Рапіс - відмінна рослина для озеленення офісів і квартир

14 листопада 2012

Рапіси - декоративні види пальм. Їх використовують для оформлення прохолодних просторих інтер'єрів і сходових площадок, озеленення зимових садів, але вони цілком можуть бути до місця і у звичайних квартирних умовах.

При сухому повітрі кінчики листя стають сухими.
При сухому повітрі кінчики листя стають сухими.

Види рапісу утворюють безліч паростків, і таким чином можуть утворюватися багатостовбурні групи, що нагадують чагарник,. Окремий тонкий стовбур має не дуже гарний вигляд.

ДОГЛЯД

Рапіс добре реагує на яскраве світло, переносить деяку кількість прямих сонячних променів, може рости у півтіні. Придбану рослину (або після тривалої похмурої погоди) до прямих сонячних променів привчають поступово. Найкраще розміщувати рапіс біля вікон, що виходять на захід або схід. У вікон південного напрямку у літній період необхідно створювати розсіяне світло, тому що спекотне літнє сонце може обпалити рослину. Для рівномірності росту крони рапісу діжку з рослиною необхідно час від часу повертати.

Бажано, щоб влітку температура була не занадто високою (близько 20-22°С). У спекотні дні приміщення з рапісом необхідно провітрювати. Взимку рапіс можна тримати і у ледве опалювальних приміщеннях при 8-12°С, і при звичайній кімнатній температурі. Однак найкраща температура для рапісу у зимовий період від 10-16°С.

Полив влітку регулярний і рясний, у міру підсихання верхнього шару субстрату. Восени та взимку полив помірний, якщо рослина знаходиться у прохолодних умовах, але обережний, при цьому грудку землі не можна пересушувати. Поливають м'якою і добре вистояною водою. Надлишок води у горщику так само небезпечний, як і пересушування земляної грудки.

На відміну від багатьох інших пальм, рапіс непогано переносить сухе повітря міських квартир. Проте, корисним є регулярне обприскування листя теплою відстояною водою. Взимку при низькій температурі мікроклімату листя не обприскують і не обмивають.

Підживлюють рапіс у весняно-літній період 1 раз на 2-4 тижні комплексним мінеральним добривом. Взимку рослину не підживлюють.

Пересаджують рапіс як можна рідше. Пересадження доцільніше замінити перевалкою. У дорослих рослин замість пересадження достатньо раз на рік замінювати верхній шар субстрату. Для рапісів підходять субстрати зі слабокислою або нейтральною реакцією. Підходить суміш дернової, компостної та торф'яної землі з піском (2:2:2:1). Можна користуватися готовою сумішшю для пальм. Горщик для посадки потрібний неглибокий, але широкий, тому що корені рапісу розташовані поверхово. На дні горщика обов'язково забезпечують гарний дренаж, тому що рослина вкрай болісно переносить закисання ґрунту.

Розмножувати рапіс можна діленням кореневищ при пересадженні.

МОЖЛИВІ ТРУДНОЩІ

При занадто сухому повітрі кінчики листя стають сухими; при надлишку сонячних променів на листі з'являються жовті плями.

При надлишку вологи у ґрунті або внаслідок ушкодження коренів молоде листя розкривається завчасно.

При недостатньому поливі листя опускається вниз. При занадто низькій температурі листя тьмянішає і в'яне.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 8185 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Кімнатні рослини»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс