Розповсюджені помилки при наданні першої допомоги

19 вересня 2012

Звіти МНС, на жаль, надходять постійно: щодня в країні щось трапляється. Пожежі, аварії, ДТП - все це відбувається, як правило, з людськими жертвами. І найчастіше здоров'я людини, а то і її життя залежить від того, чи отримає вона вчасно допомогу і чи буде ця допомога правильною.

Але іноді краще нічого не робити, чим зробити неправильно і зашкодити. На жаль, більшість із нас лише смутно пам'ятає щось про джгут, шини та перев'язки. У результаті потерпілому може бути нанесена ще більша шкода. Давайте розберемося в основних помилках при наданні першої допомоги.

ЗАЙВІ РУХИ

Тих, хто постраждав у ДТП або впав з висоти, до прибуття “швидкої допомоги” чіпати можна тільки в одному випадку: якщо там, де вони лежать, небезпечно знаходитися фізично. Тому що зайві рухи загрожують людині інвалідністю, а іноді і смертю. Тому перше правило рятувальників - розбирати транспортний засіб, звільняючи простір навколо постраждалого, а не насильно витягати його звідти.

Не потрібні зайві рухи і людям з підозрою на інфаркт або інсульт. Така людина не повинна іти в стаціонар сама, навіть і з підтримкою, - її потрібно нести на носилках.

НЕДОТЕПНА СЕРЦЕВО-ЛЕГЕНЕВА РЕАНІМАЦІЯ

У принципі, робити непрямий масаж серця і штучне дихання повинен вміти кожний: цьому вчать, починаючи зі школи. Але якщо ви не вмієте, то краще не братися. А якщо є відповідні навички, то врахуйте кілька зауважень:

1. Якщо у людини б'ється серце і прощупується пульс, такі заходи не потрібні!

2. Перед виконанням штучного дихання не забудьте очистити рот потерпілого.

3. Серце знаходиться безпосередньо за грудиною. Не потрібно натискати на живіт або на ліву частину грудної клітини - тільки на самі груди.

4. При штучному диханні потрібно домогтися, щоб повітря пішло в легені, а не в шлунок. Подивіться: піднімається грудна клітина - добре, піднімається живіт - ваші зусилля даремні. Злегка закиньте голову, щоб повітря проходило в легені.

І ще: якщо потерпілий без свідомості, але є пульс і дихання, хочеться зробити постраждалому зручно, підкласти що-небудь під голову. Це може його вбити. У такому положенні при западанні язика він просто задихнеться. Не підкладайте йому під голову нічого. Треба відкинути його голову назад або повернути потерпілого на бік.

ОЛІЮ НА ОПІК, ЙОД У РАНУ

Ні олією, ні всілякими “Пантенолами” змазувати свіжий опік не можна. Якщо, звичайно ж, немає бажання погіршити ситуацію. Правильно - охолоджувати обпалені місця холодною водою, але тільки не хвилину-дві, а 10-15-20, поки не наступить полегшення.

Лити йод, спирт і зеленку в рану також безглуздо: ніякої користі це не принесе. Тільки шкоду. У недотепних руках ці речовини потрібні тільки для змазування подряпин. Інакше, крім звичайної різаної рани, ви отримаєте глибокий хімічний опік, що у процесі загоєння утворить виродливі фляки.

В іншому ж “чайникам” безпечніше використовувати перекис водню або хлоргексидин.

ВИТЯГУВАННЯ ПРЕДМЕТІВ З РАН

Можна дістати скалку з пальця. Але в жодному разі не можна діставати ніякі предмети з більш-менш серйозної рани. Навіть якщо стирчить шматок іржавого дроту. Якщо боїтеся за інфекцію - пізно, вона вже усередині, з нею можна боротися потім, на відміну від кровотечі.

Як би жахливо не виглядала людина з ножем у грудях, виймати його самому категорично не можна. Лікарі “швидкої” теж не чіпають ніж та інші сторонні речі до моменту, коли потерпілий опиниться в операційній. Тому що в чистому полі, на дорозі або вдома їм нема чим зупинити кровотечу, що може відкритися після витягування предмета з рани.

ДЖГУТ НАКЛАСТИ ТЕЖ ТРЕБА ВМІТИ

Коли мова йде про найстрашніше - артеріальну кровотечу, не варто витрачати дорогоцінний час на пошуки джгута. Якнайшвидше пережати пальцями фонтан червоної крові, інакше людина може швидко загинути.

Пам'ятаємо, що накладати джгут треба не більше ніж на 1 годину в будь-який час року. Ще краще розпускати його кожні 20 хвилин, щоб потім потерпілий не “дякував” за втрачену кінцівку.

При зупинці кровотечі методом накладення джгута робиться стільки помилок, що медики призивають обмежитися просто тугою пов'язкою або туго тампонувати рану. При цьому пов'язки не міняють, а накладають одна на іншу. Медики за ними зможуть оперативно оцінити, скільки крові втратила людина. Якщо немає підозри на перелом, можна зігнути кінцівку в суглобі, що знаходиться вище постраждалої судини, поклавши в області суглоба м'який валик з матерії, одягу. У більшості випадків цього цілком достатньо.

І не забувайте про свою безпеку при контакті з кров'ю. Немає з собою гумових рукавичок? Скористайтеся звичайними поліетиленовими пакетами, якими ви захистите себе від інфекції, що передається з кров'ю. Додатково вимийте руки з милом і обробіть будь-яким розчином, що містить спирт.

ЗУПИНКА НОСОВОЇ КРОВОТЕЧІ

Якщо задерти голову, то кров з носа йти перестане. Ось тільки чи припиниться кровотеча? Ні. Просто кров буде стікати в носоглотку, а потім у шлунок. Начебто нічого смертельного, але, по-перше, ми не бачимо, триває кровотеча чи ні. А по-друге, є така неприємна штука, як кривава блювота.

Яка ж допомога буде адекватною? Потрібно злегка нахилити голову постраждалого вперед, затампонувати ніздрі чистою серветкою або ваткою, змоченою в перекисі водню, прикласти холод на перенісся, а потім вже з'ясовувати причину того, що сталося.

ПОДАВИВСЯ? ПОПЛЕСКАТИ ПО СПИНІ

Цей розповсюджений спосіб допомогти людині, що поперхнулася, не є найбезпечнішим. У певних випадках такі удари можуть сприяти ще більш глибокому проникненню стороннього предмета в дихальні шляхи. Краща стратегія в цьому випадку - потерпілому нахилитися вперед і зробити кілька різких видихів. Ось у такому положенні можливо постукуванням по спині домогтися бажаного результату. Не допомагає? Є ще один засіб - прийом Хаймліха. Станьте за спиною потерпілого, обхопіть його руками. Пальці стисніть у кулаки і різкими рухами надавлюйте в області сонячного сплетення (там, де посередині живота з'єднуються ребра) у напрямку всередину і нагору. Руки при цьому необхідно різко зігнути в ліктях (але грудну клітину з боків стискати не потрібно).

ДОПОМОГА ПРИ СУДОМАХ

Найчастіше епілептикам при нападі насильно вставляють що-небудь у рот. Від ложок, викруток і навіть ножів, за допомогою яких жалісливі громадяни намагаються надати допомогу при нападі, шкоди багато (зламані зуби і травми горла від металевих, обструкції трахеї та бронхів від більш тендітних предметів), а користі зазвичай мало. Не треба з усієї сили втримувати епілептика за руки і ноги, достатньо повернути людину на бік і в цьому положенні притримувати її за плечі. Під голову підкладіть що-небудь м'яке або притримуйте голову руками, щоб людина не одержала додаткових травм.

ШТУЧНА БЛЮВОТА

При отруєннях зазвичай радять викликати у потерпілого блювоту. Однак цього категорично не можна робити при підозрі на отруєння кислотою, лугом та іншими їдкими речовинами. Якщо ж блювота виправдана, то не потрібно самостійно використовувати марганцівку, соду і т.п. Все, що потрібно, - це багато теплої води.

Як бачите, надавати долікарняну допомогу іноді небезпечно - можна зашкодити. Чи значить це, що треба кидати постраждалу людину напризволяще? Звичайно ж, ні. Інша справа, що свої дії завжди потрібно узгоджувати зі своїми вміннями.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 9383 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Краса та здоров'я»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс