Смачні рецепти з яловичини

16 січня 2013

М'ясо - один з найбільш популярних продуктів у раціоні сучасної людини. Особливо воно є актуальним у зимовий час, коли необхідна додаткова енергія для зігрівання організму.

БЕФСТРОГАНІВ

600 г яловичої вирізки, 1 ч. л. борошна, 1 ст. л. томатної пасти, 3 ст. л.вершкового масла, 2 цибулини, 100 г жирної сметани, сіль, свіжомелений чорний перець.

Вирізку наріжте шматками товщиною 2 см, накрийте плівкою, добре відбийте та наріжте поперек волокон тонкими смужками довжиною 3-4 см. Присипте сіллю і перцем, відставте. Цибулю наріжте тонкими півкільцями й обсмажте у 2 ст. л. розігрітого масла протягом 5 хвилин.

Обсмажте борошно в маслі, що залишилося, до золотавого кольору. Розігрійте в каструлі сметану. Постійно розмішуючи, додайте обсмажене борошно і томатну пасту. Прогрійте1-2 хвилини, зніміть з вогню.

На сухій розігрітій сковороді обсмажте м'ясо на сильному вогні до золотавої скоринки. Додайте цибулю і влийте соус. Перемішайте і прогрійте, не доводячи до кипіння.

ЗИМОВИЙ М'ЯСНИЙ ПИРІГ

Для начинки: 200 г фаршу зі свинини і яловичини, 200 г яловичої печінки, 2 цибулини, 2 ст. л. вершкового масла, сіль, 1 ст. л. борошна, 3 ст. л. коньяку (або бренді), сушений чебрець, майоран і мускатний горіх - по щіпці, 2 зубочки часнику, 1 ст. л. тертої цедри лимона, 1 яйце, 1 жовток, 2 ст. л. молока.

Для тіста: 1 яйце, 4 ст. л. олії рослинної, сіль, 2 ч. л. розпушувача, 1,5 склянки борошна, 120 г сиру.

Приготуйте тісто. Для цього змішайте в мисці сир, яйце, рослинну олію та сіль. Додайте просіяне борошно і розпушувач. Перемішайте та викладіть тісто на робочу поверхню. Вимішуйте ще 3-4 хвилини. Накрийте серветкою і дайте постояти 30 хвилин.

Приготуйте начинку. Цибулю і часник почистіть, цибулю наріжте кільцями, часник порубайте. У сковороді розігрійте вершкове масло й обсмажте цибулю та часник, 6 хвилин. Влийте коньяк і зніміть з вогню.

Пропустіть через м'ясорубку фарш разом з печінкою, змішайте м'ясну масу з яйцем і борошном. Додайте обсмажені цибулю, часник, пряності, перець і сіль.

Змажте маслом жароміцну форму. Дві третини тіста розкотіть на присипаному борошном столі в коло діаметром на 5 см більше, ніж діаметр форми. Викладіть тісто у форму так, щоб були закриті дно та стінки. Верхні краї загорніть усередину.

Покладіть на тісто м'ясну начинку і розрівняйте поверхню. Дайте постояти 20 хвилин.

Розігрійте духовку до 200°С. Тісто, що залишилося, розкотіть у тонкий шар і наріжте смужками шириною близько 1 см. Укладіть їх на пиріг у вигляді решітки. Надлишки тіста зріжте. Змішайте жовток з молоком і змажте пиріг, випікайте 50 хвилин.

КОТЛЕТИ

500 г яловичини або яловичого фаршу, 1 батон, 0,5 л молока, 1 велика цибулина, 2-3 зубочки часнику, 2 яйця, 50 г бекону або шпику, 1 ст. л. вершкового масла, зелень чебрецю - 1 ст. л., сіль - за смаком, перець - за смаком, рослинна олія для обсмажування, 1 ст. л. зелені петрушки, 1 ст. л. зелені кропу.

З хліба зріжте кірку. Половину батона розламайте на кілька частин і замочіть в молоці. Другу половину відкладіть для панірування. Коли хліб розмокне, несильно відіжміть. М'ясо вимийте і перекрутіть через м'ясорубку разом з замоченим хлібом.

Цибулю і часник почистіть, подрібніть. Зелень дрібно наріжте.

Бекон поріжте шматочками, обсмажте на розігрітій сковороді з вершковим маслом до утворення шкварок. Додайте цибулю, часник та зелень і обсмажуйте ще 2 хвилини. Змішайте з фаршем. Додайте у фарш яйця, сіль і перець. Ще раз ретельно перемішайте.

Сформуйте котлети. Кожну виліплену котлету візьміть у руки та місіть кілька хвилин, сильно вдаряючи по фаршу долонями.

Хліб, що залишився, подріб-ніть у блендері або натріть на дрібній тертці. Вийде так зване біле панірування. При обсмажуванні воно не дає котлетам розвалитися і не утворює жорсткої скоринки. Обваляйте кожну котлету в білому паніруванні. У сковороді розігрійте рослинну олію. Обсмажте котлети по 4 хвилини з кожного боку. Зменште вогонь до мінімуму. Накрийте сковороду кришкою і готуйте 10 хвилин.

М'ЯСНА ЗАПІКАНКА З КАРТОПЛЕЮ

1 морква, 80 мл молока, 2 ст. л. олії рослинної, 2 цибулини, сіль, 2 зубочки часнику, 450 мл бульйону м'ясного, 2 лаврових листочки, 900 г картоплі, 2 ст. л. пюре томатного, 1,5 ст. л. масла вершкового, 1 перець зелений солодкий, 100 г твердого сиру, 2 ст. л. борошна, 500 г яловичого фаршу.

Цибулю, часник і моркву почистіть. З перцю видаліть серцевину. Овочі дрібно наріжте. У сковороді розігрійте олію, покладіть овочі й обсмажте їх, помішуючи, протягом 10 хвилин. Додайте фарш і готуйте, помішуючи, на сильному вогні до коричневого кольору. Додайте томатне пюре і борошно. Готуйте ще 2-3 хвилини. Влийте бульйон, покладіть лавровий лист. Тушкуйте на невеликому вогні 10 хвилин. Зніміть з вогню, лавровий лист видаліть.

Відваріть картоплю у киплячій підсоленій воді. Воду злийте, картоплю розімніть у пюре. Додайте молоко і вершкове масло, приправте сіллю та перцем, ретельно перемішайте.

Розігрійте духовку до 200°С. Перекладіть фарш з овочами у форму для запікання, зверху покрийте шаром картопляного пюре. Сир натріть на великій тертці, посипте ним запіканку. Запікайте 25 хвилин до золотавої скоринки.

ЯЛОВИЧИНА В ПИВІ

3 ст. л. борошна, 2 ст. л. цукру, 1 л темного пива, 1 лавровий лист, 1,5 кг м'якоті яловичини, 250 г бекону, сіль, чорний мелений перець, жменя зелені петрушки, 2 зубочки часнику, 1 ст. л. оцту, 4 цибулини, 0,5 ч. л. сухого чебрецю.

Бекон наріжте тонкими скибочками й обсмажте на сухій сковороді до хрускоту (7 хвилин). Перекладіть на паперовий рушник.

Жир з-під бекону злийте в окрему ємкість, залишивши в сковороді 2 ст. л. Цибулю наріжте тонкими кільцями, часник подрібніть. Обсмажите овочі в жирі від бекону протягом 5 хвилин.

М'ясо вимийте й обсушіть. Розігрійте жир з-під бекону в широкій жароміцній каструлі. Покладіть яловичину і обсмажте з усіх боків до коричневого кольору.

Додайте 1 склянку води, лавровий лист, сіль, перець, цукор і чебрець. Покладіть цибулю з часником і влийте пиво. Доведіть до кипіння, прикрийте кришкою та тушкуйте на мінімальному вогні 2 години.

Окремо обсмажте борошно на сухій сковороді на маленькому вогні до золотавого кольору, 2-3 хвилини. Додайте в каструлю з м'ясом, ретельно перемішайте, щоб не було грудок. Готуйте 10 хвилин. Влийте оцет, покладіть петрушку, ще раз перемішайте і зніміть з вогню.

Перед подачею на стіл м'ясо наріжте тонкими скибочками. Додайте в соус відкладені скибочки бекону, подавайте разом з м'ясом.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 5900 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Кулінарія»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс