Пробуємо кольрабі

24 квітня 2013

В останні роки городники стали вирощувати більш різноманітні асортименти овочевих рослин, зокрема, капустяних. Якщо раніше наш споживач був знайомим тільки з білокачанними видами капусти, то тепер і в продажі, і на присадибних ділянках можна зустріти капусту цвітну, савойську, червонокачанну, брюссельську, кольрабі.

Кольрабі - назва однієї з популярних різновидів капусти білокачанної. Кольрабі своїм зовнішнім виглядом не схожа на інших представників сімейства - кулясте стовщене стебло, з якого стирчить окреме листя, схоже на листя ріпи.

У їжу йде стебло, котре вживають у сирому, вареному, запеченому, тушкованому або смаженому вигляді. Кольрабі додають у салати, супи, овочеві рагу, фарширують рисом, м'ясом або овочами, або подають як гарнір до різних страв з м'яса.

Кольрабі багата вітамінами та мінералами, завдяки чому нормалізує обмін речовин, тому страви, приготовлені з цього овочу, часто включають у дитяче харчування та раціон людей страждаючих ожирінням. 

Свіжовижатий сік кольрабі корисний при запальних процесах у порожнині рота, а також для лікування кашлю і при захворюваннях шлунка, кишечнику, печінки, нирок і селезінки.

Агротехніка кольрабі дуже проста, під силу навіть починаючим городникам. Вирощують її через розсаду або посівом насіння наприкінці квітня - початку травня прямо у відкритий ґрунт на глибину 1 см, залишаючи між рядами - 25-30 см. Для прискорення проростання й одержання більш ранньої продукції над грядками влаштовують плівкові вкриття. Для одержання розсади насіння висівають у кімнатних умовах у березні, через півтора-два місяці молоді рослини висаджують у відкритий ґрунт на відстані 20-25 см одну від одної.

У ґрунт під кольрабі свіжий гній вносити не рекомендується. Краще використовувати компост або добре перепрілу органіку, додати деревний попіл та комплексні мінеральні добрива. Великий вплив на якість одержуваної продукції має режим вологості ґрунту. При щоденних поливах, без пересихання ґрунту, кольрабі росте дуже інтенсивно і швидко досягає товарної стиглості. При регулярних поливах стеблеплоди виходять особливо ніжними і смачними.

Кольрабі можна вирощувати не тільки окремими грядками, але і як культуру-ущільнювач, саджаючи в міжряддях білокачанної або цвітної капусти. Поки основна культура розростеться, стеблеплоди кольрабі вже будуть зібраними. Сіяти її можна не тільки навесні, але і влітку на ділянках, що звільнилися від яких-небудь культур.

Забирати кольрабі необхідно при діаметрі стеблеплода 7-8 см, не допускаючи перезрівання. Перезрілі стеблеплоди стають грубими, волокнистими, непридатними в їжу.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6641 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс