Добрива для кімнатних рослин

13 червня 2012

Улюблений фікус скидає листя, а папороть побіліла, хоча для цього немає видимих причин... Згадайте, коли ви востаннє їх "годували". І не чекайте, що вони будуть здоровими і міцними, якщо ви робили це давно.

Сухі добрива розчиняють у воді.
Сухі добрива розчиняють у воді.

Нітрохи не менше світла та води нашим рослинам потрібні живильні речовини - мікро- і макроелементи. У період активного росту їм життєво необхідний азот. Магній - складова основного пігменту листя, хлорофілу. Сірка важлива для обміну речовин. Без фосфору та калію рослини навряд чи будуть квітувати та приносити плоди. А марганець, мідь, цинк, бор, молібден посилюють їхній ріст.

У спеціалізованих магазинах пропонують стільки добрив, що вибрати потрібне буває нелегко. Одні обіцяють довголіття, інші - неземну красу. Головне - не кваптеся і не скуповуйте все підряд. Використати все відразу ви не зможете.

По-перше, якщо ви погано розбираєтеся в питанні або просто у вас багато різних квітів, гарне рішення - універсальні добрива. Вони підходять для всіх видів кімнатних рослин.

По-друге, зверніть увагу на спеціальні добрива для квітучих і листяних рослин. Квітучі потрібно підживлювати, щоб не обпадали бутони, щоб вони довше цвіли та давали плоди.

Підживлення для троянд, азалій, пеларгоній, гербер містять приблизно однаковий набір елементів, але розрізняються їхнім співвідношенням, так що не поспішайте заміняти одне іншим. Серед добрив для декоративно-листяних виділяють підживлення для фікусів, папоротей і пальм. Завдяки ним листя стає яскравим та гарним, рослини повноцінно розвиваються і добре ростуть.

Далі, добрива діляться на сухі та рідкі. Рідкі підживлення - це концентрат солей, необхідних для рослин. Їх досить розвести водою в певній пропорції. Таке добриво дуже зручне: його можна використовувати як для кореневого, так і для позакореневого підживлення. І якщо ваш домашній сад невеликий - цей варіант оптимальний.

Сухі підживлення - це суміш солей у вигляді кристалів або гранул. Зазвичай їх розчинюють у воді, чітко слідуючи інструкції: передозування небезпечне для рослин. "Сухий корм" гарний у тому випадку, якщо у вас багато кімнатних рослин. Невеликі упаковки добрив розводяться в 10-20 літрах води. Осаду в розчині бути не повинно - розмішуйте ретельно, до повної однорідності.

Є ще один спосіб підживлення - живильні палички. Вони являють собою невеликі циліндрики, що містять живильні речовини. Палички вставляють у землю з рослиною. Їхня кількість залежить від обсягу горщика. При кожному поливі частина добрива розчинюється і надходить до коренів. Перевага цього способу в тому, що на деякий час можна забути про підживлення. До того ж так ви точно не перевищите норму.

Недоліки, щоправда, теж є. По-перше, добрива розчинюються незалежно від стану рослини і фази її розвитку (активний ріст, цвітіння, плодоносіння, період спокою). І, по-друге, досить складно зрозуміти, коли палички більше не діють.

Підживлювати квіти можна по-різному. Якщо полити їх розчином корисних речовин, необхідне живлення надійде через кореневу систему. Це кореневе підживлення. А якщо обприскати з пульверизатора, рослина одержить "їжу" через листя. Таке підживлення називають позакореневим. У більшості випадків вони взаємозамінні.

ОСНОВНІ ПРАВИЛА

• Розводьте добриво в теплій воді (її температура повинна бути на 2-3°С вище температури навколишнього середовища).

• Підживлюйте тільки здорові рослини – підживлення роблять квіти вразливішими, шкідники розмножуються більш активно.

• При позакореневому підживленні рослина не повинна перебувати під прямими сонячними променями.

• З березня по жовтень рослини потрібно підживлювати кожні два тижні; у період цвітіння - раз на тиждень. Узимку підживлення проводять раз на місяць і рідше.

• Перед пересадженням під-живлення припиніть за 2-3 тижні та продовжте через місяць після пересадження, якщо рослина гарно прижилася.

• Якщо ви будете розмножувати рослину живцюванням або діленням, також за 2-3 тижні до цього підживлення потрібно припинити.

Не забувайте, що найважливіші якості квіткаря - помірність і акуратність. Якщо ви збільшите концентрацію добрив, це не поліпшить стан рослин, а, навпроти, може привести до опіків кореневої системи, ушкодженню листя; рослина навіть може загинути. І остання порада. Яким би чудовим не було добриво, періодично його потрібно замінювати іншим або чергувати їх, не забуваючи про те, що потрібно рослині в конкретний період її розвитку.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 8774 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Кімнатні рослини»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс