Модифікований крохмаль: не бійся!

14 листопада 2012

Модифікований крохмаль - це спеціально оброблений крохмаль, що завдяки своєму складу краще засвоюється. Він може використовуватися у виробництві дитячого харчування, кетчупа, соусів, майонезів, м'ясних продуктів забезпечуючи густоту продукції. 

Простий крохмаль являє собою вуглевод з довгою розгалуженою структурою. Одна з особливостей крохмалю - це здатність зв'язувати воду. При цьому крохмаль набухає, що може викликати закріпляючий ефект. Щоб цього не відбулося, у харчових продуктах часто використовується модифікований крохмаль, тобто структура якого розбита на більш дрібні частини. Він зовсім нешкідливий. Його роблять із кукурудзяного або картопляного крохмалю.

До генно-модифікованих продуктів модифікований крохмаль не належить. Його модифікують (від німецького modifizieren - видозмінювати, перетворити) без допомоги генетики. Існують різні фізичні та хімічні способи обробки природного крохмалю, завдяки яким можна одержувати його різновиди із заздалегідь заданими властивостями.

Деякі модифіковані крохмалі майже не відрізняються за складом і властивостями від свого натурального батька. Це, наприклад, крохмалі, позбавлені запаху, розсипчасті, зі зміненим кольором та інші. Перші, в основному, додають до порошкоподібних харчових продуктів для попередження їх грудкування, наприклад, до пекарських порошків (хімічних розпушувачів), цукрової пудри або до дитячих присипок, а крохмаль зі зміненим кольором використовують головним чином для технічних цілей.

Також відомо багато інших модифікованих крохмалів, із сильно зміненими їхніми природними властивостями: що набухають, термічно розщеплені, рідиннокиплячі та інші.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 12083 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Куточок споживача»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс