Три помилки в їжі, які ведуть до ожиріння

5 вересня 2012

Хоча прийом їжі це важлива складова нашого життя, але не всі люди вміють правильно їсти. Про три найгрубіші помилки у прийомі їжі.

ПОМИЛКА 1. ПРИЙОМ ЇЖІ НАСПІХ

Коли людина їсть швидко, то сигнали від рецепторів у шлунку не встигають досягти мозку, і людина не відчуває насичення. У результаті людина з'їдає у два рази більше їжі, чим, якби вона їла повільно.

Що робити

Їсти потрібно в приємній спокійній обстановці, повільно пережовуючи їжу (як мінімум 20 жувальних рухів перед проковтуванням), одержуючи від їжі задоволення. Такий спосіб поглинання їжі не приведе до ожиріння і під час такого обіду людина розслаблюється та відпочиває по-справжньому.

Мозку потрібен час, щоб зрозуміти, що ви поїли. Тому повільний прийом їжі з ретельним пережовуванням дасть мозку час для одержання сигналу про насичення.

ПОМИЛКА 2. НЕЗДАТНІСТЬ ЗОСЕРЕДИТИСЯ НА ЇЖІ

Часто під час їжі людина займається іншими справами. У цьому випадку мозку значно складніше одержувати інформацію про те, що людина їсть і як вона це робить. У результаті людина не насичується, виробляється менше ендорфінів - гормону радості - і людина не одержує від їжі задоволення.

Також людина не стежить за обсягом з'їденої їжі та за якістю її пережовування, тобто вона з'їдає занадто багато, недостатньо підготувавши їжу для подальшого перетравлення.

Людина перестає їсти не коли вона сита, а коли закінчує своє заняття (роботу, перегляд телевізора і т.д.).

Що робити

Під час прийому їжі потрібно повністю зосередитися на їжі, відклавши будь-які справи. Тільки у цьому випадку людина вживе їжу у достатньому, для вгамування голоду, обсязі і їжа піде на користь. У результаті вдумливого прийому їжі ожиріння не розів'ється.

ПОМИЛКА 3. ПОГЛИНАННЯ ЇЖІ У СТАНІ СТРЕСУ

Під час стресу відбувається миттєва мобілізація еволюційно вироблених механізмів захисту людини. Насамперед, при стресовій ситуації наднирниками викидається гормон кортизол, здатний активно змінювати біохімію організму людини: потреба в глюкозі різко зростає, тому людина відчуває потребу в їжі. Через певний короткий час глюкоза перетворюється на жир і людина знову хоче їсти.

Є і ще один негативний момент. Після прийому їжі, отримавши енергію, людина не рухається, а значить, не витрачає її, це ще одна причина, чому розвивається ожиріння, а слідом за ним цукровий діабет, атеросклероз, інфаркт або інсульт.

Що робити

Якщо під час стресу вам хочеться їсти, випийте води. Або, якщо ви все-таки поїли, забезпечте організму фізичне навантаження.

Не зневажайте правильним прийомом їжі та не робіть культу з їжі, ставтеся до неї з повагою!

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6699 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Краса та здоров'я»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс