Ятрофа подагрична

24 квітня 2013

Ця незвичайна рослина поки рідко зустрічається на наших підвіконнях. Увагу відразу привертає роздутий біля основи стовбур і велике листя - «лопушки». Доповнюють картину парасольки яскраво-червоних квітів. Коли бачиш дорослу рослину, відразу розумієш, чому їй дали друге ім'я - живіт Будди.

Листя округлої форми досягає у діаметрі 15-18 см. Його колір залежить від віку: молоді листочки темно-зелені та глянсові, у міру росту вони світлішають і, досягши «дорослого» віку, темніють і стають матовими. Квіткова кисть у вигляді складної парасольки з'являється із крапки росту. Спочатку це скромні бутончики. Вони повільно розвиваються, при досягненні рівня листя ріст прискорюється, бутончики починають офарблюватися, і одного чудового дня відбувається диво - розкриваються невеликі коралово-червоні квіти. Цвітіння триває кілька тижнів.

Ятрофа невибаглива, і якщо дотримуватися правил догляду, її зможуть виростити навіть починаючі квіткарі.

ПЕРЕВАГИ

Ятрофа любить яскраве світло від прямого сонця, але опівдні все-таки необхідним є легке притінення. На прямому сонці листя виростає меншого розміру, з короткими черешками, рослина виглядає компактнішою.

ҐРУНТ

Ґрунт для ятрофи підбирають водо- і повітропроникний з обов'язковим дренажем. Поливати необхідно регулярно, у міру підсихання верхнього шару землі. Ятрофа легко переносить посуху, а от заливання не дуже вітає. Хоча влітку залити її складно - велике листя виділяє дуже багато вологи, і поливати доводиться один-два рази на день. При недоліку вологи листя никне, але це не наносить шкоди рослині. А от квіти від недостатнього поливу обпадають.

Узимку полив скорочують або зводять до мінімуму, рослину переставляють у прохолодне місце (підвіконня, розташоване подалі від системи центрального опалення). Восени листя обпадає.

У лютому рослину починають потихеньку поливати, і після початку росту листя полив поступово збільшують.

До речі, чим регулярніший полив, тим повільніше товстіє стовбур. Видимо, ятрофа вважає, що в ідеальних умовах не варто накопичувати вологу.

РОЗМНОЖЕННЯ

Ятрофа розмножується насінням, яке легко зав'язується в кімнатних умовах. Насіння проростає протягом 1-2 тижнів. Сіянці швидко розвиваються і через кілька місяців стають таким ж лопухастими, як і дорослі рослини. Спочатку листя округле, потім краї стають хвилястими, а лопатеве листя з'являється на другий рік. Стовбур товстішає в міру росту. Зацвітає на другий рік.

Щоб насіння зав'язалося, необхідним є штучне запилення: м'яким пензликом переносять пилок з чоловічих квітів на жіночі. Відрізнити їх просто - на чоловічих квітках видні тичинки, покриті великою кількістю жовтого пилка. Жіночі квіти розпускаються одними з перших, тому запилення виконують у перші дні цвітіння. Якщо процес пройшов успішно - утворюються зелені плоди овальної форми, усередині яких два-три довгих насіннячка. При дозріванні плоди темніють і розкидають насіння в усі боки на відстань до 1 м. Тому краще зав'язати плоди марлею, щоб потім не шукати насіння по підвіконню та підлозі.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 5916 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Кімнатні рослини»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс