Десять причин для холодного душу

15 серпня 2012

Коли ви останній раз стояли під струменями холодної води? Напевно, це був дощ, що невчасно почався, або вам відключили гарячу воду, і подітися вам було нікуди. Цивілізація подарувала нам комфорт, а з ним і безліч захворювань, які виникають внаслідок неправильного способу життя. Зокрема, наше тіло відучилося від холоду, і ми раз у раз прагнемо всіляко зігрітися. А даремно, адже холодна вода - це ключ до здоров'я та бадьорості, що до того ж і абсолютно безкоштовний.

Про цілющі властивості води знали ще у давнину, однак лише на початку 19 століття селянин з Австрії Вінсент Присніц заснував окремий напрямок у медицині - гідротерапію. Значна частина цієї медичної філософії полягає в обливанні холодною водою. У домашніх умовах можна обійтися і холодним душем. Існує як мінімум 10 причин, з яких варто приєднатися до цієї справи.

1. ЗМІЦНЕННЯ ІМУНІТЕТУ

Холодний душ, це відмінна профілактика грипу та інших вірусних і бактеріальних захворювань. Чеські дослідники перевіряли вплив холодної води на імунітет спортсменів. Протягом двох місяців тричі на тиждень молоді люди занурювалися в холодну воду (14 градусів за Цельсієм). Учені виявили, що за час експерименту в крові спортсменів підвищився рівень двох типів імунних клітин: лімфоцитів і моноцитів. У той час як деякі лімфоцити є інструментом для знищення вірусів, бактерій і токсинів, моноцити ж відповідальні за поглинання і переробку чужорідного патогенного матеріалу.

2. ПОЛІПШЕННЯ ЦИРКУЛЯЦІЇ КРОВІ

Один з найефективніших способів поліпшити циркуляцію крові, це чергування холодної та гарячої води під час душу. Коли на тіло потрапляє холодна вода, то судини звужуються. Це явище називається вазоконстрикцією. У такому стані просвіт судин зменшений, і кров циркулює з більшою швидкістю. Вазодилятація - зворотний процес (розширення судин), коли тіло нагрівається.

Гарна циркуляція крові, це профілактика таких серйозних захворювань, як гіпертензія, варикозне розширення вен і безлічі інших судинних порушень.

3. ТЕРМОРЕГУЛЯЦІЯ

Холодний душ - це свого роду «порція стресу», що змушує ваш організм виробити дозу внутрішньої енергії для забезпечення тепла. У цьому зв'язку, холодний душ може допомогти людям, у яких хронічно холодні кінцівки або сильне потовиділення.

4. ЗНИЖЕННЯ ВАГИ, ПОЛІПШЕННЯ ОБМІНУ РЕЧОВИН

Канадськими вченими встановлено, що вплив холоду (наприклад, холодного душу) активізує так званий бурий жир. Таке забарвлення ці жирові клітини одержали завдяки наявності у них величезної кількості мітохондрій - специфічних органелл, де відбувається утилізація глюкози. Таким чином, продукція бурої жирової тканини сприяє подальшому спалюванню калорій, що веде до втрати зайвих кілограмів.

5. ДОПОМАГАЄ ВПОРАТИСЯ З ДЕПРЕСІЄЮ

Депресія, це ще одна недуга, з якою холодний душ може допомогти впоратися. Дослідження вчених зі штату Віргінія показують, що холодна вода стимулює зону «блакитної плями» головного мозку, що у свою чергу веде до вироблення норадреналіну - гормону, що допомагає впоратися з депресією.

6. ПОЛІПШУЄ ЦИРКУЛЯЦІЮ ЛІМФИ

На відміну від крові, що циркулює завдяки роботі серця, лімфа позбавлена такого насоса. Рух лімфи в нашому організмі здійснюється завдяки скороченню м'язів. Холодний душ істотно поліпшує м'язове скорочення, що згодом позитивно відображається на циркуляції лімфи.

7. ГЛИБОКЕ ДИХАННЯ

Якщо ви регулярно будете приймати холодний душ, то помітите, як ваше дихання стало набагато глибшим. З чим це пов'язане? Вся справа в тому, що вазоконстрикція (звуження просвіту судин) і продукція теплоти вимагає більшої забезпеченості киснем. Легені розширюються, і для їхнього заповнення потрібно більше повітря, ніж звичайно.

8. ЗДОРОВ'Я ШКІРИ ТА ВОЛОССЯ

Відомо, що гаряча вода сушить шкіру та волосся. У той час як холодна вода надає нашому волоссю блиск, а шкіру робить здоровішою. Такий оздоровчий ефект полягає в тому, що під впливом холодної води стискуються пори і кутикули, що запобігає забрудненню та утворенню невеликих запалень.

9. ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ ГОРМОНІВ

Відомо, що температура чоловічих статевих залоз трохи нижча, ніж температура тіла. У цьому зв'язку, гарячі ванни та крісла з підігрівом негативно відображуються на їхній роботі.

З іншого боку, дослідження, проведені в різних країнах, показують, що на роботу залоз позитивно впливає купання у холодній воді. Відзначено, що регулярний холодний душ сприяє посиленому виробленню тестостерону.

Однак якщо ви не знаєте, що таке стояти під струменями холодної води, то різко починати приймати холодний душ у жодному разі не можна. Почніть із прийняття повітряних ванн. Поступово переходьте на обтирання мокрим рушником, контрастні процедури, і вже потім потихеньку переходьте на холодний душ.

Якщо у вас є серцево-судинні порушення, артеріальна гіпертензія, сильні головні болі, то обов'язково проконсультуйтеся з лікарем. Холодний душ вам може бути протипоказаний.

10. ЗАРЯД БАДЬОРОСТІ І ГАРНЕ САМОПОЧУТТЯ

Холодний душ допомагає швидкому ранковому пробудженню і надає заряд бадьорості на весь день. Вся справа в посиленій циркуляції крові та роботі серцевого м'яза, що забезпечує організм величезною кількістю енергії.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6593 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Краса та здоров'я»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс