Коньяк від тиску та шампанське... від застуди

2 січня 2013

Як стверджують лікарі-гастроентерологи, спиртне, випите в межах норми, розпадається ще в шлунку, «не доходячи» до печінки, мозку та серця. Отож, безпечною дозою можна вважати (на вибір): 60 грамів міцних напоїв (горілки, віски, коньяку), 180-200 мл вина або шампанського, 0,5 літри світлого пива. Проте спиртний напій - це не тільки спирт, але й ферменти, і пектини, і вуглеводи. Так кому що пити, щоб собі не нашкодити?

Сердечникам - сухе вино. Краще червоне. Відомо, що ферменти темних сортів винограду тонізують судини. Можна й келих шампанського, але краще попередньо випустити з нього пухирці. Будь-які газовані напої сердечникам взагалі не комільфо.

Гіпертонікам - трохи гарного коньяку. Він знімає спазми судин, звільняє кровотік.

Гіпотонікам, навпроти, коньяк краще не пити - може знизитися тиск. Їм краще або трохи рому (і краще не в чистому вигляді, а в коктейлі з колою), або пару келихів легкого вина.

Діабетикам - горілочки. Є ймовірність, що «чистий продукт» буде найбільш безпечним для рівня цукру. Солодкі напої - виключити, шампанське тільки сухе або брют (і чисто символічно!). Пиво теж не варто пити - воно взагалі не дуже добре впливає на підшлункову, до того ж у ньому безліч вуглеводів.

Якщо у вас гастрит або виразка шампанське тільки пригубити - чисто ритуально. Ну його! Навіть пари ковтків вистачить, щоб зіпсувати собі свято печією.

Алергикам - уникати коктейлів невідомого для вас складу, напоїв на травах, у тому числі вермутів, лікерів. На чистий алкоголь алергії не буває в принципі, тільки на домішки. Але! Спиртне посилює будь-які алергійні реакції.

ВАЖЛИВО!

Кому все-таки доведеться сидіти у свята тверезим?

- Насамперед усім, хто приймає препарати, несумісні з алкоголем (серцеві глікозиди, психотропи, антигіпертнзивні засоби). Тому, якщо вам виписали якісь ліки, обов'язково запитайте лікаря - чи можна вам випити на свято. Це більш ніж серйозно!

- Діабетикам, якщо цукор у крові вище 10 ммоль/л. Є ризик непередбаченої реакції організму та навіть втрати свідомості (діабетичної коми).

- При виражених серцевих аритміях.

- При загрозі кровотеч - загостренні виразки шлунка, міоми.

ШАМПАНСЬКЕ ПІДВИЩУЄ ІМУНІТЕТ

Серед кардиологів-гастроентерологів прийнято шипучий напій лаяти. Але в ньому багато й усього корисного! Вуглекислота вкупі з ферментами білого винограду поліпшують вентиляцію легенів, збуджують дихальні центри. Також у ньому багато магнію від утоми та селен - для підвищення імунітету. А ось стародавній французький рецепт від застуди, що починається: на ніч випити 100 грамів трохи підігрітого шампанського брют, додавши туди трохи яблучного соку та меду.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7311 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Краса та здоров'я»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс