Кактус - цікава рослина

27 квітня 2012

Якщо хочете отримати або розмножити певний вид кактуса, що не вдається виростити з насіння, або ж скоріше стати власником вже дорослої рідкісної рослини, проведіть його живцювання.

У якості живців кактусів використовують бічні пагони, верхівки, розрізані на частини стебла цереуса, окремі сосочки маммілярій, плоди, що не дозріли, деяких опунцій, листя пейреського зі шматочками ареол.

Найбільш підходящий період для живцювання - кінець весни або початок літа. Але при бажанні та стабільній температурі в кімнаті можна спробувати це зробити і взимку. Адже іноді (зокрема при захворюванні рослин) доводиться зрізати живці протягом іншого періоду року.

Зріз необхідно робити гладким. Живці повинні бути не задерев'янілими (за винятком пейреського), зеленими і здоровими, з ознаками росту. Здорові, не зів'ялі живці швидше та краще вкорінюються.

Місце зрізу живців у кактусів вибирають залежно від виду. Але є загальне правило - якнайменше травмувати рослину. Тому краще зрізати черешок у місці найбільшого звуження, там, де він кріпиться до маткової рослини (як у цереусів, ехинокактусів, опунцій).

Місця зрізів підсушують фільтрувальним папером (що особливо важливо для маммілярій, що виділяють клейкий молочний сік) і присипають порошком сірки або деревного вугілля. Після зрізання маткову рослину повертають ранкою до сонця, а живці ставлять вертикально в сухому провітрюваному притінку на 5-7 днів.

Коли на зрізах живців з'явиться склоподібна плівка, приступають до вкорінення. Землю перед посадкою або пересадженням кімнатних рослин необхідно знезаразити. Доцільно застосувати наступний метод: відкриту ємкість з вологою землею помістити в тару більшого розміру, наповнену гарячою водою. Закрити щільно кришкою і поставити на вогонь. Воду кип'ятити протягом 10 хв., після чого зняти з вогню. Хвилин через 15-20 меншу ємкість з землею вийміть. Таким чином земляна суміш добре знезаражується.

Живці поміщають у ящик зі скляною кришкою або в глиняний горщик, що прикривають зверху скляною банкою.

Перед висаджуванням живців отвір у дні ящика або горщика прикривають черепком, кладуть дренаж, потім насипають шар (близько 2 см) піщано-листяно-торфяної землі, а зверху - добре прожарений пісок з дрібними шматочками деревного вугілля. Все це злегка втрамбовують і воложать. Живці прикопують у пісок на 0,5-1 см (за винятком опунцій, у яких коріння утворюються з бічних ареол). Високі тонкі або важкі живці, наприклад, цереусів, епіфіллумів підв'язують до кілочків.

Після посадки живців пісок злегка воложать. Для вдалого вкорінення живців необхідні тепле, сухе повітря і, за можливістю, підігрів знизу. Днів через 7-10, тобто на початку вкорінення, можна починати поливи та обприскування.

Восени та взимку кактуси необхідно частіше, ніж влітку та навесні, перевіряти на наявність гнилі. При поразці нижньої частини кактуса кактусовою фітофторою (гнильним грибком) верхню здорову частину зрізають і вкорінюють або прищеплюють. Якщо гниль з'явилася на верхівці, її зрізають, а нижню частину рослини, що дає пагони, використовують як маточник.

Бічну гниль вирізають до здорової тканини хірургічною ложечкою так, щоб нахил зрізу був спрямований донизу та назовні.

   Переглядів: 7316  

Також у розділі «Кімнатні рослини»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс