Що таке повільноварка та рисоварка

27 грудня 2012

Багато хто з нас активно користується скороварками, а ось про повільноварки прийнято говорити менше. 

Для яких цілей згодиться повільноварка?

Проте, це той кухонний посуд і техніка, що може оптимізувати процес готування багатьох дієтичних страв, а також зробити більш необтяжливим тушкування рагу, приготування джему та варення, тобто страв, які вимагають або повільного тушкування або томління.

За допомогою повільноварки дуже зручно готувати великі, проблемні для іншого посуду та кухонної техніки великі шматки м'яса, що мають жилки.

Також є присутнім вагомий «бонус» і з погляду ароматичних якостей отриманих страв. Адже не секрет, що збільшений час готування їжі дозволяє ефективніше розвиватися й змішуватися ароматам різних продуктів, утворювати гармонічну композицію.

А повільна робота апарата з продуктами, дозволяє якісно працювати навіть з найбільш примхливими крупами, схильними до пригоряння (наприклад, кукурудзяною крупою).

Також повільноварка неоціненна в тому випадку, якщо стоїть завдання зберегти структуру овочів (наприклад, при тушкуванні брюссельської капусти у повільноварці у вас є всі можливості для того, щоб одержувана страва не була схожою на безформну кашу, а з'являлася на столі у вигляді симпатичних стаканчиків).

Чи потрібна герметичність? Варто відзначити, що, приміром, одним з головних моментів, які ускладнюють процес вибору вищезгаданої скороварки, є аналіз того, наскільки герметича її кришка.

При виборі ж повільноварки цей аспект цілком можна опустити. З погляду функціональності він абсолютно не має значення. Герметичність може відігравати позитивну роль тільки в тому випадку, якщо на кухні є проблем з вентиляцією, витяжкою.

Таймер і регулятор температури. Більшість сучасних повільноварок випускається з таймером і регулятором температури. І їхню наявність не варто вважати «фішкою» у «навантаження». Вони дійсно роблять процес готування більш ергономічним і «підлаштованим» до тієї або іншої рецептури.

Матеріал. Найбільш оптимальним варіантом повільноварки можна назвати її орієнтованість на корпус із нержавіючої сталі. Адже повільноварка працює зазвичай у тривалому режимі, і пластик тут не зовсім підходить.

А ось у якості матеріалу кришки перевагу варто віддати жароміцному склу. У цьому випадку можна говорити і про її довговічність, і здатність контролювати процес готування.

Нагрівальні елементи. Купуючи повільноварку, дуже уважно поставтеся до нагрівальних елементів.

Вивчіть інструкцію, саму повільноварку та переконайтеся, що нагрівальні елементи приховані, але розташовані як по стінках, так і дну приладу.

Гірше ж на ділі себе проявляють повільноварки, де нагрівальні елементи розташовані тільки на дні приладу. У цьому випадку процес готування займає набагато більше часу, а великі шматки деяких продуктів (особливо, м'яса) можуть приготуватися не належним чином.

Антипригарне покриття. Тому що робота повільноварки постійно сполучена з процесом томління їжі, то перевагу варто віддавати моделям, що мають антипригарне покриття.

Оптимальна кількість режимів. Сучасні повільноварки можуть бути як дуже простими (усього з одним або двома режимами: більш «лагідним» і інтенсивним), так і дуже «наверненими» з безліччю програм: «Для готування джему», «Для готування тушкованої капусти» і т.д.

Але перший варіант є не досить функціональним, другий - занадто дорогим, але часто ці «навороти» для повсякденного готування є зайвими. Тому багато хто думає, що оптимальний варіант, який враховує горезвісний аспект «ціна - якість» - це повільноварки з трьома програмами: низько-, середньо і високоінтенсивною».

Наявність стількох програм цілком дозволяє зайнятися і тушкуванням м'яса й овочів, і варінням каш, і консервуванням.

ЯК ВИБРАТИ РИСОВАРКУ

Рисоварка - не якийсь другорядний прилад з "задвірок" кухні. На багатьох кухнях Японії, Китаю, В'єтнаму вона займає взагалі почесне місце.

Стверджується, що тільки в цьому приладі можна приготувати ідеальний рис.

До речі, про Японію. Всі ми знаємо компанію та бренд "Sony". На слуху й те, що дана компанія на самому початку свого існування випустила перший у світі звуковий магнітофон і транзисторний радіоприймач, але набагато рідше згадують, що в перші роки свого життя (1946-1950р.), коли до ребрендинга компанія мала ще більш важку у вимові назву "Тokyo Tsushin Kogyo Kabushiki Kaisha", багато в чому успіх її розвитку був пов'язаний саме з винаходом рисоварки.

Багато хто говорить, що сучасна рисоварка працює за принципом «закинув, залив і забув».

Правда, щоб слово «забув» дійсно не мало тут місця (а було скоріше символом простоти), більшість рисоварок оснащується звуковим сигналом, що сповіщає про завершення процесу готування рису. Втім, безумовно це далеко не єдиний критерій, що визначає якість рисоварки.

До найбільш корисних особливостей “характеру” справді гарної рисоварки можна віднести:

кошик (лоток) для варіння рису на парі (адже саме в цьому виді рис зберігає свою живильну й вітамінну цінність найкраще);

опцію «термоса» - підтримки температури страви (з такою опцією оптимізується процес розрахунку часу при подачі декількох порцій, а якщо ваші гості запізнюються, вам більше не потрібно кутати рис, який ви подасте їм на гарнір, під подушкою та «вагоном» ковдр);

антипригарне покриття (без нього, на жаль, процесу готування не уникнути класичного помішування для страхування);

трьохсторонні класичні нагрівачі або система інноваційного індукційного нагрівання (ці помічники допомагають крупі проваритися більш рівномірно);

прозору кришку або прозоре вікно - гаранти бажаного нами стану «спокій, тільки спокій» (нехай у рисоварки буде навіть найбільш передове програмне забезпечення, але візуальний контроль завжди корисний);

мірних помічників (мірна склянка та мірна ложка, а також мірні лінії на стінках самої пароварки);

систему «м'якого випуску пари» (актуальна для рисоварок, що працюють за принципом скороварки), що дозволяє поступово знижувати тиск при завершенні тієї або іншої програми.

Об'єм чаші. Що стосується об'єму чаші рисоварки, то для домашнього використання цілком вистачає помічниці 1,8 літри - 3,5 літри. Рисоварки з більш габаритними чашами - це вже професійні помічниці.

Металевий або пластиковий корпус? Сучасні рисоварки випускаються з пластиковим і металевим корпусом (корпусом з нержавіючої сталі). Безумовно, нержавіюча сталь значно збільшує вартість рисоварки. Але, якщо ви збираєтеся використовувати рисоварку щодня, то ціна цілком виправдовує себе. Адже металевий корпус робить рисоварку зносостійкою та довговічною. Але у той же час, якщо рисоварка використовується тільки час від часу, цілком достатньо і пластикової моделі.

До речі, всупереч існуючим стереотипам, харчовий термостійкий пластик не впливає на корисні властивості рису, що готується.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 9412 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Куточок споживача»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс