Чи можна фарбувати меблі і якою фарбою?

23 січня 2013

Старі меблі набридли, а на придбання нових поки немає коштів або просто немає бажання відмовлятися від звичного зручного гарнітура, але хочеться його якось освіжити? Не проблема: трохи терпіння, акуратності та фантазії - і меблі отримають друге життя. Найпростіший спосіб змінити зовнішній вигляд меблів - пофарбувати їх. Чи можна фарбувати меблі?

Можна - це не такий вже і складний процес, а результат зазвичай буває вдалим. Найчастіше фарбують меблі з масиву натурального дерева. Якщо вони вже мають покриття (фарба, лак), його треба попередньо зчистити, відшліфувавши меблі наждаковим папером - спочатку великим, потім дрібним. Потім дерев'яні меблі потрібно просочити відповідною ґрунтовкою (не завадить і обробка антисептичним складом) і тільки потім приступати до фарбування.

ЧИ МОЖНА ФАРБУВАТИ МЕБЛІ ІЗ ДСП?

Можна, причому особливої попередньої підготовки вони не вимагають - достатньо ретельно вимити поверхню, дати їй просохнути, а потім протерти засобом, що знежирює. А от із металевими та пластиковими деталями меблів доведеться трохи повозитися: їх краще або не фарбувати зовсім, або підібрати до них окрему фарбу.

ЯКОЮ ФАРБОЮ ФАРБУВАТИ МЕБЛІ?

Ще зовсім недавно оптимальним варіантом вважалася масляна, однак нові види фарб, у першу чергу, акрилові для робіт з дерева, майже повністю витиснули її з ринку. Водно-дисперсійна акрилова фарба легко наноситься, швидко сохне, нетоксична і не має неприємного запаху, безпечна - з її допомогою можна офарбити гарнітур для дитячої кімнати, не побоюючись зашкодити здоров'ю маляти. Якщо ви хочете зробити меблі глянсовими, можна використовувати алкідну емаль.

Головне у фарбуванні меблів - правильний добір інструментів, послідовність і акуратність у роботі. Перед фарбуванням обов'язково зніміть із меблів всю фурнітуру (ручки, петлі). Якщо ви збираєтеся використовувати щітку, вибирайте пласку та м'яку, досить широку; натуральну або штучну - питання другорядне, однак ворс повинен триматися міцно і не обсипатися. Прилиплі волоски нададуть меблям неохайний вигляд. Якщо ж ви хочете, щоб меблі виглядали навмисно «саморобними», можна взяти жорстку щітку і набирати на неї невелику кількість фарби - тоді на меблях залишаться помітні сліди. Якщо ж використовувати фарбопульт, поверхня вийде дуже рівною та однорідною.

Якщо після нанесення першого шару фарби через нього проступить первісний колір меблів – необхідно просто трохи почекати і через деякий час нанести наступний шар. На повне зафарбовування темних меблів може знадобитися й три, і чотири шари фарби - головне, давати повністю висохнути кожному з них; на це йде від 2 до 6 годин - наберіться терпіння і результат вас обов'язково порадує.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 25831 Подобається: 5 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Ваш дім»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс