Як правильно вибрати термобілизну?

1 листопада 2012

Вибір термобілизни починається з визначення ваших потреб, цілей і можливостей.

Термобілизна – білизна, призначена для збереження мікроклімату тіла з відводом зайвої вологи. Вона так само відрізняється значними дихаючими властивостями. При правильному виборі даного виду білизни, вам буде комфортно при будь-якому температурному режимі: у холод - тепло, та й у спекотний день комфортно. Два основних критерії - термоізоляція і здатність усувати зайву вологу від тіла. Для літньої, основним критерієм є відведення вологи, для зимової - теплоізоляція. У будь-якому разі, важливо щоб тіло було сухим - це ваш комфорт і здоров'я!

Існують усілякі моделі термобілизни - кофточки, водолазки та футболки, різні кальсони та штани, шорти, бриджі, костюми, комбінезони, а так само шкарпетки, рукавички, і навіть головні убори.

КЛАСИФІКАЦІЯ ТЕРМОБІЛИЗНИ

У першу чергу вона підрозділяється на спортивну, - для активного відпочинку, - а так само на моделі для щоденної ношення. Вимоги до якісних характеристик і ціна збільшуються пропорційно з активністю використання. За погодними умовами: для холодного або спекотного часу.

Літня термобілизна повинна бути тонкою, легкою, захищати від перегріву і можливого переохолодження (при зміні з активного руху до пасивного стану, наприклад, при занятті спортом), усувати зайву вологу! Це стовідсоткова синтетика, якщо білизна вибирається для активних занять спортом, або змішані тканини, з додаванням бавовни та льону, при менш активних фізичних навантаженнях.

Для холодного часу білизна повинна бути теплою. При цьому, існує підрозділ у кожного виробника на прохолодну, холодну і дуже холодну погоду. Діє правило, що чим товще, тим тепліше.

СКЛАД МАТЕРІАЛУ І ОСНОВНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Для термобілизни застосовують як синтетичні, так і натуральні матеріали. Бавовна та вовна для нас звичні, але вони значно програють синтетичним матеріалам, особливо поліпропілену, а так само поліестеру та їхнім похідним. Бавовна в рази більше вбирає вологу, надовго втримуючи її, і повільніше просихає. Найбільше вона підходить для щоденного ношення при мінімальній активності.

Якщо вибирати вовну, то найбільш якісна і тепла – вовна мериносів. Білизна з таким складом підходить для низької активності і дуже холодного діапазону: найчастіше для повсякденного ношення або активного відпочинку на природі, - наприклад, риболовлі.

Для того, щоб дана білизна працювала, необхідний контакт зі шкірою і створення повітряної подушки.

Другий шар призначений для збільшення теплових властивостей або для захисту від зовнішніх факторів (вітер, волога).

Більшість тканин для термобілизни створені з мікроволокон, що робить тканину тонкою і приємною до тіла. Іноді додається лайкра та еластан, - частіше для білизни, розрахованої для активного руху. Вони збільшують комфортність руху, а крій, що облягає, при тривалому носінні допомагає уникнути деформації, що особливо властиво натуральним тканинам. Додаються і антибактеріальні просочення або волокна срібла.

Термобілизна спортивного типу в першу чергу розрахована на відведення вологи і дихаючі властивості. При активному навантаженні необхідність у зігріванні відпадає. Вся спортивна термобілизна виробляється тільки із синтетичних тканин, для зігрівання використовується другий шар або ж мембранний одяг - у холодний час, - або просто спортивний верхній одяг з мембраною, що вже включає у себе функції термобілизни.

Гібридна термобілизна (для активного відпочинку і просто заміських прогулянок) повинна бути складовою для підтримки теплоізоляції та вологовідводу: односкладною або двошаровою. У двошаровій термобілизні перший шар відводить вологу, другий відповідає за терморегуляцію та відведення вологи далі, - або її випаровування. Другий шар нагадує комірки, у яких знаходяться молекули повітря, нагріті тілом, відповідальні за подальше відведення парової вологи тіла до наступного шару, або ж до її втримання і висихання за рахунок тепла тіла.

Перший і другий шар термобілизни. Фірми випускають білизну двох типів. Перший тип, одягається безпосередньо на оголене тіло. Термобілизна другого типу нагадує спортивний костюм і може застосовуватися в осінньо-весняний період як верхній одяг. Найчастіше з флісу різної щільності, або з комбінації тканин: внутрішній шар - фліс, зовнішній - синтетичний матеріал: поліестер, поліамід, нейлон та ін.; він може мати напилену мембрану (PU) або ж складатися з мембранної тканини (закінчення у назві матеріалу - TEX).

ВИБІР

Коли ви визначилися з фасоном, температурним режимом і активністю ваших рухів, приступайте до вибору. Є спеціалізовані бренди для спорту і активного відпочинку, а так само виробники одягу "outdoor" - для активного і повсякденного ношення.

Зверніть увагу на анатомічний крій, - для максимального комфорту, - і на шви.

ДОГЛЯД

Уважно читайте ярлички виробу. Загальними рекомендаціями є:

- Бережне ручне або делікатне машинне прання без сушіння 30-40 С.

Використання спеціалізованих мийних засобів для синтетики або спортивного одягу є бажаним; використання пом’якшувачів і антистатиків є можливим, якщо немає таких обмежень.

- Не використовувати відбілювачі, що містять хлор, та інші відбілювачі, агресивні мийні засоби.

- Не прасувати, не піддавати перегріву (сушіння на гарячих поверхнях, наприклад батарея центрального опалення).

- Термобілизну з ворсистим внутрішнім шаром прати навиворіт.

- Бажано не віджимати і не викручувати, - сушити у розправленому вигляді.

ПРАВИЛЬНЕ ЗАСТОСУВАННЯ

Термобілизна для того і створена, щоб завжди бути комфортною і приємною у носінні. Дозволяє при мінімумі одягу зберегти тепло та сухість тіла. Ідеальне правило: 1 шар влітку, 2 шари у міжсезоння, до 3-х шарів взимку (термобілизна першого шару та верхній одяг для середніх негативних температур або 3 шари для дуже холодних температур: перший і другий шар термобілизни і верхній одяг).

Тому:

- правильно підбирайте термобілизну залежно від вашої фізичної активності і кліматичного режиму. При виборі термобілизни для спорту звертайте увагу на спеціалізацію виробника (термобілизна для дайвінгу ніколи не підійде за функціональними характеристиками для альпінізму);

- не одягайте занадто багато теплого верхнього одягу;

- термобілизна для холодного і дуже холодного режиму є максимально ефективною при верхньому одязі з волого- і вітрозахисними властивостями;

- не одягайте під термобілизну другого шару звичайний одяг з натуральних матеріалів!

- не одягайте бавовняні та лляні кофти на термобілизну першого шару!

І не забувайте: якісні речі не можуть коштувати дешево. Не женіться за дизайном і модою, вибирайте зручні та комфортні речі.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6687 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Куточок споживача»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс