Картопля на одній грядці з гарбузом і буряком

29 лютого 2012

Більше 10 років на своєму городі я ущільнюю картоплю гарбузом і кормовим буряком. При цьому картоплі з тієї ж площі одержую не менше, ніж у чистих посівах. Наприклад, на 16 сотках вирощую 4,5 т картоплі, 2 т гарбуза і 1,7 т кормового буряка.

Насіння гарбуза перед посівом пророщую, потім сію у ряди тільки що висадженої картоплі. Однак у холодне, вологе літо гарбуз не встигає добре визріти, тому намагаюся вирощувати його через розсаду. Стаканчики встановлюю в ящики висотою 10 см, на дно кладу плівку, щоб легше було виймати розсаду. Склад ґрунту для розсади: перегною 2 частини, дернової землі 1 частина. У кожен стаканчик висіваю по 4-5 пророслих насінин. Розсаду гарбуза з 2-3 справжніми листочками перед висадженням добре поливаю та в ящиках виношу на город. У стаканчиках залишаю 2-3 кращі рослини, інші видаляю.

Щоб не зашкодити коренів і не зруйнувати грудки землі, зі стаканчиків акуратно видаляю папір, і рослини висаджую у викопані лунки. Сухий шар ґрунту при копанні лунок відсуваю в боки, а у вогкому ґрунті роблю поглиблення, у яке і висаджую розсаду. Лунки засипаю спочатку вогким, а потім сухим ґрунтом шаром 3-5 см. Поливу уникаю. Помітила, що при сухій посадці розсада приживається краще, ніж з поливом. У кожну лунку висаджую по одному стаканчику або по 2-3 рослини гарбуза. Усього на город висаджую 350 рослин (у два ряди). Відстань між рядами 3,5 м, а між лунками в ряді 3 м.

Як тільки почне сходити картопля, по краях городу висаджую розсаду кормового буряка. На чотирьох рядах картоплі між її кущами висаджую близько тисячі штук розсади кормового буряка. Відстань між рослинами в ряді 50-70 см. Розсаду буряка вирощую в холодних розсадниках. У сиру погоду розсаду висаджую без поливу, а в суху - лунки готую так само, як для гарбуза, але дно їх поливаю, а зверху лунку присипаю сухим ґрунтом. Щоб розсада буряка скоріше прижилася, усі листочки, крім 1-2-х центральних, обриваю. Зазвичай через 3-4 дня розсада поправляється. Якщо весна рання, то кормовий буряк висіваю пророщеним насінням безпосередньо в ряди картоплі по 2 насінини в лунку через проміжок 50-70 см.

Догляд за картоплею, гарбузом і буряком звичайний: дві прополки вручну і дві міжрядні обробки культиватором.

Коли у гарбуза з'явиться 5-й справжній лист, проводжу прищіпку, видаляючи 6-й лист і зачаток батога. Наприкінці серпня видаляю кінці батогів із квітками і зав'язями дрібнішими яблука, щоб плоди, що залишилися, краще дозріли.

Гарбуз і картоплю прибираю у вересні, а буряк росте до заморозків. При збиранні окремі плоди гарбуза досягають 10-12 кг, а буряк 3-5 кг. Слабкодостиглий і дрібний гарбуз зберігаю у теплому сараї та у першу чергу згодовую худобі. Достиглий великий гарбуз тримаю у кімнаті, вживаючи в їжу і на корм худобі в зимовий час. У будинку гарбуз зберігаю до квітня. Крім того, від гарбуза я одержую 3-4 відра смачного насіння, частину з нього пускаю на корм синичкам. У нашому саду біля годівниць усю зиму живе до 50 цих птахів.

   Переглядів: 9559  

Схожі статті

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс