Як знизити цукор у крові

31 жовтня 2012

Якщо цукровим діабетом ви не страждаєте, рівень цукру в крові вас напевно не занадто турбує. Тому ви, імовірно, будете сильно здивовані, дізнавшись, що надмірне вживання солодкостей, здатне підвищити ризик появи серцево-судинних захворювань у всіх людей, навіть у цілком здорових.

Цитрусові знижують рівень цукру в крові.
Цитрусові знижують рівень цукру в крові.

При цьому ушкоджуються кровоносні судини, а також збільшується рівень холестерину. Крім цього, спостерігається погіршення пам'яті, і збільшується ризик появи онкологічних захворювань.

Відкриття, зроблені останнім часом у медицині, дозволяють людям глянути по-новому на свій раціон харчування.

Добре ще, що всі перераховані вище ускладнення з'являються не відразу, тому навіть невелика корекція свого раціону допоможе вам вберегти своє здоров'я. Ви відчуєте себе більш енергійним і бадьорим.

Скорегувавши поступово свій раціон харчування, ви поліпшите стан здоров'я, настрій і... придбаєте відмінну фігуру.

СЕКРЕТИ ЗНИЖЕННЯ РІВНЯ ЦУКРУ

- Замініть майонез заправленням, зробленим на основі гірчиці, у складі якої також є оцет. Гірчиця також може бути відмінною приправою до страв з бобових, курки та м'яса.

- Додайте шматочки маринованого огірка у сандвіч. Кислий смак маринаду надає оцет.

- Маринувати можна не тільки помідори та огірки, але також селеру, моркву, кольорову капусту, перець, брокколі.

- Не виливайте рідину, що залишилася від маринованих овочів, у ній можна замаринувати рибу або м'ясо, додавши свіжої здрібненої зелені та трошки маслинової олії.

- Побільше їжте смачної і корисної квашеної капусти, але не дуже солоної.

- Свіжовижатим лимонним соком поливайте морепродукти і рибу. Лимонний сік надасть більш пікантного смаку тушкованому м'ясу, супу, овочевому рагу, курці та рису.

- Їжте частіше цитрусові, приміром, грейпфрути, у яких міститься достатньо кислоти.

- Хліб краще вживати дріжджовий. У тісті під впливом кислої закваски відбувається вивільнення молочної кислоти, що має дію схожу з дією кислоти оцтової. Вона теж благоприємно впливає на рівень цукру.

- Використовуйте при готуванні вино, що також володіє кислотністю і поліпшує смак супів, соусів, рибних і м'ясних страв.

Один з найпростіших рецептів - це риба у вині. На маслиновій олії обсмажте часник, потім влийте трошки вина. Поклавши рибу, тушкуйте її на слабкому вогні, а наприкінці збризкайте лимонним соком.

- Корисно за вечерею випити вино, помірне вживання якого (келих щодня для жінок і два - для чоловіків) також допомагає підтримувати низький рівень у крові інсуліну, знижуючи ризик розвитку діабету.

ДЛЯ НОРМАЛІЗАЦІЇ ЦУКРУ В КРОВІ

1. Віддавайте перевагу продуктам, які перетравлюються довше. Чим швидше продукти засвоюються, тим вищий їх глікемічний індекс (ГІ), що неодмінно варто враховувати при багатій вуглеводами дієті. Найбільше підвищують у крові рівень цукру продукти, ГІ яких високий (білий хліб, картопля, рисова каша). Швидкість перетворення їх у глюкозу вища у кілька разів, ніж у продуктів, що мають низький ГІ - перловки, грибів, капусти.

2. Намагайтеся більше вживати цільнозернових продуктів, що містять більше клітковини і тому повільніше перетравлюються. Включайте їх у власний раціон тричі на день, не рідше - подібна дієта не дозволить розвинутися діабету і серцево-судинним захворюванням.

3. Вживайте фрукти та овочі, що містять мало «швидких» вуглеводів, але багато мінеральних речовин, вітамінів, антиоксидантів і клітковини. Додавайте овочі та фрукти в їжу, багату вуглеводами, що допоможе стабілізувати рівень цукру, збалансувавши харчування.

4. Білок повинен бути присутнім у кожному прийомі їжі. Білок сам по собі гликемический індекс не знижує, але прекрасно вгамовує голод, не дозволяє переїдати і є профілактикою появи зайвих кілограмів.

5. Варто обмежити вживання «поганих», тобто насичених жирів, які несумісні зі здоровим харчуванням. Під впливом насичених жирів людському організму набагато важче справлятися зі стрибками цукру в крові. Замініть їх за можливістю ненасиченими жирами, що знижують загальний глікемічний індекс страви.

6. Постарайтеся скоротити розміри вживаних вами порцій. Тут мова йде не тільки про багаті цукрами та вуглеводами продукти, але також про харчування в цілому. Стежте за розміром своїх порцій у будь-якому разі, навіть якщо ви вживаєте продукти, що володіють низьким глікемічним індексом.

7. Включіть у раціон свого харчування різні продукти, що мають кислий смак. Подібні кислі на смак продукти стануть своєрідною противагою вживаним вами солодкостям, що не дозволяють допускати різкі коливання цукру в крові після вживання їжі, особливо солодкої.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 18192 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Краса та здоров'я»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс