Як пересадити алоказію

6 березня 2013

Алоказія - один з представників сімейства Ароїдних. Цю тропічну рослину квіткарі полюбили за її величезне листя з яскравими прожилками, що володіють великою декоративністю. Щоб алоказія радувала соковитою зеленню, її необхідно вчасно пересаджувати. Як правило, це потрібно робити щорічно і бажано навесні. Пересадження цієї рослини має свої нюанси, яких варто неухильно дотримуватися.

У народі цю рослину називають «вуха слона». У природних умовах вона досягає двох і більше метрів, залежно від виду. Алоказія може рости як у контейнері, так і безпосередньо в ґрунті з травня по вересень/жовтень.
У народі цю рослину називають «вуха слона». У природних умовах вона досягає двох і більше метрів, залежно від виду. Алоказія може рости як у контейнері, так і безпосередньо в ґрунті з травня по вересень/жовтень.

Вам знадобиться:

- горщик;

- універсальний або спеціальний ґрунт для Ароїдних;

- керамзит;

- пісок;

- мохи сфагнум;

- вермикуліт;

- активоване вугілля;

- рукавички.

Підберіть горщик для алоказії. Краще зупинити свій вибір на високій і не занадто широкій ємкості, оскільки корені у цієї рослини досить довгі. Якщо її помістити в низький і широкий горщик, дуже швидко буде потрібна перевалка в нову ємкість.

Не забувайте, що горщик повинен бути на пару сантиметрів у діаметрі більше старого. Посадка в дуже велику ємкість вкрай небажана, оскільки ґрунт буде довго просихати, через що може виникнути його закисання. Все це істотно сповільнить ріст алоказії, коріння якої вкрай чутливе до перезволоження.

Зробіть у горщику дренажні отвори. Не у всіх квіткових горщиках вони є відразу. Як правило, у керамічних вони вже є. У пластиковому горщику отвори можна зробити за допомогою розпеченого цвяха.

Підберіть субстрат для алоказії. Можна придбати вже готовий ґрунт для Ароїдних у спеціалізованому магазині. Але краще приготувати його самостійно. Субстрат для цієї рослини повинен бути легким і повітряним. У ролі основи може виступати будь-який живильний ґрунт. Додайте до нього просіяний пісок, мохи сфагнум і вермикуліт у пропорції 1:0,3:0,3:0,3. Все ретельно перемішайте.

Дуже акуратно вийміть алоказію зі старого горщика. Важливо не ушкодити її корені.

Якщо ви пересаджуєте рослину в перший раз після покупки, стряхніть з коренів ґрунт і зверніть увагу на їхню основу. При виявленні тканинної оболонки видаліть її.

Огляньте корені. Вони повинні бути щільними, пружними та світлими. Гнилі, сухі і сірі корені необхідно зрізати, оскільки вони є мертвими. Місце зрізу можна припудрити товченим активованим вугіллям.

Підготуйте дренаж. Промийте під проточною водою керамзит і укладіть його на дно горщика. Висота дренажу, як правило, становить близько 2-3 сантиметрів. Насипте на дренаж небагато приготовленого субстрату і розташуйте на нього алоказію. Потім по колу заповніть ґрунтом всі проміжки між коренями рослини та стінками горщика. При засипанні субстрату стежте, щоб коренева шийка алоказії не була заглибленою. Вона повинна розташовуватися у рівень з ґрунтом.

Не поливайте алоказію відразу ж після пересадження. Полив варто виконувати тільки тоді, коли ґрунт просохне на третину ємкості горщика.

Якщо пересадження робити строго за даною інструкцією, алоказія через кілька днів активно пуститься в ріст.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7906 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Кімнатні рослини»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс