Вживання алкоголю: міфи та реальність

8 серпня 2012

Реклама насаджує позитив щодо вживання спиртних напоїв і вкрай рідко говорить про зворотній бік цієї небезпечної „медалі". Тому важливо розвінчувати міфи - порочні уявлення про алкоголь і алкоголізм, які культивуються в суспільстві під впливом засобів масової інформації. Про найпоширеніші з них розповідає нарколог Микола Мироненко.

МІФ ПЕРШИЙ:

Небагато пива досвідченому водієві не нашкодить

Реальність: Навіть незначна концентрація алкоголю в крові приводить до змін у поведінці водія: порушується орієнтація в складній ситуації, знижується здатність до концентрації уваги, з'являється самовпевненість або, навпроти, надлишкова нерішучість, знижується координація рухів, сповільнюється адаптація після осліплення фарами зустрічного автомобіля, гальмується реакція та знижується здатність розрізняти кольори, порушується техніка поворотів.

Дослідження довели, що келих пива, випитий водієм перед виїздом, збільшує кількість аварій в 7 разів, 50 мл горілки, - в 30 разів, а 200 мл горілки - в 130 разів! Ці дані свідчать про те, що ніякої "припустимої" концентрації спирту в крові, що нібито істотно не впливає на керування транспортним засобом, немає. В автомобільних катастрофах винувате елементарне його вживання (в 50% випадків).

МІФ ДРУГИЙ:

"Мій дідусь пив горілку, як воду, і прожив 100 років"

Реальність: За даними ВООЗ, тривалість життя питущої людини на 15-17 років коротше середньої тривалості життя в цілому. Якщо ж зрівняти цей показник із середньою тривалістю життя серед непитущих, то, звісно ж, різниця буде ще вагомішою.

Можна допустити, що у будь-якого правила є виключення. Наприклад, відомі випадки, коли людина, впавши з великої висоти, залишається живою і майже непошкодженою. Однак це не значить, що можна стрибати з п'ятого поверху без ризику для життя.

МІФ ТРЕТІЙ:

Помірні дози спиртного не шкодять здоров'ю

Реальність: Не існує такого органа в людському організмі, який би не руйнувався під впливом навіть невеликих доз алкоголю . Але найбільше страждає мозок: зміни, які відбуваються в ньому при дії алкоголю, - необоротні. І чим вище концентрація спирту в крові, тим більше клітин мозку гине. До того ж існує різниця у впливі однієї і тієї ж дози на організм питущі та людини, що майже не вживає алкоголю.

Так само, як невелика кількість цукру теж практично не шкідлива, але це не стосується хворих цукровим діабетом.

МІФ ЧЕТВЕРТИЙ:

Горілка - найкращий засіб від застуди та грипу

Реальність: Учені Академії наук Франції спеціально перевіряли цю "народну теорію" і довели, що алкоголь ніяким чином не впливає ні на віруси грипу, ні на інші віруси, тому його не можна використовувати як лікувальний засіб. Навпроти, алкоголь послабляє організм і тільки ускладнює перебіг інфекційних хвороб. Відомий психіатр професор Сикорський ще наприкінці XIX століття помітив, що під час епідемії тифу в Києві питущі робітники хворіли в 4 рази частіше, ніж непитущі. Відомо також, що показник захворюваності туберкульозом серед алкоголіків, значно вищий, ніж серед людей, які не зловживають алкоголем.

МІФ П'ЯТИЙ:

Алкоголь підвищує апетит, поліпшує травлення, знеболює і зігріває на холоді

Реальність: Алкоголь лише створює ілюзію тепла, тому що судини шкіри при цьому розширюються і кров надходить до поверхні шкіри. Це приводить до почервоніння та підвищення температури шкіри. Але температура всього тіла фактично знижується за рахунок втрати поверхневого тепла.

А шлунок - це той орган, що приймає удар алкоголю в першу чергу. Залози, розташовані у стінках шлунка, які виробляють шлунковий сік і ензими, необхідні для травлення, під впливом алкоголю подразнюються, у результаті чого спочатку виділяють багато слизу, а згодом ці залози просто атрофуються.

МІФ ШОСТИЙ:

Алкоголь знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань

Реальність: Серцево-судинна система реагує на вживання спиртних напоїв підвищенням артеріального тиску, поразкою міокарда. Люди, які часто вживають алкоголь, більше інших ризикують померти від інсульту.

В 1993 році в Торонто (Канада) відбувся міжнародний симпозіум на тему "Помірне вживання алкоголю і здоров'я", його учасники прийшли до висновку, що помірне вживання алкоголю дійсно може знизити ризик виникнення коронарної хвороби серця у людей середнього віку. У той же час із визнанням такої дії помірних доз алкоголю вчені однозначно стверджують, що "для профілактики коронарної хвороби серця існують інші, більш ефективні засоби. А будь-які спроби давати рекомендації, які заохочують вживання алкоголю з метою профілактики згаданої хвороби, шкодять людям".

МІФ СЬОМИЙ:

П'ють всі - така у нас культурна традиція

Реальність: Вживання хмільних напоїв дійсно має давню історію, однак ніколи воно не досягало таких масштабів, як протягом останніх двох-трьох століть, тому що дотепер спиртні напої виготовлялися кустарно і мали низьку концентрацію алкоголю. Наші предки здебільшого вживали слабкі напої на зразок браги, пива, медовухи тощо, та і далеко не кожний з них був настільки заможним, щоб дозволити собі напитися вдосталь. Фабричне виробництво чистого спирту і у той же час вживання гарячливих напоїв "стартувало" лише на початку XIX століття. На "фініші" - стрімке поширення пияцтва в усьому світі, у тому числі і у нашій країні, і божевільні прибутки алкогольного бізнесу.

МІФ ВОСЬМИЙ:

Алкоголь – стимулятор, його вживання "піднімає дух"

Реальність: Алкоголь - це депресант. Він придушує діяльність головного і спинного мозку. Людям лише здається, що алкоголь їх веселить. У дійсності вони просто намагаються втекти від проблем. За даними ВООЗ, самогубства серед питущих трапляються у 80 разів частіше, ніж серед прихильників тверезого способу життя. Це легко пояснити тими глибокими змінами, які відбуваються в мозку під впливом тривалого вживання спиртних напоїв.

МІФ ДЕВ'ЯТИЙ:

Коли захочу, тоді і зупинюся. Не зупиняюся, тому що так хочу

Реальність: Психологічна установка, що із власною проблемою алкоголізму людина може впоратися самостійно, дуже розповсюджена. Алкоголь давно вже керує організмом - втрачається контроль над кількістю випитого, з'являються ранкові похмілля, а далі і тривалі запої, однак людина вперто переконана, що самостійно може зупинитися і не пити. Це самоомана, тому що на даній стадії розвитку захворювання короткий відпочинок в алкогольному марафоні - це не досягнення сили волі хворого, що "не хоче пити", а лише тайм-аут отруєного організму, що вже "не може пити".

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7974 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Краса та здоров'я»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс