з'їдали на сніданок яйце, втрачали калорії та сантиметри на талії на 65% швидше й ефективніше тих, хто продовжував снідати тостами й булочками. При цьому сніданки були однаковими за калорійністю.

3. ВИМКНІТЬ ТЕЛЕВІЗОР

Учені довели, що сніданки, обіди й вечері перед екраном телевізора або монітором комп'ютера мають критичний вплив на обсяги з'їденого. 

У цифрах цей «критичний вплив» має значення: 40% зайвої їжі. До того ж, влаштовуючи вечерю за переглядом улюбленого фільму або читанням пошти, людина найчастіше вибирає швидку в приготуванні їжу, а іноді і зовсім купує фастфуд, який не відволіче її від більш цікавих занять. Дієтологи впевнені: хочете схуднути? Вимкніть телевізор!

4. НАПОВНІТЬ СВОЮ (МАЛЕНЬКУ) ТАРІЛКУ

Якщо вірити професорові Брайану Уонсинку з Університету Корнуелла, який вивчав феномен «бездумного» харчування, люди, котрі одноразово кладуть на тарілку все, що вони збираються з'їсти на майбутній сніданок, обід або вечерю, включаючи десерти, з'їдають на 14% менше тих, хто звик ходити за добавкою. 

Додатковим способом знизити ризик переїдання стане й маленька тарілка: ті учасники експерименту, які додержувалися правила одного підходу до їжі й використовували тарілку меншого розміру, у результаті з'їдали на 60% менше звичайного.

5. ВІДМОВТЕСЯ ВІД СОУСІВ

Дієтолог і власниця нью-йоркського центру правильного харчування Моллі Морган знає прекрасну причину відмовитися від таких звичних соусів, як кетчуп і майонез. Як показує практика доктора Морган, вживаючи ці соуси в їжу, людина щодня набирає 100 калорій, а відмовляючись від них, може за рік скинути до 4,5 кілограмів.

6. ПИЙТЕ «ДІЄТИЧНУ» КАВУ

Ще одним «непомітним» джерелом цукру є ранкова кава. Здається, у парі ложок цукру, яким ви підсолодили свій напій за сніданком, немає нічого страшного, але цифри говорять про зворотне: за рік ранкова кава з цукром додає вам порядку півтора кілограми ваги. Тим, хто п'є каву кілька разів на день, варто глянути на наступні розрахунки: відмова від ранкової і денної порцій кави з цукром здатна уберегти вас від 54750 зайвих калорій на рік, а це майже 7 кілограмів зайвої ваги!

7. ХАРЧУЙТЕСЯ ІНТУЇТИВНО

Дієтолог і автор книги «Eat Local» Джасія Штайнметц пропонує тим, хто худне, уважно прислухатися до потреб свого організму й вибирати ту їжу, якої їм зараз найбільше хочеться. «Вітаміни й мінерали, необхідні нашому організму, ми можемо отримати з найрізноманітніших джерел. І нам не варто ігнорувати власні бажання. Більше того, організм сам підказує, чого йому зараз не вистачає», - упевнена Джасія. Зрозумівши, чого вам хочеться, проаналізуйте цю інформацію: так ви дізнаєтеся, чого вам не вистачає. 

Приміром, тим, хто марить солодким, швидше за все, потрібне джерело додаткової енергії. Не відмовляйте собі в цукерці, але надалі підберіть продукти, які заряджають силою не гірше шоколаду.

8. ЗРОБІТЬ ПАУЗУ

Одним з головних перешкод на шляху до стрункості може бути щоденний стрес. «Гормон стресу - кортизол, що виробляється в момент високої нервової напруги, допомагає організму накопичувати запаси в області стегон, талії та плечей і сповільнює ефект будь-якої дієти», - розповідає інструктор з йоги Джилліан Моріарті. 

Знизити рівень кортизолу в крові допоможуть щоденні десятихвилинні тайм-аути. Достатньо сісти, закрити очі й зробити кілька вправ з дихальної гімнастики!

9. ВІДПРАВЛЯЙТЕСЯ НА ПРОГУЛЯНКУ

Ходьба - прекрасна вправа для втрати ваги. Але ще ефективнішою вона стає у випадку, якщо прогулянка відбувається відразу після їжі! 

Дослідження японських учених показали, що люди, які виконували півгодинний променад відразу після прийому їжі, худнули швидше тих, хто відправлявся на прогулянку через годину після обіду або вечері. Плюсом ходьби є й те, що цей вид вправи не має негативного впливу на процес травлення, а значить, не доставить вам дискомфорту.

10. ПИЙТЕ ПЕРЕД ЇЖЕЮ

Чи можна пити під час їжі? Або краще пити воду до їжі? На ці питання відповіла Американська асоціація дієтологів. На думку її представників, вода, випита перед їжею, може спрацювати краще й ефективніше багатьох таблеток для схуднення. 

Випивши півлітра води за 30 хвилин до прийому їжі, людина з'їсть на 13% менше звичайного. «Багато хто плутає почуття голоду зі спрагою, тому якщо у вас є сумніви, спочатку випийте склянку води. Цілком імовірно, після цього оманне почуття голоду зникне саме собою. Воду можна замінити зеленим чаєм або водою зі скибочкою свіжого фрукта», - радять дієтологи.

11. ПОЧИНАЙТЕ З СУПУ АБО САЛАТУ

Овочеві супи й салати не тільки корисні для здоров'я, але й допомагають уникнути переїдання. Спостереження вчених Університету Пенн показали: ті, хто починав свій обід або вечерю з супу на овочевому бульйоні, з'їдали на 20% менше основної страви, що не могло не відбитися на їхній фігурі.

12. ДОДЕРЖУЙТЕСЯ ПРИНЦИПУ 80%

Помірність - ось головний ключ до успіху для тих, хто планує тривалу програму схуднення, і саме помірність лежить в основі принципу 80%. 

По-перше, відповідно до цього правила, потрібно розділити свій раціон на 80% здорової їжі й 20% тієї, котра, імовірно, не несе в собі особливо корисних властивостей. По-друге, у 80% прийомів їжі ви повинні віддавати перевагу здоровим стравам. А по-третє, ви повинні наїдатися лише на 80% від того, чого вимагає ваше почуття голоду.

13. ЗВИКНІТЬ ДО ДИТЯЧИХ ПОРЦІЙ

Як показують дослідження, у 90% випадків «дитячі» порції містять на 200 калорій менше «дорослих». Секрет стрункості полягає не в тому, щоб виключити зі свого раціону всі найбільш улюблені, але шкідливі продукти та страви, а в тому, щоб правильно зменшити їхні порції. Незаперечним плюсом цієї тактики є те, що присутність улюблених смаків, нехай і в зменшених кількостях, запобіжить виникненню дієтичної депресії.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 8282 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Краса та здоров'я»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс