Фрукти, які зберігають лікувальну силу взимку

12 грудня 2012

Зима - це час, коли ми почуваємо себе найменш захищеними. Короткий світловий день, морози та вогкий вітер, атаки вірусних інфекцій змушують організм працювати у підвищеному режимі. Та й літній запас вітамінів уже зменшився, тому нам складніше протистояти холодам, застудам і стресам.

Можна, звичайно ж, почерпнути вітаміни з аптечних препаратів, але все-таки набагато кориснішими є натуральні джерела - овочі, фрукти, зелень. Вони доставляють в організм необхідні вітамінні та мінеральні речовини, рослинну клітковину і пектини, що сприяють очищенню кишечнику, органічні кислоти, що нормалізують обмін речовин і запобігають відкладення холестерину в судинах.

Звісно, взимку фрукти менш насичені біологічно активними елементами. Проте серед них є безумовні лідери, які саме в цю пору року мають максимальну цілющу силу.

Чому ці фрукти повинні регулярно бути присутніми у вашому раціоні, і які страви з них готувати, щоб отримати користь для здоров'я?

ХУРМА

Повністю дозріла хурма – цінне джерело фруктових цукрів, у ній багато калію, магнію, фосфору, заліза, кальцію, марганцю, є вітаміни С, В1, В2, РР. Настій здрібнених плодів корисно пити по склянці 2-3 рази на день при анемії, розладах травлення, перевтомі та неврозах.

Вибираючи хурму, пам'ятайте, колір плода повинен бути насиченого та яскравого жовтогарячого або темно-червоного відтінку. Шкірка у стиглої хурми гладка та блискуча. Якщо на ній з'явилися темні смуги та плями - це сигнал, що плід почав псуватися.

Поверхня спілої хурми повинна бути м'якою на дотик, такі плоди можна відразу їсти (виключення - хурма корольок). Якщо потрібно, щоб хурма полежала, вибирайте міцні плоди.

Солодшою та смачнішою буде хурма округлої або круглої форми.

ФЕЙХОА

Основне багатство фейхоа - йод, за кількістю якого ці фрукти можуть суперничати з морепродуктами.

Також у плодах є інші мікро- і макроелементи, велика кількість вітаміну С, сахарози, пектину, клітковини, антиоксидантів.

Чим більш достигла фейхоа, тим плоди смачніші. Але привозять плоди фейхоа до нас найчастіше не зовсім дозрілими, тому що м'які стиглі плоди легко псуються. Щоб корисні властивості фейхоа виявилися максимально, купивши твердуватий плід, залишіть його на кілька днів до повного дозрівання: він повинен бути м'яким, а його м'якоть повинна нагадувати желе.

Фейхоа їдять, розрізавши плід навпіл і виймаючи м'якоть маленькою ложечкою.

Якщо ж ви готуєте салат або іншу страву, де є присутнім фейхоа, потрібно спочатку зняти його шкірку (вона занадто терпка), потім нарізати плід кубиками або натерти на тертці.

Шкірку не викидайте: вона багата корисними антиоксидантами, її можна висушити і додавати в чай.

КІВІ

Ківі - рекордсмен за вмістом вітаміну С, одна ягода забезпечує добову потребу людини в цьому елементі. Багато в ківі калію, магнію та заліза, цукрів, органічних кислот і пектинів. У складі ківі також є рослинний фермент, що називається актинідин, він сприяє кращому засвоєнню білків, тому ківі часто подають як кисло-солодку приправу до м'яса.

Що потрібно пам'ятати, купуючи ківі? Якщо плоди на дотик тверді, їхня шкірочка має ясно-коричневий колір з невеликими біленькими крапками, ягоди будуть твердими. Покладіть їх у паперовий пакет і залишіть, щоб вони «дійшли». Темно-коричневі та «волосаті» ківі будуть м'якими.

Важливо тільки, щоб біля їхніх плодоніжок не було вм'ятин і гнилі, а на шкірочці - темних плям. Також чимало говорить і запах: якщо пахне вином, значить, ківі вже негарний, «п'яний»; якісні плоди зазвичай сильного запаху не мають.

Вимийте, розріжте навпіл і виймайте м'якоть ложечкою, насолоджуючись соковитою м'якоттю, що нагадує за смаком і суницю, і ананас, і аґрус одночасно. Або можна почистити шкірочку та нарізати ківі кружечками або кубиками.

У такому вигляді ці ягоди додають у салати та десерти.

ГРАНАТ

У зернах граната багато вітаміну С (до 8,7 мг на 100 г), РР, групи В, інших важливих мікро- і макроелементів: кальцію, фосфору, заліза, калію, магнію, натрію, кремнію та ін. Є також незамінні амінокислоти, котрі необхідні для нормальної роботи організму. Відвар шкірки гранату використовується як в'яжучий засіб при розладах шлунка.

За інших рівних умов найкращим виявиться великий плід - у ньому найоптимальніше спів-відношення цукру та кислоти. Купити саме такі плоди можна і взимку: у своєму міцному будиночку зі шкірки вони довго зберігаються та тільки виграють у смаку, оскільки з часом руйнується частина дубильних речовин, що надають в'язку терпкість.

БАНАНИ

Вітамінів банани містять не так вже і багато, хоча присутніми є і аскорбінова кислота, і бета-каротин, і вітаміни РР, групи В. Але за кількістю калію цей фрукт - рекордсмен: у 100 г його м'якоті міститься 376 мг калію, тому банани рекомендується включати в меню сердечникам і гіпертонікам. Є у складі також кальцій, магній, фосфор, залізо, а також важливі амінокислоти - метіонін, триптофан, лізин.

Гарний банан має соковитий жовтий колір, гладку, блискучу поверхню та обтічну, не занадто ребристу, форму. Чорні крапки на поверхні - знак того, що плід буде солодким (але зберігати такий банан вже не можна). А от чорність, що покриває всю поверхню банана, свідчить про те, що банан почав псуватися.

Найкращі сорти мають довжину близько 20 см, а обсяг - 3-4 см. У великих супермаркетах зустрічаються маленькі десертні банани величиною 8-12 см. Вони вважаються більш солодкими, але і коштують дорожче звичайних.

ЩО ПРИГОТУВАТИ. РЕЦЕПТИ КОРИСНИХ СТРАВ З ФРУКТАМИ І ЯГОДАМИ

ХУРМА «ПІД СНІГОМ»

Розріжте навпіл 4 плоди, збийте 2 яєчних білки до густої піни, поступово додаючи 4-5 ст. л. цукру. Нагрійте духовку до 200°С, покладіть хурму у жароміцну форму, на кожну половинку викладіть «шапку» збитого білка, зверху посипте здрібненим мигдалем, випікайте у духовці 5-10 хвилин.

СОУС «НАРШАРАБ»

Гранатовий сік злегка посолити та варити на повільному вогні, поки його обсяг не зменшиться на третину. Після цього трохи остудити і процідити, потім знову варити, постійно помішуючи, до одержання однорідної густої маси (у цілому приблизно годину). Подавати соус до риби, м'яса, птаха.

СИРЕ ВАРЕННЯ З ФЕЙХОА

Зробити сире варення просто: на 1 кг фейхоа потрібно взяти 1,5 кг цукру, плоди пропустити через м'ясорубку, змішати з цукром до повного його розчинення, перекласти у стерилізовані банки.

САЛАТ З КУРКОЮ ТА КІВІ

Тушковане куряче філе нарізати невеликими скибочками і подати до столу з часточками ківі та шматочками м'якоті грейпфрута, заправивши все соусом. Для його приготування змішати 2 ст. л. апельсинового соку, жовток крутого яйця, ложку рослинної олії, 3 ст. л. натурального йогурту, 1 ст. л. дрібно порізаної зеленої цибулі, сіль - за смаком.

СИРНА ЗАПІКАНКА З БАНАНАМИ

Ретельно перемішайте 0,5 кг сиру, яйце, 2 ст. л цукру, додайте трохи сметани, всипте 3 ст. л манки. Наріжте шматочками банан і грушу, додайте в тісто, перемішайте. Викладіть масу у форму, розрівняйте, полийте зверху сметаною, запікайте у духовці.

Подавайте з нежирною сметаною, варенням або ягодами (журавлиною, калиною, чорницею та ін.), перетертими з цукром.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7050 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Краса та здоров'я»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс