Загострення гастриту: що можна та не можна їсти навесні

3 квітня 2013

Загострення хронічного гастриту навесні - справа звичайна. Чи можна запобігти неприємностям і що робити, якщо вони вже наздогнали?

ЛІКИ В ТАРІЛЦІ

Болі в шлунку, відрижка або печія - ці супутники хронічного гастриту знайомі багато кому. Але з неприємними симптомами можна впоратися не тільки за допомогою прийому звичних у цій ситуації ліків. 

Щоб попередити весняне загострення, варто трохи обмежити прийом заборонених при гастриті продуктів і не порушувати дисципліну харчування - їсти часто і потроху. Стежте, щоб їжа завжди була теплою, а не гарячою або холодною (ніяких холодних соків з холодильника, мороженого та іншого). Намагайтеся запивати їжу не чаєм, а негазованою мінералкою, відваром шипшини і т.д. Частіше вживайте кисломолочні продукти: біокефір, кисляк, найкраще - на ніч.

Якщо ж неприємні симптоми все-таки починають нагадувати про себе - негайно сідаєте на дієту. «Піймавши» загострення на старті, можливо, вам вдасться за кілька днів погасити його за рахунок харчування, що щадить. При загостренні гастриту кава виключається, з чорного чаю краще перейти на зелений, рекомендуються вітамінні напої з ягід горобини, шипшини, суниці, смородини. Поліпшити стан допомагають і рослинні заспокійливі чаї.

ПЛЮС ФІТОТЕРАПІЯ

У періоди загострень гастриту непогано використовувати і настої з лікарських рослин. Їхнє приготування не вимагає особливих турбот. Потрібну кількість сухих трав засипають у термос, заливають окропом і настоюють протягом ночі. Приймати отриманий настій потрібно по 1/3 склянки за півгодини до їжі чотири-п'ять разів на день. Курс лікування продовжують протягом шести-восьми тижнів.

При підвищеній і нормальній кислотності готують настої з деревію, ромашки, насіння льону або з чистотілу, деревію, звіробою. При зниженій - використовують лепеху, полин, золототисячник, листя брусниці, корінь оману, цикорій і т.д. Краще, якщо збори підбере лікар-фітотерапевт.

НЕ МОЖНА ТА МОЖНА

На жаль, про святкові страви, а також про млинчики, оладки доведеться забути. Дуже важливо не влаштовувати мішанину: обмежтеся двома-трьома стравами. При цьому краще, щоб порції були поменше.

Повне вето варто накласти на майонезні салатики, коптіння-соління, нарізку. Дуже уважно потрібно підійти й до вибору алкоголю: келих марочного вина, а також 50 мл (і не більше) горілки або коньяку можна собі дозволити, а від шампанського потрібно жорстко відмовитися, як і від будь-яких газованих напоїв.

Перед застіллям підстрахуйтеся заздалегідь: за годину до їжі прийміть обволікуючий препарат або з'їжте порцію рідкої вівсянки.

А ось піст (зрозуміло, не суворий) для хроніків з гастритом - саме воно. Каші на воді, вегетаріанські супи, овочі й риба, приготовлені в пароварці, киселі та інші пісні страви по суті - і є дієтичний стіл. Таке харчування полегшує процес травлення та поліпшує самопочуття.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 9861 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Традиційна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс