Як розміщувати та підживлювати рослини на городі

27 квітня 2012

Город для сучасної людини - не просто спосіб прокормитися. Багато для кого це джерело екологічно чистих овочів, без шкідливих добрив і хімікатів. Когось зачаровує процес вирощування незвичайних, навіть екзотичних овочевих культур. Є і такі, кому доглянута грядка приносить не менше естетичної насолоди, ніж квітковий бордюр.

Розміщувати рослини на городі насамперед потрібно так, щоб вони не затінювали одна одну та у той же час з більшою користю використовували площу.

Для теплолюбних і скоростиглих овочів відводять найбільш теплі, захищені з півночі місця. Рік у рік культури міняють місцями, що дозволяє краще використовувати живильні речовини із ґрунту та добрив, полегшує боротьбу з бур'янами, хворобами і шкідниками.

Треба тільки враховувати, що родинні рослини (наприклад, капуста і редис, помідор і картопля, огірок і кабачок) вражаються однаковими шкідниками і хворобами.

Культури, під які потрібно вносити більші дози добрив, наприклад, капуста, огірок, чергують з такими, як помідор, коренеплоди, зелені, які краще ростуть і плодоносять на другий і третій роки після внесення гною.

Більш освітлені місця відводять під редис, помідор, капусту, а також скоростиглі сорти, а багаторічні овочі цибуля-батун, ревінь, щавель миряться з невеликим затіненням.

ЯКІ ПОТРІБНІ ДОБРИВА ТА В ЯКИХ КІЛЬКОСТЯХ

Рослини для свого росту і розвитку беруть із ґрунту азот, фосфор, калій, кальцій та інші хімічні речовини. З врожаєм городніх культур щорічно виноситься з кожного кв. м площі від 5 до 35 г азоту, 2-12 г фосфору і 8-50 г калію. У теплицях, де врожай вищий, витрати, відповідно, є більшими.

Щоб одержувати гарні врожаї та не виснажувати при цьому ґрунт, зазначені три речовини потрібно давати у вигляді добрив, з яких у нас застосовують сечовину, що містить 46% азоту, подвійний гранульований суперфосфат (50% фосфору), сірчанокислий і хлористий калій (до 60% калію). Цінним добривом для теплиць є кристаллін, що містить азот, фосфор, калій і кальцій по 10-20%. Можна застосовувати городню суміш, що складається з трьох головних компонентів; ризькі суміші, що включають, крім того, мікроелементи, магній, залізо; а також аммофос, диаммофос (11-21% азоту, близько 50% фосфору) і нітрофоску (по 11 -13% азоту, фосфору, калію).

Дози азотних, фосфорних і калійних добрив становлять щорічно від 10-30 до 50 г кожного на 1 кв.м площі. Більш точно вони можуть бути розраховані на підставі виявленого агрохімічним аналізом вмісту цих елементів у ґрунті та планованому врожаї конкретної культури. Зразкові дози для середніх за родючостю ґрунтів дані у розділах по культурах. З місцевих добрив цінним є деревний попіл, що містить 10% калію та 5% фосфору, але його можна застосовувати тільки на кислих ґрунтах, по 100-200 г і до 1 кг на 1 кв.м.

Для замітки повідомляємо, що в 1 столовій ложці міститься приблизно 10 г сечовини, 15 г подвійного гранульованого суперфосфату та 20 г хлористого калію.

Багато хімічних речовин витрачаються рослинами у дуже малих кількостях, по кілька міліграмів розраховуючи на 1 кв.м. Всі вони містяться у землі та гної, але на лужних ґрунтах може не вистачати марганцю, цинку, молібдену, міді та інших. Внесення їх у вигляді хімічних солей або у формі таблеток буває корисним в тому відношенні, що цими мікроелементами збагачується і стає більш корисною овочева продукція.

Органічні добрива поліпшують фізичні властивості ґрунту, роблять його більш легким, пухким, теплим, добре проникним та утримуючим воду і повітря.

При розкладанні органічних речовин у ґрунт надходять і стають доступними для рослин азот, фосфор, калій та інші речовини, а в повітря виділяється необхідний для рослин вуглекислий газ.

Як органічні добрива застосовують гній всіх видів тварин, гнойову рідоту, перегній, різні компости.

   Переглядів: 8609  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс