Про що розповість об’єм талії

10 квітня 2013

Уже давно лікарями, фахівцями з внутрішніх хвороб, доведений той факт, що надлишкова вага є причиною серцево-судинних захворювань, а також хвороб печінки.

Індекс маси тіла є основним методом, що дозволяє оцінити, чи є маса тіла недостатньою, нормальною або надлишковою. ІМТ визначають шляхом ділення наявної маси тіла (у кг) на зріст (у метрах), зведений у квадрат (ІМТ = маса тіла (кг) : зріст (м2)). Якщо цей показник перевищує 25, значить, маса тіла є надлишковою, ІМТ 30 свідчить про ожиріння, що веде до багатьох внутрішніх патологій.

Однак не завжди нормальний ІМТ є запорукою відсутності судинних та інших захворювань організму. Було проведене обстеження людей з ІМТ до 25, але при цьому з підвищеним розміром об'єму талії. Дослідження продемонструвало більш високу смертність серед тих, у кого талія перевищує норму. 

Нормальним вважається об'єм талії, рівний 80 см у жінок і 94 см у чоловіків. Перевищення цих параметрів уже говорить про те, що в організмі може спостерігатися ряд патологій.

Відповідно до 8-літнього спостереження жінок, ризик ішемічної хвороби серця зростає практично у 2,5 рази, якщо об'єм талії складає 88 см і більше. Серед чоловіків також простежується пряма залежність між ризиком раптової серцевої смерті й абдомінальним ожирінням.

Крім серцево-судинних захворювань метаболічне ожиріння приводить до неалкогольної жирової хвороби печінки (НАЖХП). Відповідно до дослідження, 76% людей з ожирінням страждають НАЖХП, серед осіб з ожирінням, що вживають алкоголь, цей показник наближається до 95%. 

НАЖХП - хвороба-невидимка, що ніяк себе не проявляє до деякого часу. 

Симптоматика захворювання з'являється вже на запущеній стадії неалкогольного стеатогепатиту, коли з'являються неприємні відчуття в правому підребер'ї. Більш ранні симптоми можуть пройти зовсім непоміченими, тому що виражаються вони переважно у вигляді астенічного синдрому (слабкість, млявість) і деяких диспепсичних реакцій (розлад стільця). Подібна відсутність яскраво виражених сигналів з боку печінки приводить до жалюгідних результатів. За підсумками проведеного всеросійського багатопрофільного дослідження, практично в однієї третини людей, що звернулися до лікарів загальної практики з проблемами різного роду, виявилася неалкогольна жирова хвороба печінки.

Якщо НАЖХП не відстежити та не призупинити на першій стадії стеатоза, захворювання може прогресувати до стеатогепатиту, коли вже на жирову дистрофію накладається запалення. Такі фактори ризику, як ожиріння, цукровий діабет і літній вік можуть сприяти розвитку патології печінки до фіброзу, цирозу, карциноми.

Оскільки печінка - орган що відновлюється, неалкогольна жирова хвороба печінки потенційно оборотне захворювання. Принаймні, можливо домогтися стабілізації стану. 

Основними підходами до лікування НАЖХП є зниження маси тіла й контроль над рівнем ліпідів, що надходять в організм. Зниження ваги на 3-5% зменшує стеатоз, а 10%-ве зменшення зупиняє процес запалення й відмирання клітин печінки. При цьому втрачати зайві кілограми рекомендується поступово - не більше 500 -1000 грамів на тиждень. 

Для зменшення ступеня ушкодження печінки й підвищення метаболізму жирів в організмі застосовується медикаментозна терапія. В арсеналі лікарів є кілька засобів, які можуть сприяти позитивному ефекту відносно зниження виразності ожиріння печінки. 

Доведено позитивну дію есенціальних фосфоліпідів ("Есенціале форте Н") на стан клітин печінки, а також на регуляцію обміну речовин, зокрема жирних кислот. Урсодезоксихолієва кислота сприяє зменшенню виразності запалення. 

При відсутності цукрового діабету в якості антиоксидантного засобу застосовується вітамін Е. Екстракт розторопші має гепатопротективний ефект. Метаморфін і статини в комплексі з есенціальними фосфоліпідами знімають запалення печінки й нормалізують ліпідний обмін.

Але перш ніж застосовувати лікарські препарати, тим, хто страждає ожирінням, у першу чергу варто змінити спосіб життя, впровадити нову культуру життя, культуру турботи про печінку, куди входять такі поняття як фізична культура та культура харчування.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 8068 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Краса та здоров'я»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс