Суниця з насіння. Кілька правил вирощування розсади

30 січня 2013

Багато садівників замислюються про перехід на сучасні інтенсивні методи вирощування суниці. Найбільш придатні для цього, звичайно, сучасні ремонтантні сорти та гібриди. Але де ж дістати їхню розсаду?

Питання з придбання розсади ремонтантних сортів ще можна вирішити звичайним способом - купити її в садовому центрі або спеціалізованому плодовому розпліднику. А от придбати в сезон посадки розсаду ремонтантних гібридів великоплідної суниці - серйозна проблема. Їхнє поширення значно стримується високою вартістю насіння. Більшості господарств їх вирощувати просто невигідно, і розсада практично відсутня навіть у найбільших садових центрах. Хоча у відділах насіння пропонують приблизно 10-12 найменувань таких гібридів.

Тому ми пропонуємо всім любителям новизни та цікавих експериментів на садових ділянках спробувати виростити для себе таку суницю з насіння самостійно. Не втрачаючи дорогоцінного часу.

Щоб не зазнавати розчарувань, уважно поставтеся до вибору насіння. Для початку запам'ятайте кілька простих правил:

1. Найпростіше - придбати насіння ремонтантної безвусої дрібноплідної суниці. Асортимент її досить широкий - є як звичні червоноплідні, так і жовтоплідні сорти. Роздрібна фасовка велика, схожість свіжого насіння гарна (порядку 80%), тому з одного пакетика можна одержати 15-20 рослин.

2. Однозначно не варто купувати й порівняно недороге «насіння відомих сортів» - Королева Єлизавета, Зефір, Хоней та інші. Ці сорти не передають свої цінні ознаки при насінному розмноженні. У виробничих умовах їх розмножують тільки вегетативно. А з такого «сортового насіння» у вас у найкращому разі виросте все та ж «дрібноплідка», а в гіршому варіанті - або нічого не зійде, або виросте неплодоносний «дикун».

3. Збирати своє насіння з великоплідних сортів і гібридів не рекомендується, якщо тільки ви не вирішили серйозно зайнятися селекцією. Достовірних наукових даних про те, що з такого самостійно зібраного насіння (наприклад, з ягід, куплених на ринку або взятих у сусідів) можна виростити повноцінно плодоносні рослини, немає. Як правило, у цьому випадку виростають сильнорослі кущі з густим листям, але вони є слабко плодоносними.

4. Досвічені садівники купують насіння не сортів, а тільки гібридів суниці. Але відразу настройтеся на те, що якісне насіння дороге. Тому роздрібна фасовка їх дуже маленька. В одному пакетику зазвичай всього 5-10 насіннячок, а ціна досить велика. Ще врахуйте, що біологічно обумовлена схожість справжнього гібридного насіння порівняно невисока (у деяких - взагалі не більше 25%, при нормі 50-70%), що теж значно збільшує підсумкову вартість розсади.

5. І, звичайно ж, при покупці будь-якого насіння не забувайте перевірити його строк придатності.

Відповідно до своєї генетичної програми суничні рослини починають квітувати та плодоносити через 5,5-6 місяців після посіву насіння. Значить, щоб одержати перший урожай ягід цим літом, сіяти суницю потрібно не пізніше лютого.

Готуючись до посіву суниці, придбайте ґрунт - підійде звичайний універсальний. Разом із ґрунтом не забудьте придбати і засоби для його дезінфекції від збудників основних хвороб розсади.

Тому що сходи суниці є дуже ніжними і перший час обов'язково будуть мати потребу в захисті від сухого кімнатного повітря, бажано придбати кімнатний міні-парничок - ємкість для посіву глибиною 5-7 см з прозорою пластиковою кришкою та пульверизатор для поливу рослин у перший місяць їхнього життя. Для наступної пікіровки підготовлюємо ємкості - стаканчики діаметром від 5 до 8 см.

Ну і, звичайно ж, користуючись нагодою, запасіться пакетиком повного комплексного водорозчинного мінерального добрива - без підживлень якісну розсаду в строк не виростиш.

ЧИСТОТА - ЗАСТАВА ЗДОРОВ'Я!

Найперше, що необхідно зробити перед посівом, - позбавити ґрунт від збудників грибкових захворювань розсади. Сходи суниці є дуже ніжними і часто гинуть у перші тижні життя від такої розповсюдженої хвороби, як чорна ніжка. Найпростіший спосіб захисту в домашніх умовах – це рясно пролити ґрунт гарячим темно-фіолетовим розчином марганцівки або використовувати спеціальні препарати.

Виконувати такий полив рекомендуємо за 2-3 дні до посіву. За цей час ґрунт встигне злегка просохнути. Якщо посіяти відразу після рясного зволоження - сильно зростає ризик загнивання насіння і сходів. Коли ґрунт досягне оптимальної вологості, перекладіть його в ємкості для посіву.

УПЕРЕД, НАСІННЯЧКО!

Насіння суниці через його малий розмір попередньо не замочують. Злегка ущільніть ґрунт пальцями, розкладіть насіння по поверхні та присипте його шаром торфу або чистого піску товщиною не більше 1–2 мм. Для поліпшення контакту з ґрунтом злегка обприскайте верхній шар ґрунту водою з пульверизатора, намагаючись не розмити мульчуючий шар і не змістити насіння. Відразу після цього посівний ящик закрийте зверху кришкою та поставте поблизу батареї або іншого безпечного джерела тепла. Оптимальна температура для швидкої і дружної появи сходів – 25–27°C. Світло для проростання не потрібне.

ПЕРШІ ДНІ

У таких умовах перші проростки, імовірно, можна буде побачити вже через 5-7 днів. З цього моменту переставте посівну ємкість на найосвітленіше місце, не знімаючи захисної кришки. Масові сходи суниці, як правило, з'являються через 14-21 день, хоча деяке гібридне насіння проростає тільки через 28-35 днів.

Перші дні життя сходів припадають на досить «темний» сезон, а рослини суниці дуже світлолюбні, тому штучне освітлення розсади - продовження світлового дня до 12-13 годин - дає дуже гарний результат. Навіть якщо ви трохи спізнилися з посівом, додаткове освітлення допоможе надолужити цей упущений час. Світло включають у вечірні години. Оптимальний варіант - люмінесцентні або спеціальні лампи для рослин, оскільки у своєму спектрі випромінювання вони мають необхідний для рослин ультрафіолет. Але при їхній відсутності цілком задовільний результат можна одержати, розміщуючи розсаду під звичайними лампами накалювання.

Один з найделікатніших і відповідальних моментів при вирощуванні будь-якої розсади в домашніх умовах - це режим провітрювання та загартування сіянців. Якщо зняти захисну кришку відразу після появи сходів - дуже великий ризик швидкого пересушення ніжних сходів сухим кімнатним повітрям, особливо під лампами.

Ні часті поливи, ні обприскування від цього не рятують. А якщо не відкривати ємкість - зростає ризик появи цвілі і загнивання рослин. Тому в кришці ящика зі сходами рекомендують зробити кілька вентиляційних отворів, або відкривати її частково. Остаточно прибирають кришку зазвичай через два тижні після масової появи сходів. Поливають суницю перший час тільки шляхом обприскування з пульверизатора.

Через 1-1,5 місяці після появи сходів (зазвичай наприкінці березня - початку квітня) штучне освітлення розсади припиняють. Рослини до цього моменту вже наростили 2-3 справжніх листочки, хоча вони ще й не схожі на справжнє трійчастє листя суниці. Прийшов час розпікірувати рослини на більшу площу живлення - у стаканчики розміром 5-8 см.

Викопуйте та пікіруйте сіянці суниці за допомогою тонкого кілочка, намагаючись не ушкодити тонких довгих коренів. При посадці рослини злегка заглибте - до сім'ядольних листочків. Після пікіровки обприскайте їх водою з пульверизатора.

Для прискорення росту розсади через 2-3 тижні після пікіровки проведіть кореневе підживлення рідким комплексним мінеральним добривом. Дозування добрива для підживлення розсади бажано знизити у 2 рази від рекомендованої.

НА ВОЛЮ!

Висаджуйте суничну розсаду на грядки або в контейнери у звичайний термін, тобто залежно від погодних умов 10-20 травня. Наші сіянці до цього часу будуть вже закладати перші квітконоси, які необхідно, на превеликий жаль, вищипнути.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 24865 Подобається: 9 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс