Королівська бегонія

17 жовтня 2012

Cорт Escargo. Квіткарі називають цю бегонію «черепашкою»! Лист її дійсно зігнутий чудернацькою раковиною! Залежно від віку та освітлення ефектна чорно - зелена серединка може заповнити великий простір сріблясто - зеленого листа. Отримуючи правильний догляд, ця бегонія перетворюється у найефектнішу рослину!

Black Fang
Black Fang

Бегонія королівська, царствена або рекс (Begonia rex) називається в народі «вухо Наполеона». Листя бегонії можуть досягати 15-25 см у довжину і до 30 см завширшки. Дуже привабливе забарвлення та відтінки, колірні сполучення малюнка листя, що надають бегоніям особливе зачарування і декоративний ефект. На листях бегоній зустрічаються сріблисто-білі, рожеві, яскраво-червоні, малинові, зелені, бронзово-коричневі, фіолетові, майже чорні візерунки. Нижній бік листя червонуватий, з добре помітними жилками. Товсте опушене стебло королівської бегонії повзуче. У більшості сортів квітки дрібні, непоказні, тому квітконос, що з'являється, часто видаляють, щоб не дрібніло ефектне листя.

ВИРОЩУВАННЯ

Листяні бегонії - теплолюбні та світлолюбні. Добре розвиваються тільки в теплих світлих приміщеннях, не переносять прямого яскравого світла. Як щирим королевам-капризухам їм до вподоби тепличні умови. Листяні бегонії не можна тримати на свіжому повітрі; погано переносять сухе повітря, тому потрібно підтримувати вологість повітря біля цих рослин. Бегонії не люблять протягів, обприскування (з'являються бурі плями на листях).

ПОЛИВ

Узимку оптимальна температура мікроклімату для бегоній 16-18°С при дуже обережному помірному поливі; влітку бегонії поливають більше, але застій вологи у ґрунті неприпустимий. Для поливу використовується тільки м'яка вода кімнатної температури. Полив повинен бути рівномірним: бегонії не пробачають пересушування земляної грудки, але і зайва волога, особливо взимку, їм шкідлива (коренева система бегоній починає гнити, чорніють і обпадають черешки листя).

ПЕРЕСАДЖЕННЯ

Листяні бегонії пересаджують навесні тільки при сильному переплетенні коренями земляної грудки, під час пересадження грудку можна зменшити. Горщики для вирощування бегоній використовують низькі та широкі. Пухкий живильний субстрат для бегоній готують із суміші листяної землі з перегноєм, торфом і піском у пропорції (2:1:1:1); у горщику забезпечують гарний дренаж. Під час активної вегетації рослини добре озиваються на поливання з повним мінеральним добривом і розведеним коров’яком; легкі підживлення бегоній виконують із березня по вересень два рази на місяць.

РОЗМНОЖЕННЯ

Розмножують листяні бегонії стебловими та листяними черешками, частинами листа; при пересадженні бегонії розмножують і діленням кореневищ.

Стеблові та листяні черешки бегоній зазвичай вкорінюють у легкому субстраті при температурі 22-24°С (застосування гормону коренеутворювання, і устрій «міні-теплички», що забезпечує підходящий мікроклімат, прискорюють процес); деякі бегонії добре вкорінюються у посудинах з водою. При розмноженні листям великі жилки на нижньому боці листа надрізають трохи вище роздвоєння, надрізаний лист кладуть плазом в ящик на вологий пісок і приколюють у декількох місцях зубочистками; ящик накривають склом і ставлять у тепле місце (скло щодня протирають і перевертають, посадки провітрюють). Через 3-4 тижні на листях бегонії розвиваються молоді рослини; при досягненні висоти 3-5 см їх відокремлюють від листа і розсаджують в індивідуальні горщики з легкою листяною землею.

ХВОРОБИ

Листяні бегонії часто вражаються численними шкідниками, яких часом дуже складно роздивитися на строкатій поверхні: попелицею і білокрилкою, що провокують появу сажистого гриба; борошнистим червцем; довгоносиком; у теплиці та оранжереї - слимаками і равликами. Страждають бегонії від борошнистої роси, кореневої гнилі і бактеріальної плямистості. Правильний догляд за листяними красунями-бегоніями дозволяє уникнути цих проблем.

СОРТИ КОРОЛІВСЬКИХ БЕГОНІЙ

Сорт «Black Fang». Новинка цього року! Очевидна винятковість! Дуже темне (майже чорне) листя з відтінком маслини закручене в черепашку і має глибоко розрізаний край! Центр листя прикрашений світлими променями! «Чорне ікло» - так у перекладі звучить назва сорту. Заворожує – чи не правда?! Не дуже велика рослина.

Сорт «Red Sunset». Дуже гарний, дуже простий у вирощуванні! Листя забарвлене у червоно-бордовий колір, центр листа чорний, а краї розписані чорно-зеленим візерунком! Не вередує, не витягується. Чудовий вибір!

Сорт «Dena». Зовсім відмінний від інших бегоній. Нагадує химеру, прикрашену ясно-зеленою атласною смугою по центрі та трохи по жилках темно-зеленого до коричневого сильно хвилястого блискучого листя! Чудові якості: легкий ріст, компактність куща та дуже привабливий вигляд!

Сорт «Satin Shell». Бегонія з великим яскравим, блискучим листям, що зберігає при цьому компактність куща. Завдяки короткому міцному стеблу, що не має властивості сильно витягуватися, рослину з листям у долоню все-таки не можна назвати дуже великою!

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 13822 Подобається: 5 | Не подобається: 150  

Також у розділі «Кімнатні рослини»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс