Синці на картоплі

24 квітня 2013

Напевно, усім знайома ситуація, коли гарна на вигляд картоплина усередині виявляється з чорними та синіми плямами. І ось половина купленої картоплі летить у помийне відро. Добре ще, якщо це картопля для їжі, а коли з «синцями» виявляються дорогі насінні бульби - прикро подвійно.

БИТА НА БИТІЙ

Темні плями можуть з'явитися на бульбах через удари, а б'ють картоплю постійно: при збиранні, при транспортуванні, під час продажу і фасуванні. У цьому випадку це майже натуральні синці. І відрізнити биту картоплю від небитої при покупці найчастіше неможливо, навіть розрізавши її. Адже потемніння відбувається лише через кілька тижнів.

Сильніше всього страждають від ударів крохмалисті (розсипчасті) сорти. У них неміцна м'якоть, вона легко ушкоджується. Також не тримає удар недозріла картопля.

Чутлива до побоїв і картопля, прибрана пізно восени в холодну погоду. На холоді тканини у неї стають тендітними і легко ушкоджуються. Тому насінні посадки намагаються зібрати ще по теплу.

НАСІННА І НА ЇЖУ

Погано позначається на здоров'ї картоплі і внесення великої кількості азотних добрив. Якщо перестаратися, бульби виростають великими та довго не визрівають, через що страждають від ударів. Невеликий надлишок фосфорних і калійних добрив - навпаки, прискорює дозрівання.

Тому на насінні цілі рідко використовують великі картоплини, а намагаються вибирати на посадку бульби грамів по 80. Хоча великі можуть дати врожай на 20-25% більше, але немає ніякої гарантії, що картопля буде усередині не синьою та не порожньою.

НАДІЙНИЙ ЗАСІБ

Якщо картопля отримала достатньо калію, то бульби навряд чи потемніють навіть від удару. Зазвичай цього вистачає для картоплі на їжу. Для насінної - важливо, насамперед, дбайливе відношення під час перевезення і зберігання - таке ж, як з яблуками та помідорами.

Бувають потемніння і від хвороб. Найчастіше зустрічається кільцева гниль. Це коли судини під шкіркою темніють. Такі бульби на посадку не годяться, а щоб їх виявити, кілька картоплин розрізають поперек.

Простіше помітити суху гниль. Її видно на шкірці у вигляді вм'ятин або невеликих ділянок іншого кольору. Сама пляма може бути невеликою, але усередині м'якоть буде наполовину ураженою. Такі теж відбраковують.

Заражена фітофторозом картопля навряд чи долежить до весни. Але щоб підстрахуватися, прибирають всі підозрілі та дрібні бульби. Адже при поразці цим грибком ріст бульб зупиняється, вони так і залишаються карликами.

Для підстрахування перед посадкою картоплю озеленюють на сонці протягом 1-1,5 тижнів і додатково обробляють «Максимом» або «Фундазолом».

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7151 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс