Кожний третій українець нехтує допомогою психіатра

24 квітня 2013

За переконанням лікарів, кожний третій українець протягом свого життя страждає тим або іншим чином психічними розладами, а отже, повинен звернутися за кваліфікованою допомогою фахівців. Однак насправді, як свідчить статистика лікарів, цього не відбувається.

Про це розповіла головний позаштатний психіатр Мінздраву України Ірина Пінчук під час брифінгу «Захист прав душевнохворих в Україні: медичні аспекти», що відбувся в Міністерстві охорони здоров'я.

«На нашому опікуванні знаходиться 2,5 відсотки населення України. Але це тільки ті люди, які звернулися до нас за допомогою. Тим часом, за даними епідеміологічного дослідження, що проводилося під керівництвом Асоціації психіатрів України, кожний третій протягом свого життя потребує допомоги лікаря психіатра», - сказала Пінчук.

Крім того, як відзначила вона, ці цифри свідчать про те, що, маючи проблеми зі здоров'ям, наші співвітчизники зневажають допомогою фахівців: «Вони вирішують ці проблеми самі або звертаються до лікарів іншого профілю, а отже, лікуються не завжди кваліфіковано». Пінчук також повідомила, що, за даними цього ж обстеження, «тільки 20% людей з важкими формами хвороби звертаються за психіатричною допомогою».

За її словами, психічна охорона здоров'я є складовою політичної безпеки нашої держави. «Одним з європейських критеріїв є відношення держави до психічної охорони здоров'я. Надання психіатричної допомоги - це компетенція Мінздраву України. Але психічна охорона здоров'я є набагато більш широким поняттям, і сюди вже повинні підключатися багато інших міністерств і відомств».

Вона також помітила, що в нинішньому глобалізованому світі економіка, соціальне життя та психічне здоров'я взаємно пов'язані. «З погіршенням соціально-економічної ситуації в країні погіршується й психічне здоров'я людей», - резюмувала головний позаштатний психіатр Мінздраву України Ірина Пінчук.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6119 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Традиційна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс