Як доглядати за фікусом

20 червня 2012

Дивовижне та численне сімейство шовковичних нараховує за неповним даними близько 1000 видів казкових рослин під загальною назвою фікуси. Вічнозелені рослини та листопадні фікуси, пишні дерева та низькорослі чагарники, різноманітні ліани - це далеко не весь перелік метаморфоз цієї унікальної рослини. 

Фікус каучуконосний.
Фікус каучуконосний.

За старих часів, фікус вважали ознакою благополуччя і спокійної атмосфери в домі, символом затишку та комфорту. Пізніше, його вигнали з квартир, як представника буржуазії та міщанської ідеології. Але, він знову до нас повернувся, і, на щастя, став ще більш багатоликим.

Якщо виникає питання, як доглядати за фікусом, то варто знати, що ці рослини невибагливі, і догляд за ними практично зводиться до поливу та обприскування листя. Причому, правила однакові для всіх видів цих рослин, звичайно ж, є особливості, але їх небагато. Фікус звикає до свого місця і зміни його дуже тривожать, тому найкраще, виділити для свого вихованця відразу постійне місце. Переносити, пересувати і тривожити цю рослину не рекомендується . Єдине, що він переносить спокійно, це коли його влітку виносять на свіже повітря, лоджію, балкон, на терасу.

ФІКУС КАУЧУКОНОСНИЙ

Серед всіх видів цих рослин перше і справедливо почесне місце займає фікус каучуконосний. Величезне та могутнє дерево, що досягає у себе на батьківщині в Індії тридцяти метрів у висоту, з листям довжиною до 1 метра, тінь від крони опівдні може покривати площу більше одного гектара землі. Не менш примітні і корені у цієї рослини - вони звивисті, плоскі за типом дошки, і піднімаються над землею на 2 метри.

«Одомашнений» каучуконосний фікус намагаються зменшити в розмірах і зупинити його ріст. Для цього, по досягненні рослиною висоти в один-півтора метри, йому зрізують верхівку, і ріст відразу сповільнюється, при цьому починається пробудження бруньок, що знаходяться нижче, і в ріст ідуть бічні пагони. По закінченні двох років, обрізають вже бічні пагони, що сприяє утворенню пишної крони.

Стандартна температура для зростання фікусів – від 15 до 25°С. Вони дуже не люблять протягів і погано реагують на переохолодження коренів, тому не рекомендують ставити рослину на холодну підлогу або поруч із підвіконням. Люблять світло, особливо строкаті сорти, влітку фікус необхідно захищати від прямих променів яскравого сонця. Рослина з зеленими яскравими та темними листами цілком пристосується і до темного місця вдалині від вікна.

Поливають фікус каучуковий у міру того, як висихає верхній шар землі, теплою відстояною або відфільтрованою водою, цей вид не любить перезволоження (може початися опадання листя). Добрива, в основному азотні, вносять з березня по вересень кожні два тижні. Каучуковий фікус необхідно щодня обприскувати водою (температура кімнатна), а щомісяця влаштовувати теплий душ, від пилу листя рослини протирають вологим дрантям раз на тиждень.

ФОКУСИ ФІКУСА БЕНДЖАМІНА

Фікус бенджаміна має більш відому стародавню назву - смоківниця та має більше 800 різновидів - кущів, чагарників, ліан і дерев. Серед цих видів і загальновідомий інжир, і винна ягода.

Кімнатний фікус бенджаміна - це вічнозелене деревце висотою до 4 метрів з тонкими опущеними вниз пагонами, з яких спускаються вниз легкі повітряні корені. Листя у бенджаміна овально - яйцеподібної форми, зелене, шкірясте та красиво блискуче. Існує строкатий вид Variegata - з чисто білим або кремовим листям з плямами білого кольору неправильної форми.

Як і всі фікуси, він відмінно виживає в домашніх умовах, не вимогливий до світла, чудово переносить сухість повітря. Цей фікус необхідно раз на рік пересаджувати. У випадку раптового опадання листя шукати причину потрібно в недоліку світла або зміні умов, до яких рослина звикла.

Це теплолюбна рослина, що звикла до температури 12-18°С, і взимку його потрібно розміщувати в приміщеннях з нагрівальними приладами, а влітку виставляти на відкрите повітря - у сад або на лоджію, балкон. До прямих яскравих сонячних променів рослину привчають поступово і обережно. Всі інші процедури догляду схожі з такими ж для фікуса каучукового.

ФІКУС МІКРОКАРПА БОНСАЙ

Гарна вічнозелена рослина, різновид фікуса мікрокарпа з блискучим листям до 10 см, бонсай, як і всі фікуси, дуже не любить змін і переїздів. Тому в перші дні на новому місці бонсаю потрібно приділити максимум уваги. На відміну від фікусів інших видів зі світлими листями фікус мікрокарпа бонсай прекрасно себе почуває вдалині від вікна. При цьому, його не можна розміщувати біля батареї, у приміщеннях з підвищеною сухістю, або на протягах.

Найкраще підготувати для бонсая постійне та захищене від сонця місце. Обприскувати його необхідно раз на 3 дні, і починати з першого ж дня. Із транспортувального пластикового горщика бонсай необхідно пересадити в постійний вазон через пару тижнів. Якщо в перші дні перебування на новому місці фікус починає скидати листя, це не страшно, це він незадоволений переїздом і сповіщає про це. Його необхідно продовжувати обприскувати та поливати, і через деякий час з'явиться нове листя. Поливають бонсай цілий рік водою, що відстоялася. Узимку більш помірно, а влітку - рясно. Крім цього, листя мікрокарпа бонсай необхідно обприскувати та протирати.

ФІКУС БЕНДЖАМІН КІНКИ

Фікус бенджамін кінки - карликовий вид фікусів з невеликими, але дуже гарними строкатими листиками до 3-4 см у довжину, як правило, продається по кілька стовбурів в одному горщику, висота його досягає всього 15 сантиметрів. Якщо його пересадити відразу в просторий горщик, то він може і не скидати листя, на відміну від всіх фікусів, «нервово» реагуючих на пересадження, зміну місць і протяги. А якщо у кінки акуратно та поступово переплітати стовбури, то згодом кущ стане струнким і пухнастим. Потрібно відзначити, що прямі промені сонця, навіть ніжні ранкові проміннячка для карликової рослини згубні. Сонячний опік може викликати опадання листя, а перед цим воно можуть зморщитися та потемніти. Та і поливати його потрібно з обережністю, щоб не почало гнити коріння.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 14539 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Кімнатні рослини»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс