Пляшкове дерево - пахіра водяна

24 жовтня 2012

Батьківщина пахіри водяної - Південна Америка, належить до сімейства баобабових. У природі вона виглядає зовсім інакше. Клімат там мінливий - період дощів змінюється посухою. Тому рослина гарно пристосувалася до таких умов - вона запасає воду у своїх стеблах. Через що і отримала свою назву - пахіра водяна.

У кімнатних умовах квітує рідко. Квітки білі, зібрані у велике суцвіття мітелку. Після цвітіння утворює плоди у вигляді довгої овальної ягоди, коричнювато-зеленого кольору, що містить їстівне насіння.

ПОРАДИ З ДОГЛЯДУ

Полив. Навесні та влітку полив помірний, взимку - рідкий. Вода обов'язково повинна бути очищеною і теплою. Поливають тільки по краю горщика. При обприскуванні листя необхідно старатися, щоб вода не потрапляла на стебла.

Перезволоження при поливі може привести до загнивання коренів. Під час підживлення звичайні дози мінеральних добрив скорочують у два рази.

Освітлення. Пляшкове дерево любить яскраве сонячне світло, але прямі сонячні промені для нього є згубними. Пахіра добре росте на східному та західному вікні. На південному вікні буде потрібним притінення у найбільш спекотні полуденні години. Взимку необхідно оберігати рослину від протягів.

Температура. Помірна або тепла, взимку оптимальна близько 14-15°C, мінімум - 10°C.

Добрива. У період з квітня по серпень раз на 3-4 тижні вносять підживлення у вигляді добрива для кімнатних рослин у дозах, що рекомендуються виробником.

Вологість. Пахіра переносить сухе повітря приміщень, але добре озивається регулярним обприскуванням з дрібного пульверизатора.

ПЕРЕСАДЖЕННЯ

Пересаджують пахіру щорічно у молодому віці, старі рослини пересаджують через 2-3 роки. Ємкість для посадки беруть не глибоку, але досить широку. Корені у пахіри розташовуються не глибоко, тому рослина, посаджена у занадто глибокий горщик, хворіє і погано росте. Ґрунт - 1 частина дернової землі, 1 частина листяної, 1 частина піску, цегельна крихта і шматочки деревного вугілля. Гарний дренаж обов'язковий.

ПРОБЛЕМИ ВИРОЩУВАННЯ

Розм'якшення і почорніння стебла - при надлишковому поливі, особливо у холодну пору року.

Коричневі кінчики або краї листя - занадто сухе повітря, холодні протяги або недостатній полив.

Листя скручене, м'яке з коричневими краями - занадто низька температура, можливо вдень тепло, а вночі температура опускається нижче норми.

При недоліку освітлення, якщо пахіра розміщена далеко від вікна, стебло витягується і «пляшкове» стовщення майже втрачається.

Світлі сухі плями на листях - занадто інтенсивне освітлення або сонячні опіки. Пахірі потрібно притінення від прямих сонячних променів опівдні, влітку.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 9382 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Кімнатні рослини»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс