Незвичайна картопля «у мундирі»

21 листопада 2012

Здається, немає нічого простішого, ніж картопля зварена «у мундирі», так?

Так думали і заводські робітники з міста Сіракузи в штаті Нью-Йорк, відомого своїми соляними джерелами. Кожну зміну вони приносили із собою дрібну картоплю і до обіду просто клали її в гарячий заводський розсіл. Трудяги навіть не підозрювали, що через пару десятків років цей метод готування буде розпіарений одним спритним підприємцем Джоном Хайнерваделем. Він почне продавати картоплю в парі з сіллю і називати «сіракузську» картоплю місцевим делікатесом.

Так що ж особливого у цій картоплі?

Картопля, приготовлена таким способом, має текстуру та смак близький до запеченої, але при цьому виходить більш кремоподібною. Провиною тому сіль, вірніше її велика концентрація.

По-перше, велика кількість солі у воді підвищує температуру кипіння. Тобто замість звичних 100°С, картопля вариться при 109° і ця, здавалося б, незначна різниця температур докорінно змінює текстуру.

По-друге, сіль обволікує картоплю. Вона створює тонку кірку на шкірці, що перешкоджає втраті вітамінів і крохмалю.

Перш ніж дати рецепт сіракузської картоплі, хотілося б ще сказати про вибір картоплі для цього способу готування. Звичайно ж, можете використовувати будь-який сорт, однаково помітите різницю у смаку, але найкраще підійде молода картопля з жовтою шкіркою та з середнім вмістом крохмалю.

Найголовніше у готуванні картоплі за цим рецептом - це правильне співвідношення солі та води. Для одержання 29% розчину солі нам знадобиться 400 г крупної повареної або морської солі на 1 літр води.

Щоб не займатися розрахунками, соляний розчин можна приготувати наступним чином. Доведіть воду до кипіння, попередньо замірявши скільки води вам знадобиться для вашої картоплі, щоб вода покривала картоплю на 2 пальці.

Розчиняйте в киплячій воді сіль доти, поки вона не перестане розчинятися, знову доведіть до кипіння і опустіть в киплячий розчин вашу картоплю.

Картопля повинна варитися на сильному вогні при злегка відкритій кришці 15-20 хвилин для бульб середнього розміру. Якщо використовуєте літню картоплю, варіть її довше - 50 хвилин. Не бійтеся її переварити, картопля тільки виграє від такого тривалого варіння.

Готову картоплю виловіть ложкою, перекладіть у друшляк, і дайте їй трохи обсохнути. Через пару хвилин ви побачите фірмовий тонкий шар солі на поверхні картоплі.

Викладіть на блюдо, полийте розтопленим вершковим маслом і подавайте.

Повірте, такою простою стравою ви здивуєте навіть найбільш розпещених гурманів.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 9413 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Кулінарія»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс