Огіркові хлопчики та дівчатка

13 червня 2012

Як відомо, врожай огірків прямо залежить від кількості жіночих квіток. Наше завдання полягає в тому, щоб максимально збільшити їхню закладку. Прийоми одержання великих врожаїв досить прості.

Правило перше: не варто висаджувати насіння торішнього збору - рослини будуть посипані пустоцвітами. Краще візьміть зерна, що пролежали пару років. Перед посадкою прогрійте їх, щоб максимально знизити кількість порожніх зав'язей.

Правило друге: грядка повинна бути добре освітленою. Загущеність посадок веде лише до збільшення пустоцвітів: погане провітрювання - погане запилення.

Пустоцвіти, незважаючи на явну їхню господарську марність, обривати не потрібно. Вони все-таки потрібні для запліднення.

Городники знають, що на рослині спочатку з'являються чоловічі квітки, а потім жіночі. Але, виявляється, у огірків питання «хлопчик-дівчинка» не вирішується раз і назавжди: є час для роздумів. І кінцевий результат залежить від умов вирощування. У жорстких екстремальних умовах рослина прагне всіма правдами і неправдами дати хоч якесь потомство. Якщо ж культурі добре, то вона забуває про продовження роду і ніжиться в комфорті.

У цьому випадку навіть просте прищипування верхівки стимулює розвиток жіночих квіток. Напевно, цю процедуру рослина сприймає як своєрідну катастрофу.

Якщо пустоцвітів дуже багато, припиніть на час полив, змусьте огірки похвилюватися. І ви побачите, що зав'язей стане більше.

На закладку більшого числа маточок (тобто «дівчаток») впливають і такі фактори як короткий день, низькі нічні температури, висока сонячна активність, підвищений рівень азоту в ґрунті, газація вигарним або вуглекислим газами.

А ось довгий світловий день, висока денна і нічна температури, знижена вологість повітря та ґрунту, надлишок калію зміщують стать квітки в чоловічу сторону - розвиваються тільки тичинки.

Помітно прискорює появу перших зеленців і у два-три рази підвищує врожайність окурювання теплиці або парника тліючими головешками. Як тільки у паростків з'являється перше листя, у приміщення треба пустити вигарний газ.

Увага! Самим заходити в теплицю треба тільки дня через два-три. Вигарний газ небезпечний: при диханні він потрапляє в кров і отруює організм. Можна поставити в теплицю бочку або відро з гнойовою рідотою. Жіночих квіток також стане помітно більше.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7075 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс