Правила посадки картоплі

3 квітня 2013

З чого б картопля не вирощувалася - з насіння або з бульб, - для того, щоб одержати врожай, їй необхідно забезпечити гарні умови для росту.

ҐРУНТ ПІД КАРТОПЛЮ ТА СІВОЗМІНА

Головне, що потрібне та найбільш необхідне для нормального утворення бульб - це підходяща земля. Вона повинна бути досить пухкою, тому що у занадто щільному ґрунті бульби почувають себе незатишно, їм нелегко розсовувати щільну та тверду земляну масу, і тому вони виростають дрібними й нерівними, навіть виродливими. Найкраще бульби розвиваються у помірно вологому супіщаному і навіть піщаному ґрунті (якщо його як слід удобрити), але в цілому картопля може рости навіть на торфовищах.

До хімічного складу ґрунту вона не занадто вимоглива - годяться не тільки нейтральні ґрунти, але й слабокислі (з pН 5,5-6,0). Родючий шар повинен мати глибину не менше 25-30 см, якщо він менше, при осінній обробці ґрунту його треба постаратися поглибити, перекопавши поглибше з перекиданням шарів і краще заправивши органічними добривами. Правда, з ними теж треба поводитися обережно - при надлишку азоту у картоплі кущ «жирує», а бульби майже не утворюються.

Не любить картопля і занадто високого залягання ґрунтових вод - у надто мокрому ґрунті її корені не можуть нормально дихати, та й хворобами вона заражається частіше.

Тому там, де ґрунтові води вище 50-70 см або де зайва вода може накопичуватися в ґрунті з іншої причини, під посадку картоплі необхідно робити гряди або гребені.

Якщо у вашій місцевості навесні город нерідко затоплює дощовими або поталими водами, вам обов'язково треба прокласти водовідвідні та дренажні канавки-канали, тому що бульби, що пробули кілька днів під водою без повітря, задихаються та відмирають. На жаль, не завжди навіть канавки допомагають, тому в таких місцях про всяк випадок бульби необхідно саджати на меншу глибину (близько 5 см) або зовсім класти на поверхню землі і насипати гребінь над ними.

А ось сонечка кущам картоплі треба побільше, тому саджати її потрібно в добре освітленому місці.

Для одержання гарного врожаю картоплі дуже важливо також дотримуватися правильної сівозміни. У жодному разі не можна саджати картоплю в місці, де раніше росли її родичі з сімейства пасльонових - помідори, перець, баклажан або фізаліс, не говорячи вже про картоплю попереднього року, а найкращими з попередників для неї вважаються капуста, огірки, цибуля й бобові.

Висаджувати бульби в ґрунт треба починати тоді, коли він досить добре прогріється – до +6...8°C на глибині 10 см. Зазвичай це відбувається у квітні – напочатку травня (чим південніше, тим раніше), але для визначення більш точних строків вам треба враховувати і особливості вашої області, і прогноз погоди. Треба пам'ятати, що, якщо висадити непророщені бульби у занадто холодний (нижче +7°C) або в занадто теплий (вище +25°C) ґрунт, корені у рослин будуть розвиватися занадто повільно, так що врожаю можна взагалі не отримати. Іншими словами, треба постійно дивитися на термометр і бути в курсі прогнозів погоди.

І ґрунт під картоплю, і бульби для посадки треба готувати заздалегідь, починаючи ще з осені. До заморозків землю необхідно добре перекопати - на глибину не менше 25-30 см (а на землі з тонким родючим шаром і більше) і добре її удобрити. Для цього вам знадобиться близько половини відра (а на бідних ґрунтах і ціле відро) органічних добрив, краще компосту, 40-60 г суперфосфату і 30-40 г калійного добрива на 1 кв.м. Азотні добрива можна буде внести під час другої, весняної, перекопки, але в невеликій кількості - усього 15-20 г на 1 кв.м, а на невиснаженому чорноземі можна й зовсім без них обійтися.

Втім, там, де вже в травні починається сильна спека, від весняної перекопки краще відмовитися й обмежитися розпушуванням - так ґрунт буде менше розкалюватися, а бульби, що зав'язалися в його верхніх шарах, рідше «пектися». І добрива там краще вносити трохи інакше, можна навіть як підживлення - у вигляді розчину.

НАСІННА КАРТОПЛЯ

Бульби (якщо ви їх не купували) у посадковий матеріал треба відбирати відразу, як тільки ви зібрали врожай. Деякі городники роблять велику помилку, коли залишають для цього бульби погірше, які не шкода. Цього не варто робити, тому що з невдалих бульб по-справжньому гарний кущ, здатний дати великий урожай, виростити вкрай складно, який би сорт ви не взяли.

Найкращі картоплини для посадки - як мінімум середні, а ще краще - великі, масою від 60 до 100 г, саме вони дають найбільший урожай. Брати ж їх потрібно з тих «гнізд», де їхній урожай вийшов більш-менш однорідним, тобто там, де у куща всі бульби приблизно однакового розміру. А щоб посадкового матеріалу у вас вийшло більше, великі бульби можна розрізати на частини. Правда, якщо саджати їх у розрізаному вигляді, вони нерідко загнивають (особливо в дуже вологому ґрунті), тому краще їх не відразу розділяти, а спершу підрізати, залишивши маленьку перемичку, і почекати, коли зріз підсохне та затвердіє, а вже після цього обережно відокремити частини одну від одної. На кожному шматочку, як вже говорилося, повинно бути не менше двох бруньок, а ще краще - три. Але все-таки, якщо у вас є така можливість, картоплини краще висаджувати цілими: й кущі будуть могутнішими, і догляду рослина буде вимагати не такого ретельного.

Для того щоб вибрати в насінні бульби найкращі картоплини, їх треба гарненько промити, якщо є можливість, у проточній воді. Так ви зумієте і їхні сховані недоліки виявити (підгнилі ділянки, тріщини, ранки і т.п.), і частину хвороботворних мікробів заодно змиєте. Головне, не забути після цього бульби як слід просушити - мокрі погано зберігаються і можуть не долежати до весни. Щоб збільшити лежкість, захистити від льохової гнилі і полегшити їм проростання в потрібний час, після збору бульби потрібно деякий час потримати на світлі, поки їхня шкірка не стане зеленуватою, - прозеленити. При цьому класти їх під прямі сонячні промені не можна, тому що на пригріві вони можуть зів'янути. У спекотну погоду бульби краще помістити в легку півтінь, а в дощову - під навіс. Їсти бульби, що позеленіли, або давати їх у корм худобі вже не можна, тому що вони стають отрутними.

Тоді ж або, навпаки, наприкінці зими - початку весни, ближче до посадки, бульби можна протравити спеціальними препаратами, що захищають їх від багатьох хвороб і шкідників.

ПРОРОЩЕННЯ КАРТОПЛІ

Зазвичай до весни на всіх бульбах, що зберігаються, паростки починають з'являтися самі, але якщо цього не відбулося, насінні картоплини, на яких немає паростків, перед посадкою треба проростити спеціально, перенісши у світле та тепле приміщення. Їх можна просто розсипати в кімнаті на підлозі або на підвіконні. Якщо ви будете пророщувати бульби в ящиках, їх потрібно розкласти тонким шаром, не більше чим у три картоплини, і щотижня перекладати, прибирати ушкоджені, а інші перевертати.

У готових до посадки бульб паростки повинні бути міцними та короткими - 0,5-1 см. 

ПОСАДКА КАРТОПЛІ

Глибина лунки для посадки бульби розраховується так, щоб на суглинних ґрунтах від верхньої частини бульби до поверхні землі було в середньому 6-8 см, а на супіщаних - 8-10 см. Правильна глибина залежить і від клімату - чим він спекотніший, тим глибше треба заривати бульби, щоб вони пізніше не «спеклися». У південних і посушливих областях до наведених тут цифр додають по 5 см.

Самі бульби в лунку потрібно укладати паростками нагору, а якщо їх розрізали на частини - зрізом униз. Розміщають їх зазвичай рядовим способом, залишаючи в середньому відстань 60-70 см (у пізніх сортів - до 90 см) між рядами і 25-35 см - між бульбами. Більш точні цифри залежать від сорту: ранні сорти не встигають сильно розростатися, і тому між їхніми кущами можна залишати менше місця, а чим пізніший сорт - тим більше.

І в областях з холодним, суворим кліматом, і, навпаки, на півдні, де вже в травні може початися сильна спека, посадку необхідно замульчувати, з тією різницею, що для захисту від пізніх заморозків необхідно використовувати матеріал, що утеплює, (можна нетканий), а на півдні – найбільш пухку мульчу, що і паросткам зійти не перешкодить, і захистить від перегріву. Нові бульби у картоплі починають утворюватися при температурі +16...18°C.

 

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 15256 Подобається: 1 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс