Невідкладна допомога при опіках

29 травня 2013

Весна й літо - пора, коли опіки трапляються особливо часто. Що ж робити, якщо ви обпеклися?

Фахівці з лікування опіків дають рекомендації, як кваліфіковано надати першу допомогу при опіках.

ВСЕ ХОЛОДНЕ, ЩО Є ПІД РУКОЮ

У перший момент всі опіки стерильні. Адже вони виникають від впливу високих температур. Але в наступну мить на обпаленій шкірі виникають ознаки запалення. 

Опік перетворюється на рану, відкриту для будь-яких мікробів. Тому все, що, на думку деяких «порадників», годиться для полегшення болю в обпаленому місці, може, навпаки, стати джерелом інфекції.

Найефективніший засіб при будь-яких опіках - це охолодження обпаленої поверхні. Усім, що виявиться під рукою: холодною водою, снігом, льодом з холодильника або будь-яким замороженим продуктом з нього. Але бажано в упаковці. Холод припиняє небажані процеси. Обпалені тканини як би впадають у стан анабіозу. Біль теж на деякий час вщухає.

ГАРНІ Й КЕФІР З КИСЛЯКОМ

Після перших кроків обпалене місце обробляється у відповідності зі ступенем опіку. Ознака опіку першого ступеня - легке почервоніння та невелика припухлість шкіри. Варто обробити його слабким (блідо-рожевим) розчином марганцівки. Якщо площа опіку невелика, можна цим і обмежитися. У зворотному випадку необхідно накласти протиопікову мазь або обробити аерозолем (3-4 рази на день). Для опіків бажано мати в домашній аптечці аерозоль «Алазол» або «Пантенол». Ще існує дуже гарна мазь - лінімент дибунола. Вона володіє не тільки ранозагоювальною дією, але й перешкоджає проникненню опіку у більш глибокі шари шкіри.

Влітку найбільша кількість опіків отримується не від плити, а від сонця. Першою допомогою при таких опіках повинно бути також максимальне охолодження. Можна стрибнути у воду, біля якої засмагаєш. Гарні й кефір з кисляком. Не слід використовувати при сонячних опіках рідини, що містять спирт. Багато хто вважає, що достатньо протерти червоність одеколоном, як все пройде. Вони помиляються. Одеколон викликає ще більше подразнення шкіри.

ПУХИРІ ДРУГОГО СТУПЕНЯ 

Якщо у вас опік другого ступеня, то він, як правило, супроводжується утворенням пухирів. Тонку плівку пухиря не можна зривати в жодному разі. Поверхня під ним дуже хвороблива. Можна лише акуратно, стерилізованим інструментом, проткнути оболонку і випустити рідину, що знаходиться в ньому.

На такий опік теж варто накласти мазь «Алазол», «Пантенол» або лінімент дибунола. Покрити тонким шаром мазі сам опік або стерильну марлеву серветку і потім її прикласти до рани. Потім треба зав'язати все це марлевим бинтом. Не можна закривати обпалене місце пластиром, він ускладнить доступ повітря. А рані для загоєння необхідний кисень. Пов'язку потрібно замінювати щодня. Якщо вона присохла - розмочити в розчині фурациліну або слабкому розчині марганцівки.

Коли рана почне гоїтися, пов'язку можна зняти. Такі опіки проходять, як правило, через пару тижнів. Всі ці заходи можна застосовувати в домашніх умовах, якщо обпалена невелика поверхня шкіри. Великі ж опіки повинен лікувати тільки лікар. До того ж є опіки, з якими теж треба обов'язково звертатися до фахівців.

КОЛИ ШКІРА СТАЄ КОРИЧНЕВОЮ

Опік третього ступеня утворює рану, повністю позбавлену верхніх шарів шкіри. Можуть постраждати й більш глибоко лежачі тканини. Відразу після травми такі опіки виглядають як ясно-сірі або ясно-коричневі ділянки шкіри, трохи щільні на дотик. Тут ніякого самолікування бути не повинно, тільки в лікарні.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 10031 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Краса та здоров'я»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс