Кімнатні пеларгонії

12 вересня 2012

Якщо для садових пеларгоній, що застосовуються у ландшафтному дизайні, важливий насамперед "вигляд здалеку", то в кімнаті на підвіконні першорядного значення набувають інші якості: декоративність листя (із плямами або смужками іншого кольору та - краще - запашні), оригінальні квітки, компактна форма.

Нові горщикові "герані" (правильна ботанічна назва їх - пеларгонії) цілком відповідають цим вимогам. До того ж це міцні рослини з безперервним цвітінням - те, чим так цінуються їхні балконні родички. Наприклад, пеларгонії групи "Pelgardini" чудові не тільки квітками, але і незвичайним, часом триколірним забарвленням листя - з коричнюватими та кремовими ділянками.

У пеларгоній серії "Tip Тор" - двоколірне забарвлення квіток, а якщо торкнутися їхнього листя, ви відчуєте сильний аромат. Розкішна "True Love" і бешкетна "Happy Pink", запашна "Lady Plymouth" і чарівні англійські міні-пеларгонії - всі ці нові сорти є справжніми перлинами у царстві запашних "гераней".

Дотепер придатною для кімнатної культури вважалася тільки пеларгонія крупноквіткова (її називають також царською, або домашньою) з ефектними великими квітками яскравого забарвлення - червоного, рожевого або лілового. На жаль, вона квітує не дуже довго і її важко вирощувати. Для того щоб ця пеларгонія зацвіла повторно, потрібна відносно низька температура: 10-15 градусів. На відміну від неї нові сорти квітують без перерви, якщо їх тримати в місцях з гарним освітленням. Горщикові герані люблять прямі сонячні промені, тому найкраще ставити їх на південне вікно.

ДОГЛЯД ЗА ГОРЩИКОВИМИ ПЕЛАРГОНІЯМИ

Давайте ґрунту просохнути між поливами і уникайте перезволоження. Узимку рослинам необхідний відносно сухий режим. Горщикові герані добре переносять звичайну кімнатну температуру і сухе повітря. Підживлюйте кожні два, а взимку - кожні чотири тижні рідким добривом для квіткових рослин.

Більшість горщикових сортів - рослини невисокі, тому обрізати їх не потрібно. Проте, якщо виникне така необхідність, то це можна зробити без усяких проблем. Регулярно видаляйте зів'ялі квітки та пожовтіле листя - це збереже не тільки гарний зовнішній вигляд, але і здоров'я рослин. Пересаджуйте тільки у випадку гострої потреби.

Домашнім пеларгоніям, як і їхнім балконним сестрам, свіже повітря йде влітку на користь. На відміну від останніх на зиму їх не потрібно переселяти в холодне приміщення. Пізнім літом заберіть рослини у будинок і поставте на південне вікно, де вони будуть квітувати всю зиму - не так рясно, зате безперервно.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7095 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Кімнатні рослини»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс