Десять ознак серцевого нападу

10 квітня 2013

На жаль, метеочутливість - це не міф. Особливо гостро через перепади погоди зростає кількість звертань до лікарів. Вразливими є люди з серцево-судинними або іншими хронічними захворюваннями, а також із проблемами опорно-рухового апарата, бронхо-легеневої системи.

На жаль, у період перепадів температури або тиску кількість інсультів, серцевих нападів зростає. Та й сама по собі така сніжна погода навесні - стрес.

По-медицинськи, серцевий напад - це загибель частини серцевого м'яза через недостатній приплив крові до нього. Називають його інфаркт або коронарний тромбоз. Трапляється напад, коли одна з кровоносних судин, що живлять серцевий м'яз, закупорюється тромбом. Або відбувається спазм артерії, що живить міокард - серцевий м'яз. Найчастіше це відбувається під впливом стресу.

СИМПТОМИ СЕРЦЕВОГО НАПАДУ

- Неприємні відчуття у грудях, колючий біль.

- Кашель.

- Запаморочення.

- Задишка.

- Блідість із сіруватим відтінком.

- Почуття страху, паніка.

- Нудота.

- Занепокоєння.

- Холодний піт на обличчі.

- Блювота.

Людина, у якої відбувається серцевий напад, у першу чергу почуває біль у грудях. Потім неприємні відчуття поширюються на шию, обличчя та руки, а іноді навіть спину і живіт. Біль може тривати від декількох хвилин до декількох годин. Зазвичай людина почуває себе трохи краще, якщо змінює положення тіла або лягає.

ЩО ТАКЕ «ТИХИЙ ІНФАРКТ»?

У людей старше 75 років і страждаючих діабетом може відбутися «тихий інфаркт», що не супроводжується болючими відчуттями взагалі. Приблизно одна п'ята таких інфарктів не діагностується. Ушкодження серцевого м'яза у перенесших «тихий інфаркт» прогресує, оскільки воно не виявлене та не лікується.

ФАКТОРИ РИЗИКУ

- Вік вважається основним фактором ризику серцевого нападу. Найчастіше інфаркт наздоганяє чоловіків старше 45 років і жінок старше 55 років.

- Напади стенокардії (нестача живлення серцевого м'яза). Нерідко інфаркт і стенокардію плутають, оскільки їхні симптоми дуже схожі: біль у грудях та задишка спостерігаються в обох випадках. Але симптоми стенокардії знімаються прийомом спеціальних препаратів протягом 15-30 хвилин, а інфаркт - ні.

- Підвищений рівень холестерину в крові або атеросклероз. При цих захворюваннях ризик утворення тромбів і блокування кровотока в судинах серця є підвищеним.

Крім того, до факторів ризику розвитку інфаркту належать:

- Діабет.

- Гіпертонія.

- Жирна їжа.

- Ожиріння. Максимально припустимий обхват талії для жінок - 94 сантиметри, для чоловіків -102 сантиметри. Перевищення цих значень збільшує ризик серцево-судинних захворювань.

- Паління.

- Відсутність фізичної активності.

- Стреси.

- Генетична схильність. У тих, чиї родичі страждали серцевими нападами, ризик розвитку цього захворювання є підвищеним.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 10119 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Традиційна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс