Вчені виявили зв'язок між групою крові та схильністю до серцевих хвороб

29 серпня 2012

Американські вчені встановили, що люди із другою, третьою та четвертою групою крові мають більший ризик отримати серцево-судинне захворювання у порівнянні з власниками крові першої групи.

Як говориться у прес-релізі Американської кардіологічної асоціації, найбільш рідкісна група крові типу AB (4 група крові), що зустрічається лише у 7% американців, несе в собі найбільший ризик розвитку хвороб серця - 23%. При цьому, власники групи B (3 група крові) мають 11% ризику, а групи A (2 група крові) - 5%.

Дослідники відзначають, що приблизно 43% американців мають групу крові типу 0 (1 група крові), а значить і найменший ризик проблем із серцем.

"Тому що люди не в змозі змінити свою групу крові, наше відкриття може допомогти лікарям краще розуміти, хто знаходиться у групі ризику з погляду розвитку можливих хвороб серця", - цитуються в прес-релізі слова керівника дослідження, професора кафедри харчування у Гарвардській школі охорони здоров'я в Бостоні, доктора Лу Кі (Lu Qi).

На його думку, знати групу крові також важливо, як контролювати рівень холестерину і кров'яний тиск. Знаючи свій рівень ризику, можна знизити його, ведучи здоровий спосіб життя і дотримуючись певних правил, упевнений дослідник.

Щоб одержати зазначені результати, дослідники вивчили дані двох найбільших оглядів зі стану здоров'я населення США, що включають інформацію про майже 90 тисяч дорослих у віці від 30 до 75 років за 20-літній період.

Учені також враховували характер харчування, вік, індекс маси тіла, стать, національність, наявність шкідливих звичок (паління), історію хвороб учасників дослідження.

"Група крові має багато складових, і тут можуть відігравати роль різнобічні процеси", - говорить доктор Кі.

У ході дослідження вчені також одержали свідчення того, що друга група крові пов'язана з підвищеним ризиком надмірного виробництва ліпопротеїну - м'якого холестерину, що може закупорювати артерії. Четверта група крові часто пов'язана з розвитком запальних процесів, які можуть порушувати функціонування кров'яних судин.

У той же час речовина, що відіграє важливу роль в організації кровотоку і згортанні крові, може бути вищою у власників першої групи крові.

Знання групи крові могло б допомогти терапевтам призначати краще лікування, упевнений доктор Кі.

Раніше вчені заявили, що пасивний спосіб життя вбиває у світі близько 5 млн чоловік щороку.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 5995 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Краса та здоров'я»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс