Амазонська лілія

29 квітня 2013

Цю рослину найчастіше можна зустріти в дитячих садах або в школах - у ботанічних класах, але ніяк не на наших підвіконнях. А даремно, адже амазонська лілія дуже гарна навіть у той період, коли не квітує.

Амазонська лілія, або еухаріс крупноквітковий - дуже гарна цибулева рослина. Його темно-зелене глянсове листя на довгих черешках протягом усього року виходить із землі. Квітує ця рослина 2-3 рази на рік, причому досить рясно. Квіти дуже гарні, схожі на білі нарциси, мають 8 см у діаметрі. Квітки випромінюють тонкий і оригінальний запах, схожий на запах пряностей. 

Лілія належить до сімейства амарилісових, але, на відміну від багатьох представників цього сімейства, листя ніколи повністю не втрачає, за винятком перенесених стресів, поганих умов мікроклімату і т.д. Втрату листя амазонська лілія переносить дуже болісно, тому цибулину без листя необхідно якнайшвидше змусити рости. 

Найкращий час для посадки і пересадження амазонської лілії - весна. Висаджують одну цибулину на глибину 5-10 см у глибокий просторий горщик. Поява цибулинок-дитинок говорить про те, що лілія готова до цвітіння, а маленький горщик буде стримувати утворення квітконосів. Після посадки лілію ставлять на північно-західне, північно-східне або північне вікно, тому що вона не любить прямих променів сонця, і на листочках можуть з'явитися сонячні опіки. 

Поливати рослину найкраще м'якою вистояною водою. Субстрат необхідно підтримувати вологим, але не заливати, тому що від надмірного поливу може загнити цибулина. 

Влітку лілію поливають через день-два. Крім цього, потрібне регулярне обприскування листя. Адже еухаріс – мешканець вологих лісів. Під час цвітіння лілію не обприскують, тому що вода, що потрапила на пелюстки, залишає некрасиві темні плями, до того ж скорочується час цвітіння. 

Еухаріс порівняно теплолюбний і віддає перевагу температурі не нижче +10-12°С, хоча краще росте та цвіте, якщо температура взимку не опускається нижче +18°С. 

Після цвітіння еухаріс потребує періоду спокою, що складає 1-1,5 місяці, у цей час його не поливають. Не бійтеся, лілія не загине. Ваше завдання - призупинити ріст нового листя і не допустити скидання старого. Таким чином, маніпулюючи поливом, можна домогтися цвітіння еухаріса тричі на рік: у травні, наприкінці серпня та у зимові місяці. 

Цибулини еухаріса відрізняються від багатьох цибулевих тим, що знаходяться глибоко в ґрунті, нижче рівня ґрунту на 5-10 см, мають не придінцеве з'єднання, а кожна цибулина росте окремо, на тонкому білому «хомутику» довжиною від 3 до 8-9 см. При розсаджуванні цибулин «хомутик» доводиться обривати, тому в перший рік (іноді і на 2-й) пересаджені еухаріси не квітують.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 11657 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Кімнатні рослини»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс