Як краще пекти млинці? Прості правила смачних млинців

6 березня 2013

Здавалося б, у готуванні млинців немає нічого складного. Але потрібно знати кілька секретів, які допоможуть зробити цю страву по-справжньому смачною.

Золота пропорція - 1 склянка борошна на 2 склянки рідини. Звісно ж, вона витримується приблизно, але знати її корисно. Зазвичай спочатку змішують борошно і рідину в рівному співвідношенні, потім додають сіль, цукор, соду, дріжджі, яйця, ретельно перемішують і залишають трохи підходити. Навіть якщо в тісті немає дріжджів, борошно повинне набрякнути. Потім потроху додають у тісто рідину, що залишилася, стежачи, щоб воно не стало занадто рідким.
Золота пропорція - 1 склянка борошна на 2 склянки рідини. Звісно ж, вона витримується приблизно, але знати її корисно. Зазвичай спочатку змішують борошно і рідину в рівному співвідношенні, потім додають сіль, цукор, соду, дріжджі, яйця, ретельно перемішують і залишають трохи підходити. Навіть якщо в тісті немає дріжджів, борошно повинне набрякнути. Потім потроху додають у тісто рідину, що залишилася, стежачи, щоб воно не стало занадто рідким.

• Рідину в тісто для млинців варто додавати гарячою, щоб підвищити клейкість борошна.

• Щоб млинці вийшли смачними і гарними, дайте просіяному борошну трохи відстоятися, не використовуйте його відразу ж.

• Сіль і цукор варто класти точно за рецептом. Пересолене тісто погано бродить, і млинець виходить блідим. Від надлишку цукру тісто стає твердим.

• Якщо борошно для млинців розвести в солоній воді, у тісті не буде грудочок.

• Збиті яєчні білки додаються в тісто після того, як воно остаточно підійде. Змішувати білки з тістом потрібно зверху вниз або знизу нагору, а не колоподібними рухами, інакше тісто осяде.

• Гречане борошно для млинців повинно бути сухим, свіжим, без чорних цяточок і затхлого запаху.

• Млинці краще випікати на товстих сковородах невеликого розміру.

• Сковороду для смаження млинців варто спочатку посипати сіллю, потім протерти серветкою, лише після цього наливати олію та тісто.

• Зручно пекти млинці на 2-х сковородах, коли третя стоїть на маленькому вогні. У неї потрібно складати млинці і змазувати розігрітим вершковим маслом. Стопку бажано час від часу перевертати, тоді до моменту готовності останнього млинця перший не встигне охолонути.

• Тісто потрібно наливати на добре розігріту сковороду, змазану жиром. Тісто спочатку наливають на сковороду, а потім її нахиляють, розподіляючи тісто по всій поверхні сковороди.

• Як тільки на поверхні млинця, що випікається, з'являться пухирці, його потрібно перевернути на інший бік.

• Смажити млинці потрібно на сильному вогні.

• Млинці прилипають до сковороди з кількох причин: тісто дуже рідке (потрібно додати борошна), низька якість борошна (додати манну крупу) або холодна сковорода.

• Щоб розігріти млинці, стопку потрібно накрити фольгою і покласти в розігріту духовку до 140°С на верхній рівень на 10-15 хвилин.

• Дуже часто не виходить відразу з'їсти всі спечені млинчики. А на другий день вони вже не такі смачні та свіжі. Для того щоб додати свіжість учорашнім млинчикам, потрібно кожний млинчик з одного боку (внутрішнього) трохи посипати цукром, згорнути в четверо, викласти на злегка змазаний маслом або покритий папером для випічки лист (форму) і поставити на 4-5 хвилин у духовку, попередньо нагріту до максимуму. Стежте, щоб не пригоріло. У результаті - смачні, хрусткі, карамельні, млинчики у вас на столі! Ще смачніше свіжовипечених.

МЛИНЦІ АЖУРНІ

0,5 л кефіру, 1 скл. молока, 1-2 яйця, 1,5 скл. борошна, 1 ст. л. цукру, 0,5 ч. л. солі, 1 ч. л. соди, рослинна олія.

У каструлю вилити кефір і трохи підігріти (повинен бути теплим, але не гарячим).

Додаємо яйце (якщо велике - одне, дрібне - два), цукор, сіль, соду й перемішуємо.

Кладемо борошно стільки, щоб маса була, як гарна густа сметана. Тепер все ретельно перемішуємо, щоб не було грудочок.

Молоко доводимо до кипіння і тоненькою цівкою вливаємо в масу, увесь час помішуючи - так ми заварюємо наше тісто.

Якщо тісто вийшло рідким на ваш погляд, додайте трохи борошна (не хвилюйтеся, основна маса вже «заварена»).

Додаємо 1-2 ст. л. рослинної олії, перемішуємо, тісто для випічки млинців готове!

Печіть млинці, якщо є можливість, на чавунній сковороді.

МЛИНЦІ НА МОЛОЦІ

4 скл. жирного молока, 4 яйця, 3 скл. борошна вищої якості, 2 ст. л. цукру, 40 г вершкового масла, 100 г рафінованої соняшникової олії, 1/3 ч. л. солі.

Влити в невелику каструльку половину молока, поставити на середній вогонь і підігріти, не доводячи до занадто гарячого стану, додати вершкове масло, цукор, сіль, рослинну олію і яєчні жовтки. Все це розмішати і додати борошно. Далі, розмішуючи тісто, додаємо молоко, що залишилося, поки тісто не прийме консистенцію рідкої сметани. Потім збити в піну охолоджені яєчні білки та поступово додати в тісто, увесь час розмішуючи. Випікати млинці на попередньо розігрітій і змазаній вершковим маслом сковороді.

МЛИНЦІ ГУР’ЇВСЬКІ

Пшеничне борошно - 400 г, яйця - 8 шт., вершкове масло - 200 г, молоко кисле.

Борошно, 8 жовтків і вершкове масло ретельно перемішати, розвести кислим молоком до належної густоти, потім додати в тісто 8 збитих у піну білків. Усе перемішати та випікати млинці.

ГРЕЧАНІ МЛИНЦІ

Пшеничне борошно - 125 г, гречане борошно - 125 г, молоко - 500 мл, цукор - 30 г, вершкове масло - 50 г, яйця - 2 шт., сіль.

Гречані млинці ідеальні для подачі з несолодкими начинками.

Просіяти обидва види борошна у велику миску. Додати молоко і дуже швидко розмішати, щоб уникнути утворення грудок. Додати 100 мл гарячої води, розмішати, потім додати яйця, сіль і цукор. Знову розмішати. Розтопити вершкове масло і влити його в тісто. Повинна вийти досить рідка консистенція, без будь-яких грудок. Дати тісту постояти 30 хвилин.

Пекти млинці на досить великому вогні до інтенсивного темно-золотавого кольору.

МЛИНЦІ НА ПИВІ

300 г борошна, 0,5 л пива, 2 яйця, 1 ст. л. сметани, цукор, сіль - за смаком.

Жовтки розтерти зі сметаною, всипати сіль і цукор, влити склянку пива, усе збити вінчиком або міксером. Додати борошно, перемішати, щоб не було грудочок, влити пиво, що залишилося, і збити. Потім додати збиті в піну два білки, що залишилися, й акуратно перемішати лопаткою.

Наливайте тісто розливною ложкою на змазану жиром гарячу сковороду тонким шаром і випікайте млинчики з одного боку.

Підрум'янений бік змазати начинкою: м'ясним паштетом, джемом, сирною масою і т.д. Потім згорнути млинчик у рулет, вмочити в яєчно-молочну суміш, обваляти в сухарях і обсмажити.

Млинці на пиві можна приготувати заздалегідь, а потім розігріти.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 18446 Подобається: 5 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Кулінарія»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс