Як підготувати підлогу під лінолеум

22 серпня 2012

При настилі лінолеуму велике значення має підготовка підлоги. Від якості проведених робіт залежить довговічність лінолеуму.

ПІДЛОГА ПІД ЛІНОЛЕУМ

Перед тим, як купити лінолеум, потрібно ретельно проміряти розміри підлоги кімнати, де планується його настил. Виміри краще робити в декількох місцях, щоб врахувати кривизну стін кімнати, при цьому не варто забувати про всілякі ніші та виступи в районі лиштв і радіаторів опалення.

У дверних прорізах лінолеум повинен трохи виходити за межі кімнати. Отриманий вимір ширини кімнати округліть в більшу сторону до одержання числа, кратного 0,5. Ширина рулону лінолеуму лежить у межах від 1,5 до 4 метрів, із проміжними значеннями, кратними 0,5 м. Вибирайте підходящий вам розмір і вперед, у будівельний магазин!

Якщо ви купуєте лінолеум взимку, то краще його відразу не розгортати. Потрібно його витримати при кімнатній температурі, щоб він став більш пластичним, так його розкочувати буде простіше. Розкочувати лінолеум потрібно на чисту і підготовлену поверхню робочою стороною нагору. Далі потрібно підрізати лінолеум за розмірами приміщення, робити це найкраще гострим ножем, використовуючи для рівного відрізу металеву лінійку.

Різати потрібно акуратно, тому що помилку вже виправити буде складно, причому краще залишати 5-7 мм відступу від краю лінолеуму до стіни, щоб урахувати теплове розширення. Влітку, якщо не врахувати цього факту, відрізаний таким чином лінолеум може піти хвилями. Після цього можна вже монтувати плінтус і кріпити лінолеум рейками у дверних прорізах.

ЯК ПІДГОТУВАТИ ПІДЛОГУ ПІД ЛІНОЛЕУМ

Поверхня для настилу лінолеуму повинна бути ретельно підготовленою. Підлога повинна бути рівною і міцною, на ній не повинно бути глибоких тріщин.

Погано підготовлена поверхня своїми нерівностями буде помітно проявлятися під настеленим покриттям і значно прискорить його зношування. Чим тонший лінолеум, тим краще потрібно підготовлювати поверхню. Настилати новий лінолеум поверх старого не рекомендується, тому що згодом новий лінолеум може сильно пожовкнути.

Перед настилом покриття підлогу необхідно ретельно очистити від бруду, клею та фарби.

Потім потрібно «залатати» всі щілини і тріщини в підлозі, щоб не деформувати поверхню лінолеуму.

Маленькі щілини можна замазати паперовою масою. Для цього старі газети або інший звичайний папір нарізають смужками і заливають водою, після чого ретельно віджимають і перемішують з клеєм із клейстеру та столярного клею. Матеріал, таким чином, нагадує віконну замазку і відмінно лягає в дрібні щілини. Така замазка виходить міцною і не розмокає при митті підлоги.

Існує інший рецепт замазки для щілин. Замочіть півкіло харчового желатину в 400 мл води і, постійно помішуючи, нагрівайте суміш протягом півгодини до повного розчинення желатину. Потім підмішайте 50 г сухої деревної тирси і 150 г гіпсу. Отримана суміш дуже швидко застигає, так що замазувати підлогу потрібно зразу ж після приготування суміші.

Дрібні міліметрові щілини легко шпаклюються сумішшю казеїнового клею та деревної тирси, причому пропорції підбирайте на око, так, щоб вийшла суміш із пластиліновою консистенцією. Більш широкі щілини можна закласти дерев'яним клинчиком, обмазавши його в столярному клеї та забивши його в щілину дерев'яним молотком.

Частини клинчика, що виступають, після застигання клею можна обтесати рубанком. Щоб щілина з клинчиком не скрипіла, закладіть в щілину трохи тальку, тільки не наносьте його на поверхню підлоги, інакше розводів після миття підлоги не уникнути.

Якщо ви кладете лінолеум встик листами, то щілини між ними можна закрити розігрітим парафіном від свічі. Його залишки потім знімаються канцелярським ножем і заполіровуються оксамитовою тканиною.

УСУНУТИ ПУЗИРІ НА ПОВЕРХНІ ЛІНОЛЕУМУ

Щоб усунути пузирі на поверхні лінолеуму, потрібно зробити на місці пузиря розріз хрестом, відігнути краї поверхні і висушити феном підлогу під нім. Потім потрібно нанести бустилат на поверхню під пузирем, вигнути лінолеум назад і розрівняти його валиком.

Після цього на місце, де раніше був пузир потрібно покласти фанерку з вантажем, і залишити на кілька годин. Взагалі, поверхня тільки що настеленного лінолеуму особливо схильна до деформації, так що потрібно бути дуже обережним.

ЧИ ШКІДЛИВИЙ ЛІНОЛЕУМ?

На початковому етапі після настилу лінолеуму, він буде джерелом не дуже приємного запаху, але цей запах повинен повністю зникнути через кілька днів, причому, чим частіше провітрювати приміщення, тим швидше запах зникне. Критерієм неякісного виробу, що містить багато шкідливих речовин, є наявність запаху протягом тривалого часу (більше 7-10 днів). У цьому випадку рекомендується зробити заміну виробу.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7182 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Ваш дім»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс