Лазня та сауна за правилами

28 листопада 2012

Всі тільки і говорять про глобальне потепління. Але, на жаль, морози теж ніхто не скасовував. Підступна зима начебто і не поспішає заявити про себе на повну міць і вдарити двадцятиградусними морозами, але варто повірити, що зима цього року вдалася теплою, майже відразу ж стовпчик термометра не піднімається вище 10-15 градусів морозу.

Ось тоді і захочеться погрітися та розслабитися. Однак, не знаючи правил поведінки в лазні та сауні, можна серйозно нашкодити своєму здоров'ю.

Отже, лазня та сауна: основні правила поведінки.

ВИБИРАЄМО ТУ ЛАЗНЮ, ЩО ПІДХОДИТЬ САМЕ НАМ

Під лазнею звичайно мають на увазі російську парну. У російській парній дуже волого, тому що у ній паряться з парою. Температура повітря у російській парній від +60 до +90°С.

Різниця між сауною та російською парною лазнею істотна. Сауна - це суха парна і температура повітря в ній мінімум +90°С.

Комусь комфортніше паритися у вологій парній, комусь у сухій. Вибирайте, орієнтуючись сугубо на власне самопочуття.

ПРОТИПОКАЗАННЯ

Лазня та сауна - протипоказані хворим раком будь-якої стадії. При наявності доброякісних пухлин лазня також не рекомендується. Не варто відвідувати лазню вагітним, а також при підвищеній температурі та загостренні будь-якого хронічного захворювання. Протипоказана лазня та сауна хворим туберкульозом в активній фазі, при менструації, хворим тромбофлебітом і атеросклерозом судин, епілептикам, хворим зі шкірними захворюваннями і т.д.

По суті, при будь-яких захворюваннях лікарі не рекомендують відвідувати лазню та сауну. Однак фанати лазні стверджують зворотне - що майже не всі захворювання, вважають вони, можна вилікувати лазневими процедурами. Потрібно лише знати міру.

Але яка вона ця міра? Отут немає чітких критеріїв, адже кожна людина унікальна і те, що для одного - ліки, для іншого - отрута.

Головний критерій, мабуть, це власне самопочуття. Запам'ятайте, якщо після лазневих процедур вам добре, легко і ви виглядаєте свіжим і помолоділим, то лазня йде вам на користь. Якщо все навпаки - відмовтеся від лазні, вона вам протипоказана.

СПИРТНЕ В ЛАЗНІ

Як правильно паритися в лазні? Насамперед, виключіть вживання спиртного в лазні, включаючи пиво. Особливо шкідливим є розпивання спиртних напоїв між заходами в парну - проблеми з серцево-судинною системою будуть гарантовано забезпеченими.

Якщо все-таки без спиртного в лазні ви ніяк не можете, то пийте у невеликій кількості (1 склянка) тільки сухе вино або пиво і тільки після того як закінчили всі лазневі процедури.

ЇЖА В ЛАЗНІ

У лазню у жодному разі не можна ходити ні на голодний шлунок, ні на переповнений. Ідеально, якщо за пару годин до лазні ви з'їсте щось легке: рідку кашу, тушковані овочі або вегетаріанський супчик.

У самій лазні можна перекусити чим-небудь легким, наприклад, 1 яблуком, і то тільки після того, як ви закінчили всі процедури і вже збираєтеся йти. Рясна їжа в лазні - непотрібний стрес для організму.

НАПОЇ В ЛАЗНІ

У лазні ми сильно потіємо. З потом виходять не тільки шлаки, але і мінеральні солі. Щоб заповнити втрачену вологу та мінеральні речовини - у лазні необхідно пити відповідні напої.

Найкорисніші напої для лазні - трав'яні чаї з медом. Якщо чаї готувати ніколи, то пийте мінеральну воду без газу або несолодкі свіжовижаті соки, розведені водою 50х50.

ДУШ У ЛАЗНІ

І в російську лазню і у сауну потрібно заходити, попередньо прийнявши теплий душ. При цьому голову не мочимо! Паритися з мокрою головою - піддавати непотрібному навантаженню судини голови.

Після парної знову обливаємося в душі прохолодною водою. Якщо ви досить загартовані - то замість прохолодного душу, можна вилити на себе відро холодної води, або пірнути в холодну купіль, або в замет.

Завершальний душ можна сполучити з косметичними процедурами та миттям волосся.

ВОЛОССЯ І ПАРНА

Ніколи не заходьте в парну з непокритою головою. Волосся і парна - несумісні. Гаряче повітря - згубне для волосся. Найкращий варіант - прикрити голову повстяною шапочкою. Або хоча б просто закутайте голову рушником.

Щоб не нашкодити своєму здоров'ю, потрібно знати як поводитися у парній.

Всі парильні, що в російській лазні, що в сауні, прогріваються нерівномірно. На верхніх полицях завжди гарячіше, чим на нижніх. Якщо ви в лазні вперше - починайте з нижніх полиць.

У парній на полиці краще лежати, тоді все тіло буде прогріватися рівномірно.

Золоте правило парної - мовчання. Балаканина заважає розслабитися.

Час знаходження в парній - не більше 15 хвилин, орієнтуйтеся на температуру парної і власне самопочуття. Перший захід завжди найкоротший, 5-7 хв. Заходів необхідно зробити 2-3.

Якщо почуваєте дискомфорт - запаморочення, нудоту, потемніння в очах - негайно покиньте парну. Не робіть при цьому різких рухів.

Одягайтеся та виходьте на вулицю після лазні не раніше чим через 20 хвилин після закінчення всіх лазневих процедур, особливо взимку!

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7869 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Краса та здоров'я»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс