Робимо плитку власноруч

22 серпня 2012

Тротуарну плитку я робила сама, взимку, у квартирі. Чоловік спочатку сміявся, але потім зрозумів, що це набагато економніше.

Для приготування розчину в ємкість насипала цемент, пісок і дрібні камінчики (щебінці, гравій) у співвідношенні 1:3:1. Перемішувала, додавала пластифікатор, потім потроху заливала водою. За консистенцією розчин повинен нагадувати густу сметану. Виливала його у форми, попередньо змазані рослинною олією.

Розмішувати розчин можна за допомогою спеціальних насадок на електродрилі.

Для замісу зручно використовувати пластикове літрове відерце з-під майонезу. Одного такого вистачає на одну плитку 30х30 см. Мішка цементу вистачає на 30 таких плиток товщиною 5 см.

Якщо проблематично знайти форму для тротуарної плитки, можна використовувати будь-які вироби з пластику. Мають оригінальний вигляд круглі - я використовувала піддон від квіткового горщика. Можна робити плитку і у формі півкола, поставивши в середину кола перегородку. А щоб плитка вийшла з малюнком, на дно заливальної форми можна класти битий кахель, осколки скла та ін. Оскільки до дерева, гуми, пластику, поліетилену розчин не пристає, робила дно форми з лінолеуму, а боки - з дощок. Щоб їх чітко зафіксувати, у місцях з'єднання вкручувала по одному шурупу. Замість лінолеуму можна взяти рельєфну основу: старий гумовий килимокк з автомобіля або решітку з холодильника і т.п.

Оригінальна плитка виходить, якщо викладати її на лист ревеню. Правда, робити її потрібно невеликої товщини і обов'язково додавати в розчин арматуру.

Для більшої міцності плитку, вже вкладену у форму, «пропускаю» через вібростіл. Це дозволяє видалити порожнечі (повітря) з розчину. З роллю вібростолу відмінно справляється пральна машина. Ставила на неї заповнену форму і включала режим «віджим» на 2-3 хвилини - трясе, що треба! Наприкінці віджиму клала арматуру (метал) і трохи вдавлювала її в розчин (саме наприкінці цього процесу), тому що так вона не опускається вниз і з лицьового боку її не видно.

З форм плитку краще виймати на третю добу: за цей час вона затвердіє і не зламається. Остаточно ж набуде міцності протягом двох-трьох тижнів. Але щоб скоротити час затвердіння плитки, форму варто накрити поліетиленовою плівкою.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6647 Подобається: 1 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Ваш дім»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс