12 жовтня - Всесвітній день яйця

10 жовтня 2012

Безсумнівно, що шанувальники цього свята на всі 100% за цей цінний продукт. І, як виявилося, є за що яйця любити!

1. Яйце - один із найбільш універсальних продуктів, використовуваних у кулінарії.

2. Яйце забезпечує 12% добової норми споживання білка, не говорячи вже про вітаміни А, B6, B12, залізо, фосфор та цинк.

3. Яйце - самий що ні на є дієтичний продукт. Учені підтверджують, що включення в раціон яєць сприяє швидкому насиченню, що не минає протягом більш тривалого часу, ніж, якби ви одержали ті ж калорії, приміром, з бутербродів.

4. У яйці містяться всі важливі амінокислоти, причому у правильних для потреб організму пропорціях.

5. Яєчний жовток - прекрасне джерело холіну, живильної речовини, що вважається основною для здоров'я.

6. Яйця завжди були економічним продуктом. Дослідження підтверджують, що це кращий білок, який можна купити за такі невеликі гроші. Якщо у вас звичайно немає курочок.

7. Яйце можна їсти у будь-який час і в будь-якому вигляді. Немає нічого простішого, ніж зварити яйце або, наприклад, приготувати яєчню.

Про яйця говорять і багато поганого, однак більшість аргументів супротивників яєчного раціону визнаються вченими як омани. Єдиний мінус у яєць - це можливість викликати алергійні реакції.

Пропонуємо вам кілька оригінальних рецептів з яєць.

ЯЙЦЯ, ФАРШИРОВАНІ ГРИБАМИ

6 яєць, 100 г грибів свіжих (польські, підберезники, лисички), 1 середня цибулина, 2 ст. л. вершкового масла, зелень, сіль, перець. Соус: 4 ч. л. майонезу, 4 ч. л. сметани.

Яйця зварити вкруту. Почистити, зрізати «кришечкою» тупий кінець (у принципі можна розрізати кожне яйце на дві половинки) і витягнути жовток.

Цибулю подрібнити за можливістю дрібно. Гриби відварити в підсоленій воді, коли охолонуть дрібно порізати. На сковороді розтопити 2 ст. л. вершкового масла і обсмажити цибулю та гриби спочатку окремо, потім з'єднати разом і обсмажити ще пару хвилин.

Жовтки розім'яти виделкою. Додати до них гриби з цибулею. Ретельно перемішати. За смаком додати сіль і перець.

Яйця (білки) акуратно ложечкою наповнити фаршем, що вийшов. У салатник викласти зелень, потім на неї яйця, прикривши «кришечками».

Можна подавати із соусом. Для цього змішати майонез і сметану у рівних пропорціях.

ЗАПЕЧЕНІ ЯЙЦЯ З БЕКОНОМ І ТОМАТАМИ

Більш здоровий варіант яєчні до сніданку - яйця, запечені в духовці.

4 довгих скибочки бекону, 1 невеликий помідор, 1 ст. л. нарубаної зелені петрушки, 4 яйця, сіль і чорний мелений перець - за смаком.

На помірному вогні розігріваємо суху сковороду. Кладемо бекон і смажимо до коричневого кольору. Знімаємо зі сковороди і даємо охолонути.

Помідор нарізаємо дрібними кубиками. Кладемо у формочки для запікання (250 мл кожна).

Остиглий бекон дрібно рубаємо і теж кладемо у формочки. Додаємо зелень і вбиваємо по 2 яйця. Солимо і перчимо.

Ставимо у розігріту до 200°С духовку і запікаємо, поки яйця не схопляться, близько 10-15 хвилин.

У рецепті як добавки використовуються помідори і бекон. Це тільки один з безлічі варіантів - ви можете додати сир, солодкий перець, гриби, ароматні трави та багато чого іншого.

ЯЙЦЯ, ЗАПЕЧЕНІ З ОВОЧАМИ

2 яйця, 1 велика картоплина, 1/2 маленької цибулини, пара колечок солодкого перцю, 1/2 невеликого помідора, 1 ч. л. здрібненої зелені петрушки, сіль і перець - за смаком.

Картоплю, перець, цибулю і помідори нарізаємо кубиками.

У сковороді з металевою або знімною ручкою розігріваємо 2 ст. л. рослинної олії. Кладемо картоплю і смажимо, помішуючи, практично до повної готовності. Додаємо цибулю і солодкий перець, солимо і перчимо за смаком. Смажимо до повної готовності картоплі та перцю. Додаємо помідори і зелень, перемішуємо.

Вбиваємо зверху яйця, солимо і перчимо їх. Ставимо сковороду у розігріту до 220 градусів духовку і запікаємо, поки яйця не схопляться, близько 15 хвилин.

Подаємо негайно. Дуже смачно зі склянкою кефіру.

ЯЙЦЯ БЕНЕДИКТ

Насамперед необхідно приготувати яйця-пашот: скип'ятити воду, додавши до неї трохи солі і оцту, розбити яйце (воно обов'язково повинно бути найсвіжішим) у яку-небудь невелику ємкість, приміром, склянку або чарку, розмішати воду в каструльці, щоб утворився невеликий вир і, нарешті, акуратно влити в неї яйце.

Далі готуємо голландський соус. Для цього змішати 2 яєчних жовтки з 2 ч. л. лимоннго соку, сіллю та перцем, і ретельно збити все у міксері. Розтопити приблизно сто грамів вершкового масла (найкраще на водяній бані) і акуратно влити в яєчну суміш, не виключаючи при цьому міксер. Збивати соус ще приблизно півхвилини, щоб він як треба загустів.

Покласти на тост скибочку шинки, яйце і полити все остиглим соусом.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 5903 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Кулінарія»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс