Гіацинти до Різдва

31 жовтня 2012

"Змусити" квітувати цибулеві рослини можна у будь-який час року, якщо створити для них підходящі умови. Якщо їх висадити зараз, то до свята вони наповнять будинок яскравими квітами та вишуканими ароматами. 

Традиційно до Різдва у будинках вирощують гіацинти, амарилліс, фрезії та білі "паперові" нарциси, які не вимагають стратифікації (попереднього витримування при низьких температурах). Можна "змусити" зацвісти взимку також крокуси, мускарі, іриси. Але для цього краще придбати готові цибулини (вони повинні мати спеціальну позначку "для зимової вигонки" і коштують небагато дорожче).

Помістіть цибулини у гарний горщик, на три чверті наповнений якісною садовою землею, у яку додане спеціальне повільно розчинне добриво для горщикових культур. Закріпіть цибулини у правильному положенні: вони можуть розташовуватися дуже близько одна до одної, головне, щоб не стикалися між собою і не сиділи впритул до стінки горщика. Зверху засипте їх ще шаром садової землі і злегка ущільніть поверхню.

Цибулини гіацинтів повинні злегка виступати над поверхнею землі, а інших рослин розташовуватися глибше. Можна прикрасити поверхню ґрунту мохами або шаром гравію, не забуваючи залишити сантиметр або два до верху горщика, який повинен мати дренажні отвори та піддон для зливу води.

Замість горщика можна використовувати гарний кошик, застелений поліетиленом, або пласку широку декоративну вазу. На дно укладіть гравій приблизно на половину або 2/3 висоти, потім в один шар впритул розташуйте цибулини, а зверху насипте ще шар гравію або декоративних каменів. Вазу потрібно заповнити водою так, щоб вода лише торкалася денця цибулин, і підтримувати цей рівень, поки цибулини не дадуть корені.

Ще один старий спосіб, сьогодні, до речі, знову у великій моді, - використовувати спеціальні скляні вази. Це прозорі грушеподібні колби, відкриті зверху. Звужена середина підтримує цибулини у вертикальному положенні. Вода у таких колбах повинна лише на міліметр не діставати до денця цибулин, тоді вони дадуть коріння протягом тижня. Найчастіше у таких колбах виганяють цибулини гіацинтів.

Після посадки цибулини потрібно витримати у прохолодному (біля +10°С) темному місці, бажано навіть закрити горщик чорним поліетиленовим пакетом, щоб повністю виключити влучення світла. Це допоможе їм розвинути сильну кореневу систему. Стежте, щоб ґрунт у горщику підтримувався у вологому стані. Через деякий час цибулини дадуть перші паростки. Коли вони досягнуть висоти 4-5 см, горщики можна перенести у приміщення з яскравим освітленням і кімнатною температурою.

Продовжуйте регулярно їх поливати, не допускайте пересихання ґрунту і нагрівання повітря (не тримайте горщики поруч із батареями або відкритим вогнем). Якщо рослини розвивають густу зелену масу на шкоду бутонам, знову перенесіть горщик у прохолодне темне місце на день або два (не довше, інакше листя може втратити яскравий зелений колір). Додаткових підживлень здоровим і сильним цибулинам зазвичай не потрібно.

Після початку цвітіння рослини краще прибрати з прямого сонячного світла. Ідеальні умови для більш тривалого цвітіння – прохолода і півморок. Щоб точніше пристосувати цвітіння до певного часу, можна регулювати рівень температури та освітлення у період вигонки: прохолода і недолік світла сповільнюють розвиток рослини, яскраве світло та більше високі температури - прискорюють.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6862 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Кімнатні рослини»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс