Як заощадити на воді

17 жовтня 2012

Де вода - там і життя. Ця проста істина відома здавна, але лише відносно недавно люди замислилися про обмеженість водних ресурсів і необхідності заощаджувати прісну воду. А в приватному житлі економія важлива подвійно, адже, крім турботи про екологію, мова йде ще й про заощадження власних коштів.

Через кран, що капає, або унітаз, що протікає, втрачається 200 л води на добу. Дізнатися, чи немає протічок, можна і не викликаючи фахівців. Закрийте на ніч всі крани та запишіть показання лічильників з точністю до літра. А ранком перевірте їх.
Через кран, що капає, або унітаз, що протікає, втрачається 200 л води на добу. Дізнатися, чи немає протічок, можна і не викликаючи фахівців. Закрийте на ніч всі крани та запишіть показання лічильників з точністю до літра. А ранком перевірте їх.

ДВА ВАРІАНТИ

Є два види водопостачання будинку: централізоване і автономне. Центральний водопровід має ряд складностей. Якщо будинок перебуває у межах великого міста, то можливість підключення до нього сильно ускладнюється. Якщо відстань від будинку до центрального водопроводу перевищує 10-15 м, краще вибрати автономний варіант подачі води - колодязь або свердловину. Колодязь - це, звичайно ж, недорого, але чи захочете ви зазнавати обмеження в обсязі подаваної води? Наприклад, приймаючи душ, ви не зможете включити пральну машину. Гарний варіант - свердловина, але в цьому випадку потрібно буде витратитися на оформлення дозволів.

На замітку

Для буравлення свердловини варто залучати тільки перевірену компанію, що має рекомендації та досвід роботи в даному регіоні.

ЗАПАСИ

Мати запас води в будинку необхідно. У продажі є готові гідроакумуляторні ємкості, але виготовити водонакопичувальний бак можна самостійно.

Місце для нього відводять на другому поверсі або горищі. При плануванні варто мати на увазі, що ємкість з водою підвищує навантаження на перекриття.

ТРУБИ, НАСОСИ

Найбільш оптимальний вибір - поліетиленові або металопластикові труби. Їх можна нарізати будь-якої довжини, а останнім - ще й надати практично будь-яку конфігурацію. Для внутрішніх приміщень підійдуть труби із ПВХ і поліпропілену.

Простежте, щоб у насоса була функція «захисту від сухого ходу», інакше при роботі вхолосту пристрій згорить. Максимальний напір насоса, що рекомендується для двоповерхового котеджу становить 60 м, а тиск відповідно 6 атм.

П'ЄМО ТІЛЬКИ ЯКІСНУ ВОДУ

У цьому нам допоможуть фільтри, благо, їх зараз великий вибір. Добре зарекомендувала себе триступінчаста система очищення: спочатку груба фільтрація від часток піску, іржі, потім іде знезаражування води ультрафіолетовими фільтрами та пом'якшення води шляхом видалення з неї солей важких металів. Ці ж фільтри очищують воду від органічних сполук.

На замітку

Незважаючи на необхідність періодичної заміни картриджів або прочищення фільтрів, 1 л очищеної води обійдеться у кілька разів дешевше, ніж покупка води у пляшках.

БЕРЕМО ВОДУ У ПРИРОДИ

Ви значно заощадите, якщо, наприклад, для поливу ділянки або змиву в туалеті почнете використовувати дощову та поталу воду. А після грубої фільтрації її можна застосовувати у пральних машинах.

Установіть під ринвами бочки, «зв'яжіть» трубами в єдину систему, у нижній зробіть кран для зливу води. Для забору води використовуйте насос або спеціальні гідроакумуляторні баки з вбудованим насосом.

НАГРІВАННЯ ВОДИ

Заощадити можна і на гарячій воді, якщо з розумом вибрати водонагрівач. З урахуванням діючих у країні тарифів на гарячу воду застосування водонагрівача буде значно ощадливішим. У цьому випадку переважнішим є накопичувальний водонагрівач, або бойлер, як найбільш економічний у порівнянні з проточним водонагрівачем.

ЕКОНОМІЯ НА КОЖНОМУ КРОЦІ

Всі турботи про правильну та ощадливу систему водопостачання не мають смислу, якщо сама людина в побуті не стане дотримуватися певних правил економії.

1. Установіть лічильники холодної та гарячої води.

2. Періодично перевіряйте справність сантехніки і ретельно закривайте всі крани.

3. Використовуйте одноважільні змішувачі: вони швидше змішують воду і заощаджують до 10 л на хвилину в порівнянні з вентильними роздільними кранами. Насадка з вбудованим аератором для душу збагачує струмінь повітрям і таким чином знижує витрату в три рази без втрати обсягу і якості. Установіть унітаз з двома режимами зливу, це збереже до 15-20 л на добу. Не кидайте в нього серветки, недокурки та інше сміття. Це засмічує каналізацію і збільшує витрату води.

4. Замінивши прийом ванни на душ, одержите дворазову та більшу економію.

І ЩЕ ВАЖЛИВІ ДРІБ'ЯЗКИ

- При митті посуду не слід тримати кран постійно відкритим, адже при цьому зливається до 15 л на хвилину. Вимийте посуд у ємкості, а обполіскуйте вже під струменем води. Не використовуйте багато рідини для миття посуду: щоб її гарненько змити, буде потрібним додатковий обсяг води.

- До 50 л води за один раз можна заощадити на звичайному чищенні зубів, набравши воду у склянку.

- Розморожування за допомогою води - минуле століття. Використовуйте мікрохвильовку або заздалегідь викладіть продукти з морозилки.

- Пральну та посудомийну машини включайте тільки при повному завантаженні. Пам'ятайте, що пральні машини із фронтальним завантаженням споживають у два-три разів менше води, ніж з вертикальним. А посудомийна машина споживає води в рази менше, ніж витрачається при ручній мийці.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6946 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Ваш дім»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс