Догляд за кімнатними пальмами

30 квітня 2012

Пальма була символом перемоги та тріумфу ще у Древньому Римі. Але з появою перших християн вона не втратила свого значення: на святкуванні Вербної неділі в Єрусалимі священики дотепер роздають пальмове листя.

Сімейство пальмові або арекові (Arecaceae, Palmaceae) поєднує приблизно 240 родів і 3400 видів рослин. Батьківщина більшості пальм - тропіки та субтропіки. Не дивно, що ідеальні умови для більшості з них - зимовий сад. Проте, багато невибагливих пальм давно ввійшли в кімнатне квітництво в якості популярних декоративних рослин.

У природних умовах пальми виростають величезними. Але в кімнатних умовах більшість видів росте повільно, рідко досягаючи таких розмірів, при яких їх неможливо тримати вдома. Зате пальми дуже ефектно прикрашають інтер'єр, створюючи враження справжнього оазису зелені. Головне, не намагатися тримати в будинку пальми, листя яких можуть досягати 18 метрів у довжину і 2 метрів завширшки.

Будь-яка пальма буде добре почувати себе у світлому приміщенні. Найкраще, якщо там буде яскраве розсіяне сонячне світло, оскільки багатьом з них потрібно притінення від прямих променів сонця. А ось у темному куті кімнати пальма досить швидко зачахне.

Оптимальна температура вирощування визначається походженням виду - із тропіків або субтропіків. Пальми тропічного походження навіть взимку віддають перевагу досить високій температурі. Субтропічні пальми взимку краще себе почувають у прохолодних приміщеннях.

Всі пальми погано реагують на холодні протяги і болісно переносять охолодження земляної грудки. Тому горщики з пальмами краще не ставити на холодну підлогу або холодне підвіконня, навіть якщо вони там поміщаються.

Пальми, що навіть історично походять з посушливої місцевості, вологолюбні. Тому влітку полив повинен бути рясним і щедрим, і навіть взимку не бажано допускати тривалої просушки субстрату в діжці. При цьому важливо, щоб ґрунт у горщику залишався злегка вологим, а не сирим. Рясність зимового поливу прямо залежить від температури в приміщенні: чим холодніше, тим рідше і менше треба поливати пальму. Улітку і взимку в опалювальному приміщенні пальмам не зашкодить обприскування: через сухість повітря пальмове листя можуть втрачати вигляд. Обприскувати листя можна тільки теплою водою, і краще з обох боків.

Молоді пальми до трьох років мають потребу у щорічному пересадженні. Пальми старше трьох років пересаджують зазвичай один раз у три-чотири роки. У проміжках можна заміняти верхній шар ґрунту. Пересадження пальми не люблять, тому робити його необхідно як можна акуратніше, щоб мінімально ушкодити корінь. Підібрати підходящий для пересадження горщик можна, оглянувши кореневу систему: якщо коріння розрослося ближче до стінок - потрібна ємкість більшого діаметра; якщо переважно вниз - виходить, поглибше.

Пальми погано ростуть у субстратах, що бідні живильними речовинами. У якості ґрунту можна використовувати як покупні суміші спеціально для пальм, так і приготовлені самостійно. Склад повинен бути приблизно таким: 2 частини глинисто-дернового ґрунту, 2 частини перегнійно-листового, 1 частина торф'яного, 1 частина перепрілого гною, 1 частина піску і трохи деревного вугілля. Обов'язкова умова - товстий шар дренажу. Полив перші два тижні після пересадження повинен бути дуже помірним, щоб коріння, що можливо постраждало, не загнило.

Оскільки пальмам потрібно багато живильних речовин, забезпечити всі потреби тільки регулярними пересадженнями не вийде. Підживлення для настільки великих рослин - необхідність. Їх провадять протягом усього періоду вегетації, припиняючи тільки в період зимового спокою, коли рослина припиняє активний ріст. Якщо влітку пальма перебуває на свіжому повітрі, підживлення необхідно провадити раз на 7-10 днів. Пальми, що перебувають у приміщенні, досить удобрювати раз на два тижні. Всі добрива в горщик вносяться тільки по вологому ґрунті, тобто, рослину необхідно спочатку полити чистою водою.

З огляду на розміри пальм, забезпечення їхньої гігієни - справа заморочлива. Далеко не кожну діжку зручно віднести у ванну, щоб там влаштувати пальмі душ. Тому, щоб запобігти нападу трипса, попелиці та інших шкідників, потрібно час від часу протирати листя вологою губкою. Використовувати можна не тільки чисту воду, але і відвар ромашки, і розчин зеленого мила. Якщо розчин слабкої концетрації, його можна потім не витирати з листя.

Розмножують пальми насінням. Насіння пальм досить швидко втрачає схожість, крім того, багато яке з нього перед посівом вимагає спеціальної підготовки (скарифікації або замочування), а проростає тільки за умови ґрунтового підігріву. Строк очікування сходів може скласти 2-4 місяці. Тому, якщо є можливість, простіше купити готове деревце.

   Переглядів: 13368  

Також у розділі «Кімнатні рослини»

  • Кактус - цікава рослина

Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс