Відпочинок на дачі

15 травня 2013

Дача - традиційно популярний у нашій країні літній відпочинок. Особливо актуальна наявність заміського «маєтку» для родин з дітьми. Літо, проведене на дачі, дарує дитині не тільки здоров'я, але й стає часом активного розвитку особистості.

Зрозуміло, за умови, що батьки, бабусі й дідусі прикладуть певні зусилля зі свого боку.

Що може бути цікавішим для маленького чомучки, чим день, проведений у справжньому лісі? Це нові, цілісні враження, не розірвані машинами, стомлюючими переміщеннями містом! 

Гуляючи у лісі, у жодному разі не випускайте дитину з поля зору, а найкраще, тримайте за руку. Освіжіть власні знання в області місцевої флори й фауни, щоб зуміти цікаво розповісти про те, які дерева, квіти й трави оточують вас, голос якого птаха пролунав у лісовій хащі.

Головне, що потрібно пояснити дитині: щоб пізнати ліс, необхідно запастися терпінням і увагою. Якщо поводитися спокійно, не шуміти, то є шанс зустрітися з діловитим їжаком або навіть з обережним зайчиком. Відправляючись на лісову прогулянку, неодмінно візьміть з собою воду, чай або сік, бутерброди, адже навіть неспішна ходьба - це великі енергетичні витрати.

РІЧКА, ОЗЕРО, СТАВОК

Одна з найбільш улюблених літніх забав кожної дитини - купання у відкритій водоймі. Водойма з обладнаними місцями для купання при наявності невеликих зусиль з вашого боку незабаром стане улюбленим місцем відпочинку маляти. Головне - привчайте дитину до води поступово. У жодному разі не змушуйте йти у воду, якщо чомусь у цей момент купання викликає опір. До речі, не забувайте: для комфортного самопочуття температура повітря повинна становити не менше +25°С, а води, відповідно, +22°С.

Привчати дитину до води потрібно в ігровій формі. Захопіть з собою на пляж яскраві надувні іграшки, щоб запропонувати дитині дістати з води м’ячик, покататися на надувному колі і т.д.

Не забувайте про необхідність суворого дотримання правил безпеки на воді. По-перше, ніколи не дозволяйте дитині купатися у водоймах, де немає спеціально обладнаного пляжу. Якщо на околицях вашої дачі немає такої річки, озера або ставка, придбайте спеціальний дитячий басейн і обладнайте купальне місце прямо на своїй ділянці. По-друге, не зводьте очей з маляти під час знаходження на пляжі. Нарешті, стежте, щоб дитина не переохолодилася у воді. І, звичайно ж, купання необхідно скасувати навіть при найнезначнішому нежиті або кашлі.

ВЕЛОГОНКИ ПО ПЕРЕСІЧЕНІЙ МІСЦЕВОСТІ

Якщо вашому маляті виповнилося 4 роки, можете приступати до навчання їзді на велосипеді. Втім, 4 роки - рубіж досить умовний, все залежить від фізичного розвитку дитини, її власних переваг. Деякі діти, тільки-но вставши на ноги, вже хоробро розсікають на «залізному коні». Інші ж замислені мрійники взагалі не палко бажають крутити педалі, віддаючи перевагу книжці або альбому з фарбами. 

Яким би темпераментом не володіло саме ваше маля, запропонувати йому можливість навчитися їздити на велосипеді потрібно. Вибираючи перший велосипед, зверніть увагу на триколісні моделі - вони відрізняються більшою стійкістю, чим двоколісні з двома маленькими «страховочними» коліщатами.

Для перших велопрогулок краще вибрати м'який ґрунт. Падіння спочатку є неминучими - звичайно, краще приземлитися м'яко. Якщо маля здерло шкіру при падінні з велосипеда, переконайте його, що нічого страшного не трапилося. Спочатку промийте ранку, причому краще таким засобом, який не викличе додаткових болючих відчуттів - розчином марганцівки, перекисом водню (який, до речі, стикаючись із травмованою поверхнею шкіри сичить, відволікаючи увагу маленького страждальця. Після цього обробіть травмовану поверхню дезінфікуючим засобом. Добре, якщо він буде містити кілька активних діючих антибактеріальних речовин, а випуск у формі порошку також допоможе уникнути неприємних відчуттів, що асоціюються зі звичайними йодом або зеленкою. Пам'ятайте, що виконувати обробку ранки потрібно до повного загоєння, тобто утворення, підсихання й відпадання захисної скоринки.

Гарним тренуванням, що випереджає їзду на велосипеді, може стати катання на самокаті. Крім того, помічено: кращими «тренерами» в освоєнні велосипедної премудрості є не дорослі, а дітлахи постарше.

ДІВЧИСЬКА-ХЛОПЧИСЬКА

Нерідко дачні компанії, що утворилися в ранньому дитинстві, зберігаються протягом багатьох років. Друзі дитинства - найнадійніша життєва опора. Тому всіляко заохочуйте спілкування вашого маляти з іншими дітьми. З огляду на можливість спільних ігор, прихопіть на дачу побільше іграшок. Погодьтеся, зламана машинка або лялька - це зовсім невисока «ціна» для тих міцних людських відносин, які, можливо, формуються прямо зараз, цим прекрасним літнім днем на дачі.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7132 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Краса та здоров'я»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс